Η φαρμακευτική αγωγή για τη στυτική δυσλειτουργία και ο κίνδυνος μελανώματος

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019, 09:36
Η φαρμακευτική αγωγή για τη στυτική δυσλειτουργία και ο κίνδυνος μελανώματος

Τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ) δεν φαίνεται να προκαλούν μελάνωμα σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο «Journal of the National Cancer Institute».

Οι ερευνητές κινητοποιήθηκαν από μια παλαιότερη μελέτη του 2014 στην οποία βρέθηκε μια συσχέτιση ανάμεσα στη σιλδεναφίλη, τη δραστική ουσία του Viagra, και το μελάνωμα. Για τον σκοπό της ανασκόπησης,  οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα πέντε μεγάλων μελετών που διερευνούσαν τη σχέση μεταξύ πρόσληψης αναστολέων της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5( PDE5) για την αντιμετώπιση της ΣΔ και του κινδύνου εμφάνισης μελανώματος. Συνολικά στις μελέτες συμμετείχαν 866.049 άνδρες, εκ των οποίων οι 41.874 εμφάνισαν μελάνωμα.

Βρέθηκε ότι οι άνδρες που έλαβαν αγωγή για την αντιμετώπιση της ΣΔ είχαν κατά 11% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος. Τα ευρήματα, ωστόσο, δεν ήταν ικανά να υποστηρίξουν αιτιώδη σχέση.  Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές εντόπισαν ότι οι άνδρες που λάμβαναν αγωγή για τη ΣΔ είχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος χαμηλού κινδύνου και χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης επιθετικού μελανώματος.

Τα ευρήματα αυτά οδήγησαν τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει σχέση αιτίου-αιτιατού. Εάν τα φάρμακα προκαλούσαν μελάνωμα, τότε οι άνδρες που λάμβαναν τις μεγαλύτερες ποσότητες θα είχαν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο  να εμφανίσουν μελάνωμα και μάλιστα επιθετικού τύπου, κάτι που δεν ίσχυε.

Είναι πιθανό ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος στους άνδρες που λαμβάνουν αγωγή για τη ΣΔ να εξηγείται από παράγοντες του τρόπου ζωής. Είναι πιθανό οι άνδρες αυτοί να έχουν καλύτερη επίγνωση της κατάστασης της υγείας τους, να επισκέπτονται τακτικά τον ιατρό τους και να κάνουν προληπτικούς ελέγχους, με αποτέλεσμα να είναι αυξημένα τα ποσοστά αυτών που διαγιγνώσκονται με μελάνωμα.

Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι οι ανασταλείς της PDE5 είναι ασφαλείς και μπορούν να χορηγούνται σε όλους τους άνδρες, αρκεί να μη λαμβάνουν αγωγή με νιτρώδη. Οι κλινικοί δεν θα πρέπει να ανησυχούν για τη σχέση των φαρμάκων αυτών με το μελάνωμα. Σε γενικές γραμμές, όμως, οι άνδρες θα πρέπει να προστατεύονται από οποιονδήποτε τύπο καρκίνου του δέρματος, να αποφεύγουν την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και να χρησιμοποιούν αντηλιακό.

andrologia.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019, 11:13