Το στρες της σύγχρονης γυναίκας είναι αναμφίλεκτο και καθημερινό. Οι πολλοί ρόλοι που πρέπει να συνδυαστούν, οι απαιτήσεις και οι γρήγοροι ρυθμοί κάνουν πολύ συχνά τη χαλάρωση να μοιάζει αδύνατη. Αυτό, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας προηγούμενης μελέτης, θα μπορούσε να έχει σοβαρό αντίκτυπο στη σεξουαλική απόλαυση της γυναίκας, αφού βρέθηκε ότι για να φτάσει μια γυναίκα σε οργασμό θα πρέπει πρώτα να έχει επιτύχει μια ολοκληρωτική χαλάρωση, το οποίο είναι εύκολο να ειπωθεί αλλά καθόλου εύκολο να πραγματοποιηθεί.

Ευτυχώς, μια νέα μελέτη έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα υποστηρίζοντας ότι η γυναίκα δεν χρειάζεται να περάσει από την υψηλή εγρήγορση στην απόλυτη χαλάρωση προκειμένου να ευχαριστηθεί το σεξ. Οι ειδικοί, μάλιστα, επισημαίνουν ότι ο μύθος της ολοκληρωτικής χαλάρωσης ως προαπαιτούμενο της σεξουαλικής απόλαυσης της γυναίκας εν μέρει στηρίζεται και στο γεγονός ότι η πολυάσχολη σύγχρονη γυναίκα, που έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη με πολυάριθμα αιτήματα, ενδεχομένως το τελευταίο πράγμα που σκέφτεται να είναι η απόλαυσή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα μελέτη χρησιμοποίησε τα πιο εξειδικευμένα μηχανήματα για τη μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου κι εξέτασε 10 γυναίκες οι οποίες βίωναν οργασμό ενώ βρίσκονταν μέσα στον τομογράφο. Οι ερευνητές παρατήρησαν τη δραστηριότητα στις διαφορετικές εγκεφαλικές περιοχές που είναι υπεύθυνες για την κίνηση, τις αισθήσεις, τη μνήμη, τα συναισθήματα και πώς αυτή η δραστηριότητα βαθμιαία αυξανόταν όσο οι γυναίκες πλησίαζαν στην κορύφωση. Όταν τελικά έφθαναν, η δραστηριότητα στις περιοχές άρχισε και πάλι να μειώνεται. Κατά τη διάρκεια του οργασμού, ωστόσο, δεν βρέθηκε καμία ένδειξη απενεργοποίησης σε καμία περιοχή. Οι συγγράφεις της μελέτης, μάλιστα, τονίζουν ότι οι γυναίκες δεν χρειάζεται να χαλαρώσουν για να φτάσουν σε οργασμό, απλώς χρειάζεται να συγκεντρωθούν στην αίσθηση του τι τους συμβαίνει εκείνη τη στιγμή. Τονίζουν, επίσης, ότι πολύ λίγα είναι γνωστά αναφορικά με τις εγκεφαλικές λειτουργίες και την ευχαρίστηση, και πως τώρα αρχίζουν να μαθαίνουν τα βασικά.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο «New Scientist», βρήκε επίσης ότι μια εγκεφαλική δομή που ονομάζεται πρόσθιος πυρήνας ραφής ενεργοποιείται ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια του οργασμού. Αυτό συνδέεται με την απελευθέρωση σεροτονίνης που μπορεί να μειώσει την αντίληψη του πόνου κι εξηγεί γιατί οι γυναίκες δεν αντιλαμβάνονται τον πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής κορύφωσης.

Τα ευρήματα αυτά δεν συμφωνούν με αυτά της μελέτης του 2005, η οποία βρήκε μια σημαντική μείωση της ροής του αίματος στον πρόσθιο πυρήνα ραφής. Στο εύρημα αυτό τότε είχε δοθεί η ερμηνεία ότι η γυναίκα πρέπει να μην έχει ανησυχίες και σκέψεις να τη διασπούν προκειμένου να φτάσει σε οργασμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα μελέτη δείχνει ότι ο οργασμός ενεργοποιεί μεγάλο μέρος του εγκεφάλου, ακόμα και μια περιοχή η οποία εμπλέκεται στις λεγόμενες εξωσωματικές εμπειρίες, τις εμπειρίες δηλαδή που δίνουν για μια στιγμή μια άλλη συνειδητότητα αναφορικά με τη σχέση με το σώμα. Αυτή η ιδιαίτερη εμπειρία του οργασμού συνδέεται λοιπόν μάλλον με υπερδραστηριότητα του εγκεφάλου και όχι με χαλάρωση. Οι γυναίκες δεν χρειάζεται επομένως να έχουν ακόμη μία επιταγή να ικανοποιήσουν, αυτή της απόλυτης χαλάρωσης. Το μόνο που χρειάζεται είναι να είναι παρούσες εκεί, με την προσοχή τους εστιασμένη στην εμπειρία.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης