Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι γυναίκες βαριούνται το σεξ με τον σύντροφό τους έπειτα από μόλις έναν χρόνο σχέση. Πιο συγκεκριμένα, είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να μην ενδιαφέρονται για σεξουαλική δραστηριότητα με τον σύντροφό τους σε σύγκριση με γυναίκες που είναι σε σχέσεις μικρότερης διάρκειας.

Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για τους άνδρες. Αντιθέτως, φαίνεται πως το σεξουαλικό ενδιαφέρον του άνδρα για τη σύντροφό του δεν μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Τα ευρήματα των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Southampton βασίστηκαν στις απαντήσεις 11.508 συμμετεχόντων. Οι 6.669 ήταν γυναίκες και οι 4.839 άνδρες, ενώ είχαν όλοι έναν σεξουαλικό σύντροφο τους προηγουμένους 12 μήνες. Οι γυναίκες ήταν λίγο πιο εύκολο να μιλήσουν σχετικά με το σεξ σε σύγκριση με τους άνδρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε γενικές γραμμές, το 34% των γυναικών δήλωσε ότι είχε μειωμένο ενδιαφέρον, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες ήταν 15%. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες είχαν αυξημένη πιθανότητα να μην επιθυμούν τη σεξουαλική πράξη εξαιτίας προηγούμενης εμπειρίας εξαναγκαστικού σεξ. Άλλοι παράγοντες που μείωναν τη σεξουαλική επιθυμία ήταν τα θέματα σωματικής και ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων και των προσφάτων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων. Για τις γυναίκες, επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας που συνδεόταν με μείωση της libido ήταν η αλλαγή τριών ή περισσότερων συντρόφων μέσα σ’ έναν χρόνο, καθώς και το να είναι μητέρες παιδιών κάτω των 5 ετών.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο BMJ Open.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ευρήματά τους αναδεικνύουν τη σημασία που έχει το πλαίσιο της σχέσης στην κατανόηση της μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Ιδιαίτερα για τις γυναίκες η ποιότητα και η διάρκεια της σχέσης, καθώς και η επικοινωνία με τον σύντροφο επηρεάζουν σημαντικά το σεξουαλικό τους ενδιαφέρον. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη της προσέγγισης της έκπτωσης της σεξουαλικής επιθυμίας με έναν πιο ολιστικό τρόπο που λαμβάνει υπ’ όψιν τόσο τη σχέση όσο και το φύλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιδιαίτερα στις γυναίκες η επονομαζόμενη κρίση της μέσης ηλικίας βρέθηκε ότι επηρεάζει σημαντικά τη σεξουαλική τους ζωή, καθώς το 33,8% των γυναικών ηλικίας 55-64 είπε ότι δεν είχε σεξουαλικό ενδιαφέρον τους τελευταίους τρεις μήνες. Το ίδιο ποσοστό ήταν λίγο χαμηλότερο στην ηλικιακή ομάδα 45-54, αλλά στην ηλικιακή ομάδα των 65-74 το ποσοστό βρέθηκε ακόμα πιο χαμηλό, δείχνοντας ότι οι γυναίκες μετά τα 65 είναι πιο ευχαριστημένες από τη σεξουαλική τους ζωή σε σύγκριση με τις γυναίκες μέσης ηλικίας. Μια πιθανή εξήγηση για αυτό είναι η εμμηνόπαυση, η οποία συχνά συνοδεύεται από μείωση της libido. Οι ερευνητές επίσης τονίζουν ότι οι γυναίκες μέσης ηλικίας βιώνουν περισσότερο στρες, καθώς αγωνίζονται να συνδυάσουν δουλειά και οικογένεια, το οποίο είναι πολύ πιθανό να επιδρά αρνητικά στη σεξουαλική επιθυμία.

Επίσης, βρέθηκε ότι οι γυναίκες με ένα ή περισσότερα παιδιά είναι 50% πιο πιθανό να είναι δυσαρεστημένες από τη σεξουαλική τους ζωή σε σύγκριση με αυτές που δεν έχουν παιδιά. Δεν ισχύει, ωστόσο, το ίδιο και για τους άνδρες. Επίσης, κάποιες γυναίκες βρίσκουν το σεξ επώδυνο μετά τον τοκετό ή νιώθουν υπερβολική κόπωση, ιδιαίτερα όταν το παιδί είναι ακόμα μωρό. Κάποιοι γονείς, μάλιστα, δήλωσαν στους ερευνητές ότι τα παιδιά κατέστρεψαν τη σεξουαλική τους ζωή στον βαθμό που κάθε φορά που επιχειρούσαν να έρθουν σε επαφή τούς διέκοπταν.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι δύο σύντροφοι είτε είναι γονείς είτε όχι πρέπει να βρίσκουν χρόνο ο ένας για τον άλλο, έτσι ώστε να απολαύσουν από τη σωματική και συναισθηματική εγγύτητα και οικειότητα, ακόμα κι αν δεν προχωρήσουν άμεσα στη συνουσία. Η ενίσχυση της οικειότητας θα δυναμώσει τη σχέση και θα αναθερμάνει το σεξουαλικό ενδιαφέρον.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης