Η υψηλή χοληστερόλη συνδέεται με την υπογονιμότητα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 3 Ιουλίου 2014, 09:20
Η υψηλή χοληστερόλη συνδέεται με την υπογονιμότητα
Σύμφωνα με μία πρόσφατη δημοσίευση σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, τα άτομα που έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και επιθυμούν να γίνουν γονείς ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για την επίτευξη σύλληψης.

Στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι τα υψηλά επίπεδα της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) ή της κακής χοληστερόλης, όπως είναι ευρέως γνωστή, είναι μια σιωπηλή κατάσταση χωρίς σημεία και συμπτώματα που επηρεάζει 71 εκατομμύρια Αμερικανούς.

Από αυτούς, μόνο το 1/3 έχει την κατάσταση υπό έλεγχο. Από τη μία το σώμα χρειάζεται αυτήν την κολλώδη, λιπαρή ουσία για την κατασκευή και τη διατήρηση των νευρικών κυττάρων και για τη σύνθεση των στεροειδών ορμονών, από την άλλη όμως, όταν τα επίπεδά της είναι πολύ υψηλά, η LDL μπορεί να επικαθίσει στα τοιχώματα των αρτηριών και να οδηγήσει σε καρδιαγγειακή νόσο ή εγκεφαλικό, δηλαδή σε κάποια από τις συχνότερες αιτίες θανάτου στις ΗΠΑ.

Στη μεγάλη προοπτική μελέτη, λοιπόν, που διεξήχθη από το 2005 έως το 2009 αναλύθηκαν δεδομένα 501 ζευγαριών 18-46 ετών, από 16 πολιτείες. Τα ζευγάρια αυτά συμμετείχαν σε μια μεγάλη έρευνα που εξέταζε την επίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως είναι τα χημικά και ο σύγχρονος τρόπος ζωής, στη γονιμότητα. Οι συμμετέχοντες είχαν διακόψει κάθε αντισυλληπτική μέθοδο και βρίσκονταν υπό καθημερινή παρακολούθηση για 12 μήνες, ενώ προσπαθούσαν να συλλάβουν. Οι μελλοντικοί γονείς παρακολουθούνταν σε μηνιαία βάση μέχρι τον τοκετό.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αποκαλύπτουν ότι η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να συμβάλει στην υπογονιμότητα και οι ερευνητές συστήνουν τον έλεγχό της, στην περίπτωση που ένα ζευγάρι επιθυμεί να τεκνοποιήσει. Από τις γυναίκες που ολοκλήρωσαν το πρωτόκολλο, το 87% κατάφερε να συλλάβει, ενώ το 13% όχι. Κατά τη διάρκεια της μελέτης αποχώρησε το 20% των συμμετεχόντων, κυρίως λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος.

Οι ερευνητές μέτρησαν τη χοληστερόλη κάθε ζευγαριού στο αρχικό στάδιο της μελέτης με τη λήψη δειγμάτων αίματος. Μετρήθηκαν η ολική χοληστερόλη, η LDL, η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας HDL και τα τριγλυκερίδια, όπως συμβαίνει σε μια τυπική εξέταση χοληστερόλης.

Τα ζευγάρια στα οποία ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι είχαν υψηλή χοληστερόλη χρειάστηκαν σημαντικά περισσότερο χρόνο για να συλλάβουν, σε σύγκριση με τα ζευγάρια που είχαν φυσιολογικές τιμές χοληστερόλης. Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέχρι την επίτευξη σύλληψης σημείωσαν τα ζευγάρια στα οποία και οι δύο σύντροφοι είχαν υψηλά επίπεδα. Επίσης, τα ζευγάρια στα οποία οι γυναίκες είχαν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και οι άνδρες φυσιολογικά χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο μέχρι να συλλάβουν, σε σύγκριση με τα ζευγάρια στα οποία ο άνδρας είχε υψηλά επίπεδα και η γυναίκα φυσιολογικά.

Τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως η συχνότητα των ενηλίκων που λαμβάνουν θεραπεία για την αποκατάσταση των φυσιολογικών τιμών της χοληστερόλης έχει αυξηθεί σημαντικά. Είναι απαραίτητη, λοιπόν, η ενίσχυση των υπηρεσιών πρόληψης αναφορικά με την προσβασιμότητα των υπηρεσιών υγείας και την ποιότητα της φροντίδας που απαιτείται για την προαγωγή του καλύτερου ελέγχου της χοληστερόλης.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, η υψηλή συγκέντρωση λιπιδίων μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος. Πιο συγκεκριμένα, τα αυξημένα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και ελεύθερης χοληστερόλης βρέθηκαν να σχετίζονται με σημαντικά χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων.

Τα παραπάνω δεδομένα μαζί με αυτά μιας ιδιαίτερα ανησυχητικής, πρόσφατης δημοσίευσης, όπου αναφέρεται ότι ένα στα τρία παιδιά ενδέχεται να έχει υψηλή χοληστερόλη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αναπαραγωγική αλλά και τη γενική υγεία, και καθιστούν αναγκαία τη λήψη εύστοχων κι αποτελεσματικών μέτρων.

Πηγή : medicalnewstoday

 Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 3 Ιουλίου 2014, 09:20