Η υπογονιμότητα μειώνει τη σεξουαλική ευχαρίστηση των γυναικών

Η υπογονιμότητα μειώνει τη σεξουαλική ευχαρίστηση των γυναικών
Οι γυναίκες που αναζητούν θεραπεία γονιμότητας, ιδιαίτερα οι νέες μπορεί να βιώσουν μια αρνητική επίδραση στη σεξουαλική τους ζωή σύμφωνα με μια νέα αμερικανική μελέτη.

Η υπογονιμότητα επηρεάζει 6.6 εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ,. Τα υπογόνιμα ζευγάρια έχουν σημαντικά περισσότερο άγχος, κατάθλιψη και στρες με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ποιότητα ζωής και η υγεία του γάμου.

Για να εξετάσουν την επίδραση της υπογονιμότητας στη σεξουαλική υγεία των γυναικών, οι ερευνητές πήραν συνέντευξη από 382 γυναίκες που αναζητούσαν μαζί με το σύντροφό τους θεραπεία υπογονιμότητας σε κάποια ιδιωτική ή πανεπιστημιακή κλινική στην ευρύτερη περιοχή του Σαν Φραντσίσκο.

Σχεδόν το 60%των ζευγαριών που συμμετείχαν στη μελέτη αναζητούσαν θεραπεία μόνο για τη γυναικεία υπογονιμότητα ενώ στο 30% η υπογονιμότητα οφειλόταν σε παράγοντές που σχετίζονταν με την αναπαραγωγική υγεία και των δυο. Μόνο στο 7% των περιπτώσεων τα αίτια της υπογονιμότητας εντοπίζονταν μόνο στον άνδρα.

Οι ερευνητές αξιολογήσαν την επίδρασή της υπογονιμότητας στη σεξουαλική ζωή των γυναικών με τη χρήση ενός ερωτηματολογίου με 7 ερωτήσεις σχετικά με την ευχαρίστηση από τη σεξουαλική πράξης, το κατά πόσο η γυναίκα αισθάνεται επιθυμητή από το σύντροφο, τη μη ικανότητα να έρθει η γυναίκα σε επαφή εξαιτίας της υπογονιμότητας και των επίμονων σκέψεων σχετικά με την τεκνοποίηση κατά τη διάρκεια της συνουσίας. Οι απαντήσεις μεταφρασθήκαν με τη βοήθεια μια βαθμολογικής κλίμακας από το 0 μέχρι το 90. Οι υψηλότερες βαθμολογίες ήταν ενδεικτικές πιο σοβαρής επίδρασης της υπογονιμότητας στη σεξουαλικότητα των γυναικών.

Η πλειοψηφία των συμμετεχουσών ήταν 20-45 ετών. Πάνω από το 40% είχαν υπάρξει παντρεμένες τουλάχιστον πέντε χρόνια και τα ¾ δεν είχαν παιδιά. Πολλές είχαν λάβει θεραπεία με αγωγή από το στόμα, ενέσιμα φάρμακα ή ενδομητρική σπερματέγχυση πριν από την εισαγωγή τους στη μελέτη.
Κατά μέσο όρο οι γυναίκες είχαν μέση βαθμολόγια 38 ενώ οι άνδρες τους που συμμετείχαν σε προηγουμένη μελέτη είχαν μέση βαθμολογία 25.

αν κατά αποκλειστικότητα σε αίτιο σχετικό με την ανδρική γονιμότητα, είχε και τη μικρότερη επίπτωση στη σεξουαλικότητα των γυναικών ενώ οι γυναίκες που πίστευαν ότι είναι οι ίδιες υπεύθυνες είχαν την υψηλότερη επίπτωση.

Οι ερευνητές μάλιστα παρατήρησαν ότι τα περισσότερά άτομα έτειναν να αναλαμβάνουν την ευθύνη της υπογονιμότητας παρόλο που πολλές φορές υπάρχουν αιτιολογικοί παράγοντές και από τους δυο συντρόφους.

Μεγαλύτερη βαθμολογία είχαν οι γυναίκες που ήταν κάτω των 40 αν και αυτό δεν ίσχυε για αυτές που είχαν ήδη ένα παιδί. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι θα είχε ενδιαφέρον μια μελέτη που θα εξέταζε πόσο συχνά οι ειδικοί της υπογονιμότητας μιλούν με τους ασθενείς για τις σεξουαλικές τους ζωές. Είναι πολύ σημαντικό οι ειδικοί να ενθαρρύνουν τα υπογόνιμα ζευγάρια να έρχονται σε επαφή γιατί παίρνουν ευχαρίστηση και όχι σαν αγγαρεία με σκοπό την τεκνοποίηση.

Σε προηγούμενη μελέτη έχει βρεθεί ότι η υπογονιμότητα επηρεάζει περισσότερο τη σεξουαλική ζωή των γυναικών παρά των ανδρών, καθώς και ότι οι γυναίκες τείνουν περισσότερο να ταξινομούν μια συζυγική σχέση ως κακή εάν το ζευγάρι δεν καταφέρει να συλλάβει.

Πηγή: Reuters
www.andrologia.gr

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 10 Ιουνίου 2018, 08:19