Το κεντρικό ερώτημα των κλινικών δοκιμών που διεξήχθησαν για τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της προφυλακτικής αγωγής κατά του HIV έχει απαντηθεί. Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα άτομα που λαμβάνουν την προφυλακτική αγωγή πριν από την έκθεση στον ιό (PrEP) προστατεύονται από αυτόν.
Μια νέα κλινική δοκιμή ξεκινά τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο με σκοπό να συγκεντρώσει δεδομένα που θα απαντήσουν στο ερώτημα του πώς μπορεί να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα χορήγησης PrEP σε μεγάλη κλίμακα. Στη μελέτη συμμετέχουν σεξουαλικές κλινικές με έδρα το Λονδίνο, το Brighton, το Manchester, το Liverpool και το Sheffield.
Η νέα αυτή μεγάλη παρέμβαση αναμένεται να συμβάλλει τα μέγιστα στην ήδη επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του HIV.
Οι επιστήμονες ήδη γνωρίζουν ότι η προφυλακτική αγωγή μειώνει τα ποσοστά λοιμώξεων από HIV, αλλάζει τις ζωές των ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο προσβολής από τον ιό και μειώνει σημαντικά τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να διευκρινιστεί το πώς το κεντρικό σύστημα υγείας σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τις αρμόδιες υπηρεσιακές σεξουαλικής υγείας μπορούν να συνεργαστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα και κυρίως αυτά που τη χρειάζονται περισσότερο.
Βρισκόμαστε, σύμφωνα με τους ειδικούς, σε ένα σημείο καμπής στη μάχη με τον HIV. Η PrEP, εάν χορηγηθεί στοχευμένα σε αυτούς που τη χρειάζονται και στις ομάδες υψηλού κινδύνου, έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τελείως τα δεδομένα της επιδημίας του HIV. Πρόκειται, παράλληλα, για ένα εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε άτομο να πάρει την ευθύνη της υγείας του, χωρίς αυτή να γίνεται αντικείμενο διαπραγματεύσεων με τον σεξουαλικό σύντροφο.

www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης