Οι πιο διαδεδομένοι μύθοι που σχετίζονται με τη γονιμότητα

Οι πιο διαδεδομένοι μύθοι που σχετίζονται με τη γονιμότητα
Αναφορικά με τη γονιμότητα υπάρχουν πολλές παρανοήσεις, για τις οποίες πολλές φορές ευθύνεται η ελλιπής ενημέρωση των ζευγαριών από τους ειδικούς, καθώς και η ενημέρωσή τους από μη αξιόπιστες πηγές. Παρακάτω αναφέρονται οι τέσσερις πιο σημαντικοί μύθοι που σχετίζονται με τη γονιμότητα και συντηρούν στρεβλές αντιλήψεις που επηρεάζουν πολλά σύγχρονα ζευγάρια.

-Η υπογονιμότητα είναι γυναικείο πρόβλημα

Η υπογονιμότητα επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Για το 1/3 των ζευγαριών το αίτιο της υπογονιμότητας εντοπίζεται στη γυναίκα, για το άλλο τρίτο στον άνδρα και για το υπόλοιπο και στους δύο. Εάν ένα ζευγάρι δυσκολεύεται να συλλάβει, τότε θα πρέπει και οι δύο σύντροφοι να υποβληθούν σε εξετάσεις. Όσο νωρίτερα τεθεί η διάγνωση, τόσο πιο πιθανή είναι η τεκνοποίηση.

-Εάν μια γυναίκα μείνει έγκυος εύκολα την πρώτη φορά, δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στο να συλλάβει ξανά

Στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου σπάνιο μια γυναίκα να εμφανίσει δευτερογενή υπογονιμότητα. Εάν το ζευγάρι προσπαθεί ανεπιτυχώς να συλλάβει για έναν χρόνο, συστήνεται η επίσκεψη σε έναν ειδικό υπογονιμότητας, ώστε να εντοπιστεί το αίτιο. Υπάρχουν πολλά προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε δευτερογενή υπογονιμότητα, όπως είναι η μείωση του αριθμού και της ποιότητας των ωαρίων, καθώς και πιο σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να έχουν προκληθεί από την προηγούμενη εγκυμοσύνη, όπως είναι μια λοίμωξη ή ο φραγμός των σαλπίγγων.

-Η ηλικία είναι μόνο ένα νούμερο

Στην πραγματικότητα η ηλικία είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που σχετίζεται με τη γυναικεία γονιμότητα. Πιο συγκεκριμένα, ζωτική σημασία για τη γυναικεία γονιμότητα έχει η διαθεσιμότητα των υγιών ωαρίων. Αυτό είναι το ρίσκο που παίρνουν οι γυναίκες που επιλέγουν να κάνουν το πρώτο παιδί τους στα 35 ή και αργότερα, καθώς τα γυναικεία ωάρια επηρεάζονται από τη διαδικασία της γήρανσης και αυξάνεται ο κίνδυνος υπογονιμότητας ή αποβολής. Η καλύτερη χρονική περίοδος για να τεκνοποιήσει μια γυναίκα είναι από τα 20 μέχρι τα 35. Η γονιμότητα μειώνεται δραματικά μετά την ηλικία των 35 και ακόμα πιο νωρίς σε κάποιες εθνικότητες.

-Ένας μήνας ελεύθερου σεξ αρκεί για να επιτευχθεί η σύλληψη

Τα περισσότερα άτομα περνούν ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους προσπαθώντας να αποφύγουν μια εγκυμοσύνη κι όταν η σύλληψη τελικά γίνει επιθυμητή εκπλήσσονται που δεν συμβαίνει αμέσως. Στην πραγματικότητα οι περισσότερες γυναίκες μένουν έγκυες έπειτα από έναν χρόνο προσπαθειών. Συστήνεται, ωστόσο, αν μια γυναίκα είναι πάνω από 35 να ζητήσει βοήθεια, εάν στους 6 μήνες ελεύθερων επαφών δεν έχει καταφέρει να συλλάβει. Εάν είναι νεότερη, μπορεί να περιμένει ένα ολόκληρο έτος πριν απευθυνθεί σε ειδικό.

www.andrologia.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018, 10:36