Μια μείωση των επιπέδων των ορμονών του φύλου που συνδέεται με την ηλικία μπορεί να επιδράσει αρνητικά στη libido και των δύο φύλων. Πιο συγκεκριμένα στους άνδρες η libido συχνά σχετίζεται με τα επίπεδα τεστοστερόνης τα όποια φυσιολογικά μειώνονται καθώς ο άνδρας μεγαλώνει σε ηλικία. Σε κάποιες περιπτώσεις η θεραπεία υποκατάστασης με τεστοστερόνη μπορεί να βοηθήσει. Πιο συγκεκριμένα μια ανασκόπηση του 2017 έδειξε ότι η θεραπεία υποκατάστασης σε άνδρες με υπογοναδισμό έχει σαν αποτέλεσμα την ενίσχυση της  libido, τη μείωση της κατάθλιψης και τη βελτίωση της στυτικής λειτουργίας. 

Στην περίπτωση των γυναικών τα επίπεδα των οιστρογόνων μπορεί επίσης να επηρεάσουν τη σεξουαλική επιθυμία. Παρατηρείται μάλιστα ότι οι γυναίκες παρουσιάζουν μια απότομη πτώση της λίμπιντο κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, όταν τα επίπεδα τω οιστρογόνων πέφτουν. Κάποιες γυναίκες μπορεί να τις βοηθήσει η θεραπεία υποκατάστασης άλλες όμως βρίσκουν τη λύση στη χρήση λιπαντικών κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα μιας και το μεγαλύτερο τους προβλήματα είναι η κολπική ξηρότητα. Οι ειδικοί μάλιστα επισημαίνουν ότι και οι γυναίκες παράγουν τεστοστερόνη τα επίπεδα της οποίας μάλιστα ενδέχεται να επηρεάζουν τη σεξουαλική ορμή. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί μια ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στα επίπεδα τεστοστερόνης της γυναίκας και τη σεξουαλική ορμή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα αναφορικά με συγκεκριμένες τροφές ή συμπληρώματα διατροφής που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης σε κάποιο άτομο. Κάποια ερευνητικά ευρήματα ωστόσο αναφέρουν ότι ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη D και τα ω-3 λιπαρά μπορεί να είναι ωφέλιμες διατροφικοί παράμετροι για τη διατήρηση των επιπέδων της τεστοστερόνης σε φυσιολογικά επίπεδα.  

Σε κάθε περίπτωση εάν ένα άτομο ανησυχεί για τη μειωμένη του libido είναι σημαντικό να απευθυνθεί σε ειδικό. Οι ειδικοί που γνωρίζουν επίσης εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας μπορεί επίσης να κατευθύνουν το άτομο σε φυσικές θεραπείες.  

Πιο συγκεκριμένα ένα άτομο είναι σημαντικό να δει ιατρό για τη μειωμένη libido όταν :

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Η μείωση εμφανίζεται ξαφνικά και χωρίς εξήγηση 
  • Υπάρχουν συνοδά συμπτώματα όπως είναι ο πόνος ή η υπέρταση 
  • Εμφανίζεται μετά την έναρξη μιας αγωγής ή μετά από χειρουργείο 
  • Προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη σχέση ή ψυχολογική δυσφορία 
  • Η σεξουαλική επαφή είναι επώδυνη

Είναι απαραίτητο επίσης να διευκρινιστεί ότι υπάρχει μια ευρεία διακύμανση της  σεξουαλικής επιθυμίας και της libido. Κάποια άτομα λοιπόν έχουν χαμηλότερη λίμπιντο από αλλά χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα ενδεικτικό κάποιας παθολογίας. Εάν ωστόσο ένα άτομο επιθυμεί να ενισχύσει τη σεξουαλική του επιθυμία μπορεί να δοκιμάσει διάφορες μεθόδους όπως είναι η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής, η τακτική φυσική άσκηση, η μείωση του άγχους καθώς και η εστίαση στη βελτίωση της σχέσης με τον/τη σεξουαλική σύντροφο.  

Η μειωμένη libido είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα που επηρεάζεται τόσο από ψυχολογικές και σωματικές συνιστώσες όσο και από την ίδια τη σεξουαλική σχέση.  Ακριβώς επειδή η χαμηλή  libido, ή μια απότομη αλλαγή στη σεξουαλική επιθυμία ενδέχεται να είναι ένδειξη ενός υποκείμενου προβλήματος υγείας σε κάποιες περιπτώσεις,  είναι σημαντικό το άτομο να μιλήσει στον ιατρό του, κυρίως πριν δοκιμάσει από μονό του κάποια συμπληρώματα που υπόσχονται να ενισχύσουν τη σεξουαλική επιθυμία. 

Πηγή: andrologia.gr 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης