Σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα, τα επίπεδα χαμηλής τεστοστερόνης που σχετίζονται με προβλήματα υγείας είναι αρκετά συχνά στους άνδρες που είχαν καρκίνο των όρχεων.

Στη μελέτη συμμετείχαν 491 ασθενείς, οι οποίοι είχαν καρκίνο των όρχεων που αντιμετωπίστηκε επιτυχώς. Οι ηλικίες τους κυμαίνονταν από 19 έως 68 ετών με μέση ηλικία τα 38 έτη. Όλοι είχαν διαγνωστεί με καρκίνο των όρχεων πριν από την ηλικία των 55.  Το 38% των ασθενών είχε χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης ή λάμβανε θεραπεία υποκατάστασης με τεστοστερόνη. Ως  χαμηλή τεστοστερόνη προσδιορίστηκε από τους ερευνητές η τεστοστερόνη ορού κάτω από 3 ng/mL.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα ευρήματα, αυτοί που είχαν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης ήταν πιο πιθανό να λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για υψηλή χοληστερόλη, υπέρταση, στυτική δυσλειτουργία, διαβήτη, άγχος ή κατάθλιψη.

Παράλληλα, η χαμηλή τεστοστερόνη βρέθηκε να σχετίζεται με τη μεγαλύτερη ηλικία, τον αυξημένο δείκτη μάζας σώματος, ενώ τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης βρέθηκαν σε άνδρες που ασκούνταν τακτικά.

Οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν μια γενετική ανωμαλία η οποία θα μπορούσε να σχετίζεται με τη χαμηλή τεστοστερόνη, αλλά χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για την επιβεβαίωση αυτού του ευρήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, διευκρινίστηκε ότι η χαμηλή τεστοστερόνη θα μπορούσε να υπάρχει ήδη κατά τη διάγνωση του καρκίνου ή και να είναι παρενέργεια της χημειοθεραπείας ή του χειρουργείου.

Μελλοντικές μελέτες, μάλιστα, είναι σημαντικό να επικεντρωθούν στις επιπτώσεις της χειρουργικής αντιμετώπισης του καρκίνου των όρχεων στα επίπεδα τεστοστερόνης των ασθενών καθώς και να τις συγκρίνουν με αυτές της χημειοθεραπείας.

Σε κάθε περίπτωση, η διάγνωση και αντιμετώπιση των χαμηλών επιπέδων τεστοστερόνης είναι πιθανό να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης προβλημάτων, όπως είναι ο διαβήτης ή τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Τέλος, οι ερευνητές συστήνουν στους άνδρες που έχουν επιβιώσει από καρκίνο των όρχεων να διατηρούν ένα φυσιολογικό βάρος, να ασκούνται τακτικά και να παρακολουθούν την αρτηριακή τους πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης.

Δρ. Κωνσταντινίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης