Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται κυρίως σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας και χαρακτηρίζεται από την αύξηση του μεγέθους του προστάτη. Συνήθως συνοδεύεται από την παρουσία συμπτωμάτων του κατωτέρου ουροποιητικού, όπως είναι η δυσκολία στην ούρηση ή η πιο συχνή ανάγκη για ούρηση. Υπάρχουν πολλοί τύποι θεραπειών τόσο για την υπερπλασία του προστάτη όσο και για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του ουροποιητικού. Στην παρούσα φάση οι επιστήμονες μελετούν την αποτελεσματικότητα του εμβολισμού της προστατικής αρτηρίας. Πρόκειται για μια νέα, ελάχιστα παρεμβατική θεραπεία που ξεκίνησε να χρησιμοποιείται το 2009.
Για να αυξηθεί σε μέγεθος ο προστάτης αδένας ενός άνδρα χρειάζεται μια σταθερή παροχή αίματος. Ο εμβολισμός των αρτηριών του προστάτη περιλαμβάνει την τοποθέτηση μικροσφαιριδίων στις αρτηρίες που φέρνουν αίμα στον προστάτη με αποτέλεσμα η ροή του αίματος προς τον αδένα να μειώνεται και ο προστάτης να συρρικνώνεται. Η συρρίκνωση του προστάτη οδηγεί στην υποχώρηση των προβλημάτων του ουροποιητικού.
Η πρακτική αυτή διεξάγεται από εξειδικευμένο ακτινολόγο. Τα μικροσφαιρίδια τοποθετούνται με τη βοήθεια ενός καθετήρα που τοποθετείται σε μια αρτηρία στην περιοχή του άνω μηρού. Οι άνδρες που υποβάλλονται μπορεί να χρειαστεί να παραμείνουν στο νοσοκομείο για μια νύχτα, αλλά θα μπορούν να επιστρέψουν πολύ σύντομα στην καθημερινή τους δραστηριότητα.
Υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια και τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της εν λόγω θεραπείας, αλλά οι μέχρι στιγμής μελέτες έχουν δείξει υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Πολλοί άνδρες που υποβάλλονται σε εμβολισμό προστατικής αρτηρίας ανακουφίζονται αρκετά γρήγορα από τα συμπτώματα ενώ οι επιπλοκές είναι λίγες. Η πιο συχνή επιπλοκή είναι το μελάνιασμα στην περιοχή του όσχεου. Συνήθως η θεραπεία δεν έχει καμία επίδραση στη σεξουαλική λειτουργία.
Χρειάζεται ωστόσο περεταίρω ερευνά ώστε να διασφαλιστεί ότι είναι ολοκληρωτικά ασφαλής και δε θα καταστρέψει τα κοντινά όργανα όπως είναι η ουροδόχος κύστη και το έντερο. Οι μακροπρόθεσμες μελέτες χρειάζεται επίσης να καθορίσουν πόσο αποτελεσματική είναι η θεραπεία μακροχρόνια.
Οι χειρουργοί που διεξάγουν τον εμβολισμό της προστατικής αρτηρίας είναι απαραίτητο να είναι έμπειροι και ακριβείς, καθώς η τοποθέτηση των μικροσφαιριδίων σε λάθος αρτηρία μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες.

www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης