Μια μελέτη στην οποία συμπεριελήφθησαν δεδομένα από 20.000 κύκλους θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής βρήκε ότι οι γυναίκες που είχαν νεότερους συντρόφους ήταν πιο πιθανό να συλλάβουν.
Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι η γυναικεία γονιμότητα μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας, αλλά στην περίπτωση των ανδρών τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Υπάρχουν, άλλωστε, παραδείγματα διάσημων ανδρών που υποστηρίζουν ότι η πατρότητα δεν έχει ηλικία, όπως είναι ο Charlie Chaplin που έγινε πατέρας στα 73, οι Robert de Niro και Pablo Picasso στα 68 και ο Clint Eastwood που απέκτησε το 7ο παιδί του στα 67.
Τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στη Γενεύη έδειξαν ότι ενώ η ηλικία της γυναίκας εξακολουθεί να είναι ο παράγοντας με τη πιο σημαντική επίδραση στα ποσοστά των γεννήσεων ζωντανών νεογνών, σημαντικός παράγων είναι και η ηλικία του πατέρα.
Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές της ιατρικής σχολής του Πανεπιστήμιου του Harvard και βρήκε ότι οι γυναίκες 35-40 είχαν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί έπειτα από έναν ή περισσότερους κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης, εάν ο σύντροφός τους είχε ηλικία μικρότερη των 30 ετών. Οι γυναίκες με νεότερους συντρόφους είχαν ποσοστά επιτυχίας 70% σε σύγκριση με το αντίστοιχο 54% που είχαν οι γυναίκες με συνομήλικους συντρόφους.
Επίσης, βρέθηκε ότι οι γυναίκες κάτω των 30 με συντρόφους ηλικίας 40-42 ήταν λιγότερο πιθανό να τεκνοποιήσουν σε σύγκριση με αυτές που είχαν συντρόφους ηλικίας 30-35.
Η επίδραση της ηλικίας του άνδρα βρέθηκε, ωστόσο, να μειώνεται καθώς οι γυναίκες μεγάλωναν σε ηλικία. Για τις γυναίκες άνω των 40 η ηλικία του άνδρα δεν βρέθηκε να παίζει σημαντικό ρόλο στην πιθανότητα επιτυχίας της εξωσωματικής.
Προηγούμενη μελέτη που εξέτασε ζευγάρια που συνέλαβαν φυσικά βρήκε ότι η αύξηση της ηλικίας του άνδρα σχετίζεται με μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέχρι τη σύλληψη, καθώς και με αυξημένο κίνδυνο αποβολής.
Ενώ οι γυναίκες γεννιούνται με όλα τους τα ωάρια οι άνδρες συνεχίζουν να παράγουν σπερματοζωάρια καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο γενετικών λαθών που μπορεί να επηρεάζουν τη γονιμότητα. Η μεγάλη ηλικία του άνδρα, μάλιστα, έχει σχετισθεί με αύξηση της πιθανότητας γέννησης απογόνου με αυτισμό ή σχιζοφρένεια και γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει όριο ηλικίας για τους δωρητές σπέρματος.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι δεν είναι πολλά αυτά που μπορεί να κάνει ένας άνδρας για να αντισταθμίσει την αρνητική επίδραση της αύξησης της ηλικίας στο σπέρμα του, καθώς ακόμα δεν είναι ξεκάθαρος ο μηχανισμός μέσω του οποίου η ηλικία επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα. Η καλύτερη συμβουλή, λοιπόν, που μπορούν να δώσουν οι ειδικοί στους άνδρες είναι η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Σε κάθε περίπτωση, τα νέα αυτά ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι η αναπαραγωγική υγεία του ζευγαριού δεν είναι μόνο ζήτημα της γυναίκας. Είναι σημαντικό και οι δύο σύντροφοι να περιφρουρούν την αναπαραγωγική τους υγεία και να έχουν υπ’ όψιν τους ότι η αύξηση της ηλικίας την επηρεάζει ανεξαρτήτως φύλου.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης