Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «American Journal of Epidemiology» εξέτασε τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση καφεΐνης και τη συχνότητα εμφάνισης της στυτικής δυσλειτουργίας.

Στη μελέτη συμμετείχαν 21.403 άνδρες, ηλικίας 40-75 ετών, οι όποιοι ανέφεραν τη συνολική κατανάλωση καφέ που έκαναν, κανονικού ή ντεκαφεϊνέ, ενώ παράλληλα με τη χρήση εξειδικευμένων ψυχομετρικών εργαλείων εκτιμήθηκε η στυτική τους λειτουργία. Η μελέτη ήταν προοπτική και η αξιολόγηση των μεταβλητών έγινε το 2000, το 2004 και το 2008.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα ευρήματα, δεν βρέθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ αυτών που είχαν τη μεγαλύτερη κατανάλωση καφέ (περισσότερες από τέσσερις κούπες την ημέρα) και αυτών που δεν κατανάλωναν καθόλου καφέ. Ενδιαφέρον είχε το εύρημα σύμφωνα με το οποίο τα άτομα που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα ντεκαφεϊνέ είχαν 37% αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης ΣΔ σε σύγκριση με αυτούς που δεν κατανάλωναν καθόλου.

Ωστόσο, οι ερευνητές στο τέλος της αναφοράς τους καταλήγουν ότι μακροπρόθεσμα στην προοπτική τους μελέτη ο κίνδυνος εμφάνισης ΣΔ δεν βρέθηκε να συνδέεται με την κατανάλωση καφέ. Επισημαίνουν, επίσης, ότι τα ευρήματά τους αναδεικνύουν συσχετίσεις κι όχι αιτιώδεις σχέσεις, και γι’ αυτό θα πρέπει κάποιος να είναι προσεκτικός αναφορικά με την ερμηνεία τους.

www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης