Εάν ένα ζευγάρι είναι σίγουρο ότι δε θέλει να τεκνοποιήσει ή εάν έχει ήδη παιδιά και δε θέλει να προσθέσει νέο μέλος στην οικογένεια, η μόνιμη αντισύλληψη μπορεί να είναι μια ιδανική επιλογή. Σε κάθε περίπτωση ο ιατρός είναι αυτός που θα κατευθύνει το ζευγάρι με ασφάλεια στο να επιλέξει την κατάλληλη μέθοδο. Παρακάτω αναφέρονται οι διαθέσιμες εναλλακτικές μόνιμης αντισύλληψης για τον άνδρα και τη γυναίκα.

Η διαθέσιμη μέθοδος μόνιμης αντισύλληψης για τον άνδρα είναι η βαζεκτομή. Η βαζεκτομή εμποδίζει τη μεταφορά των σπερματοζωαρίων στο σπέρμα. Επιλέγεται από πολλά ζευγάρια καθώς έχει 99% επιτυχία ως αντισυλληπτική προστασία. Είναι παράλληλα μια μέθοδος οικονομική και ασφαλής. Μπορεί να διεξαχθεί στο ιατρείο και διαρκεί μόλις 15-30 λεπτά. Ο κίνδυνος μόλυνσης ή αιμορραγίας είναι χαμηλός.
Πρώτα ο ιατρός χρησιμοποιεί τοπικό αναισθητικό και στη συνέχεια κάνει ένα μικρό άνοιγμα στο όσχεο και αφαιρεί ή απολινώνει το σπερματικό πόρο, έτσι ώστε τα σπερματοζωάρια να μη μεταφέρονται στο σπέρμα. Η ανάρρωση είναι πολύ γρήγορη. Μπορεί να μη χρειαστούν ράμματα, αλλά ακόμα κι αν χρειαστούν θα απορροφηθούν από μόνα τους. Ενδέχεται να υπάρχει μια μικρή δυσφορία ή ένα οίδημα για λίγες ημέρες. Η τοποθέτηση παγωμένων επιθεμάτων στην περιοχή μπορεί να βοηθήσει. Μπορεί κανείς να επιστρέψει στη φυσιολογική του δραστηριότητα μέσα σε δύο ημέρες. Παρά την ανησυχία πολλών ανδρών ότι θα επηρεάσει τη σεξουαλική τους ζωή, κάτι τέτοιο δεν ίσχυε αφού δεν επηρέαζε καθόλου την αίσθηση στην περιοχή ούτε βέβαια τη λειτουργία της στύσης ή της εκσπερμάτωσης. Στην πραγματικότητα, η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού μπορεί να βελτιωθεί, καθώς δε θα υπάρχει η ανησυχία σχετικά με την αντισύλληψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ζευγάρια ωστόσο πρέπει να γνωρίζουν ότι χρειάζεται χρόνος για να απομακρυνθούν τα σπερματοζωάρια από το σύστημα κα γι αυτό χρειάζεται επιπρόσθετη αντισύλληψη για 10 περίπου εβδομάδες ή είκοσι εκσπερματίσεις. Επίσης πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι η βαζεκτομή δεν είναι εύκολα αναστρέψιμη. Αν και κάποιοι άνδρες έχουν υποβληθεί με επιτυχία σε χειρουργείο αναστροφής, πρόκειται για ένα χειρουργείο χωρίς πάντα αξιόπιστα αποτελέσματα , ενώ παράλληλα είναι ακριβό, δεν καλύπτεται από ασφάλειες και είναι πολύ παρεμβατικό. Πρέπει να διεξαχθεί σε νοσοκομείο και διαρκεί κάποιες ώρες.

Για τη γυναίκα η πιο διαδεδομένη μέθοδος μόνιμης αντισύλληψης είναι η απολίνωση των σαλπίγγων καθιστώντας έτσι αδύνατη τη μεταφορά των ωαρίων από την ωοθήκη στη μήτρα. Είναι αποτελεσματική και σχετικά ασφαλής αν και υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι, όπως η αιμορραγία, η λοίμωξη, η καταστροφή άλλων οργάνων, οι παρενέργειες από την αναισθησία και η έκτοπη κύηση κατά την οποία το γονιμοποιημένο ωάριο παραμένει στην σάλπιγγα. Από την άλλη, μια νέα μελέτη βρήκε ότι η αφαίρεση των σαλπίγγων μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών.

Η απολίνωση των σαλπίγγων γίνεται συνήθως σε νοσοκομείο ή κλινική και διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Η γυναίκα συνήθως επιστρέφει σπίτι της την ίδια ημέρα. Κάποιες γυναίκες κάνουν την απολίνωση μετά τη γέννηση του τελευταίου τους παιδιού με καισαρική τομή ενώ είναι δηλαδή ήδη στο χειρουργείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία. Ο ιατρός κάνει μια ή δυο μικρές τομές γύρω από τον ομφαλό και τοποθετεί ένα λεπτό σωλήνα με φως και κάμερα μέσα στην κοιλιακή χώρα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιεί λεπτά και μακριά όργανα για να κόψει και να απολινώσει τις σάλπιγγες. Τέλος, οι τομές συρράπτονται με ένα ή δυο ράμματα. Η γυναίκα ενδέχεται να αισθανθεί μια δυσφορία που αντιμετωπίζεται καλά με αναλγητικά. Μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της μετά από μερικές ώρες και να ανακτήσει τη φυσιολογική της δραστηριότητα λίγες ημέρες μετά.

Η μέθοδος αυτή δε διαταράσσει τις ορμόνες ή τον εμμηνορρυσιακό κύκλο και δεν επηρέαζε τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Υπάρχει επίσης μια νέα μέθοδος που ονομάζεται Essure, κατά την οποία ο ιατρός τοποθετεί μια μικρή συσκευή λεπτή σαν κορδόνι μέσα στις σάλπιγγες η οποία προκαλεί τη δημιουργία ουλώδους ιστού που κλείνει τις σάλπιγγες. Η διαδικασία διαρκεί 15 λεπτά και γίνεται χωρίς τομή αφού ο ιατρός τοποθετεί τη συσκευή μέσω του κόλπου.

Η γυναίκα μπορεί να έχει κράμπες, πόνο, αιμορραγία ή σταγονοειδής αιμόρροια. Οι ειδικοί ακόμα δε γνωρίζουν τους μακροπρόθεσμους κινδύνους καθώς η μέθοδος είναι πολύ νέα. Σε κάποιες γυναίκες έχουν εμφανιστεί επιπλοκές και χρειάστηκε χειρουργείο για την αφαίρεση της συσκευής.

Είναι αποτελεσματική στο 99% των περιπτώσεων, αλλά χρειάζεται χρόνο μέχρι να σχηματιστεί ο ουλώδης ιστός. Κατά συνέπεια είναι απαραίτητη η χρήση συνδυαστικής αντισυλληπτικής προστασίας για ένα διάστημα 3 περίπου μηνών.

Η επιλογή της μεθόδου είναι σε τελική ανάλυση προσωπική υπόθεση του ζευγαριού. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι σημαντικό οι δυο σύντροφοι να είναι σίγουροι ότι δε θα θέλουν να τεκνοποιήσουν στο μέλλον πριν προχωρήσουν στη μόνιμη αντισύλληψη.

Πηγή:  webmd, andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης