Τι σκέφτονται τα ζευγάρια για τις πεϊκές προθέσεις; Οι υδραυλικές πεϊκές προθέσεις δυο και τριών σημείων παρουσιάζουν μεγαλύτερους δείκτες ικανοποίησης από τις ημιάκαμπτες όπως αναφέρουν οι επιστήμονες. Ο κάθε τύπος όμως παρουσιάζει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τα οποία οι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη.

Η τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης αποτελεί τη «χρήση σταθερά» στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται (ή δε μπορούν να χρησιμοποιήσουν με ασφάλεια) σε άλλες θεραπείες όπως οι αναστολείς PDE5, οι αντλίες κενού και η χορήγηση προσταγλανδίνης διουρηθρικά ή σε ενέσιμη μορφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής, υπάρχουν διαθέσιμοι τρεις τύποι πεϊκών προθέσεων. Όλοι τοποθετούνται χειρουργικά μετά από την αφαίρεση των σηραγγωδών σωμάτων του πέους – ο σπογγώδης ιστός του πέους ο οποίος γεμίζει με αίμα για να προκληθεί στύση.

Οι ημιάκαμπτες προθέσεις αποτελούνται από ράβδους που ορθώνονται χειροκίνητα για να προκαλέσουν στύση κατά βούληση.

Οι υδραυλικές προθέσεις χρησιμοποιούν υγρό για να δημιουργήσουν στύση. Οι περισσότερες προθέσεις τέτοιου τύπου αποτελούνται από τρία τμήματα: τους δυο κυλίνδρους, το ρεζερβουάρ του υγρού και μια αντλία που ενεργοποιεί και απενεργοποιεί την στύση. Οι άνδρες που εκτιμάται ότι μπορεί να παρουσιάσουν επιπλοκές από την τοποθέτηση του ρεζερβουάρ, μπορούν να επιλέξουν πρόθεση δύο σημείων, στην οποία το υγρό περιέχεται στους κυλίνδρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε πρόσφατη μελέτη του Journal of Sexual Medicine οι ερευνητές εξερεύνησαν την ικανοποίηση των ζευγαριών και από τους δυο τύπους υδραυλικών προθέσεων και από τις ημιάκαμπτες προθέσεις. Επίσης εξέτασαν όλες τις επιπλοκές και την μηχανική αξιοπιστία των συσκευών.

Η αναδρομική μελέτη περιέλαβε 883 άνδρες (μέσος όρος ηλικίας 58 έτη) στους οποίους είχε τοποθετηθεί πεϊκή πρόθεση για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. 349 εξ αυτών έφεραν ημιάκαμπτες προθέσεις, 26 υδραυλικές προθέσεις δυο σημείων και 508 υδραυλικές προθέσεις τριών σημείων.

Η ικανοποίηση αξιολογήθηκε μέσα από το τροποποιημένο ερωτηματολόγιο Erectile Dysfunction Inventory of Treatment Satisfaction (EDITS) ενώ και οι σύζυγοι (μέση ηλικία 43 χρόνια) επίσης συμπλήρωσαν επικυρωμένο ερωτηματολόγιο. Επίσης λήφθηκε υπόψη το ιατρικό ιστορικό των ασθενών και ο μέσος χρόνος παρακολούθησης μετά το χειρουργείο ήταν 68 μήνες.

Ικανοποίηση

Ο βαθμός ικανοποίησης και για τις τρεις ομάδες ήταν μεγαλύτερος από 90%, με υψηλότερα ποσοστά για τις υδραυλικές προθέσεις δυο και τριών σημείων (96.1% και 99.2% αντίστοιχα) σε σύγκριση με τις ημιάκαμπτες (90.3%). Σχεδόν το 8% των ασθενών με ημιάκαμπτες προθέσεις ήταν αρκετά δυσαρεστημένοι ώστε να προβούν σε δεύτερο χειρουργείο αντικατάστασης από υδραυλική τριών σημείων. Μόνο ένας ασθενής άλλαξη την υδραυλική του πρόθεση με ημιάκαμπτη.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι ασθενείς να γνωρίζουν τις πιθανές επιλογές τους σε σχέση με τις προθέσεις και τι μπορούν να περιμένουν από κάθε τύπο. Όπως ανέφεραν οι ερευνητές «η επιλογή της πρόθεσης πρέπει να γίνεται εξατομικευμένα και με βάσης τις διαφορετικές ανάγκες του κάθε ασθενή για να εξασφαλίζεται ο μεγαλύτερος δυνατός βαθμός ικανοποίησης και να ρυθμίζονται οι προσδοκίες».

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης