Η προλακτίνη και η ανδρική σεξουαλικότητα

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020, 15:00
Η προλακτίνη και η ανδρική σεξουαλικότητα

Ευρωπαίοι ερευνητές έχουν βρει ότι τα χαμηλά επίπεδα προλακτίνης σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας ενδέχεται να συνδέονται με την εμφάνιση κάποιας σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Η προλακτίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από την υπόφυση και είναι κυρίως γνωστή για το ρολό που έχει στην παραγωγή μητρικού γάλακτος. Τόσο όμως οι άνδρες όσο και οι μη έγκυες γυναίκες παράγουν επίσης προλακτίνη σε χαμηλότερα επίπεδα. Οι επιστήμονες ωστόσο δεν είναι σίγουροι για το ρολό και τη λειτουργία της ορμόνης στα περιπτώσεις αυτές.

Ο σκοπός των ερευνητών ήταν να εξετάσουν τις κλινικές, σεξουαλικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της χαμηλής προλακτίνης σε Ευρωπαίους άνδρες μέσης ηλικίας. Χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από μια μεγάλη ερευνά σχετικά με την ανδρική γήρανση στην Ευρώπη.

Βρέθηκε ότι οι άνδρες που είχαν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος έτειναν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα προλακτίνης. Το ίδιο ίσχυε και για τους άνδρες που ασκούνταν λιγότερο, ή δήλωναν ότι ένιωθαν λιγότερο υγιείς.

Επίσης τα χαμηλότερα επίπεδα προλακτίνης, ακόμα κι αν ήταν φυσιολογικά για την ηλικία, σχετίζονταν με περισσότερα σεξουαλικά προβλήματα ιδιαίτερα αναφορικά με την ικανότητα  ενός ατόμου να ευχαριστηθεί από τον οργασμό. Η κατάθλιψη βρέθηκε επίσης να συνδέεται με χαμηλά επίπεδα προλακτίνης.

Τα ευρήματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με παλαιότερα που έδειχναν ότι τα υψηλά επίπεδα προλακτίνης διατάρασσαν τη σεξουαλική λειτουργία. Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι δεν είναι σίγουροι για το πώς η προλακτίνη επηρεάζει την ανδρική σεξουαλικότητα και επισημαίνουν την αναγκαιότητα περαιτέρω διερεύνησης.

Πηγή: andrologia.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020, 15:34