Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά η επισκεψιμότητα στις κλινικές σεξουαλικής υγείας της Βρετανίας και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί στις γυναίκες. Γιατί όμως; Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι μόνο θετικό μπορεί να είναι το γεγονός ότι όλο και περισσότερα άτομα ενδιαφέρονται για τη σεξουαλική τους υγεία. Το πρόβλημα όμως έγκειται στο ζήτημα των περικοπών στο προσωπικό των υπηρεσιών υγείας. Οι επαγγελματίες υγείας είναι πλέον πολύ λίγοι και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην υψηλή ζήτηση των υπηρεσιών, ενώ παράλληλα δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι ώστε να παρέχεται στις κοινότητες η αναγκαία ιατρική φροντίδα.

Από την άλλη, οι ασθενείς μπορεί πολύ συχνά να απευθύνονται στις υπηρεσίες για ένα απλό check-up, όταν στην πραγματικότητα  υπάρχουν πολύ σημαντικά ζητήματα που θέλουν να συζητήσουν όπως είναι η σεξουαλική βία, ο ακρωτηριασμός των γυναικείων εξωτερικών οργάνων ή ο σεξουαλικός εθισμός. Πολλοί από αυτούς δε λαμβάνουν τη φροντίδα που χρειάζονται, καθώς οι επαγγελματίες υγείας δεν έχουν ούτε χρόνο ούτε πόρους ώστε να αδράξουν την ευκαιρία της επίσκεψης και να προσφέρουν ολοκληρωμένη φροντίδα. Πολύ συχνά ενθαρρύνουν τους ασθενείς να επανέλθουν κάποια άλλη ημέρα, όμως ποσό σίγουρο είναι ότι θα το κάνουν;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μεγαλύτερο πλήγμα φαίνεται να το έχουν υποστεί οι υπηρεσίες αντισύλληψης, καθώς έχει ήδη μειωθεί ο αριθμός των κλινικών και έχει προγραμματισθεί περαιτέρω μείωση. Κάποιες κλινικές μάλιστα έχουν ήδη μειώσει την προσβασιμότητα σε αυτές με κριτήριο την ηλικία. Μια γυναίκα άνω των 25, για παράδειγμα, δεν έχει προτεραιότητα σε σύγκριση με μια νεότερη. Στο σημείο αυτό τίθεται ξεκάθαρα το ζήτημα της αφαίρεσης από τη γυναίκα του δικαιώματος της να σχεδιάζει τη ζωή της και να κάνει σεξ για ευχαρίστηση και όχι με σκοπό την αναπαραγωγή.

Μια από τις σημαντικότερες επιπτώσεις της περικοπής των υπηρεσιών σεξουαλικής υγείας, όμως, γίνεται αισθητή στην ομάδα των γυναικών που έρχονται για να αποκαλύψουν ότι είναι θύματα σεξουαλικής επίθεσης ή βιασμού. Επίσης αναφέρονται περιστατικά γυναικών που ανακάλυψαν κατά την επίσκεψη τους σε μια κλινική σεξουαλικής υγείας  ότι κάποια στιγμή στη παιδική τους ηλικία είχαν υποβληθεί σε κλειτοριδεκτομή και γι’ αυτό το σεξ για εκείνες ήταν επώδυνο και προβληματικό. Είναι πολύ σημαντικό να μπορεί μια γυναίκα σε αυτές τις περιπτώσεις να λάβει τη φροντίδα που χρειάζεται τη στιγμή που τη χρειάζεται, κάτι που δεν μπορεί να γίνει σε κλινικές με περιορισμένο προσωπικό.

Μπορεί λοιπόν από τη μια να έχει αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και ο αριθμός των εφηβικών κυήσεων να είναι πολύ χαμηλός, αλλά τα νούμερα αυτά δεν αντισταθμίζουν την ανεπαρκή παροχή υπηρεσιών σεξουαλικής υγείας. Την ίδια στιγμή οι ειδικοί της σεξουαλικής υγείας ετοιμάζονται να έρθουν αντιμέτωποι με αναπόφευκτα προβλήματα, όπως είναι η αύξηση τους αριθμού των μη προγραμματισμένων κυήσεων, καθώς και η αντίσταση των στελεχών της γονόρροιας στα αντιβιοτικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι πολύ σημαντικό σε όλα τα σύγχρονα κράτη να ακουστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες υγείας στην καθημερινότητα τους  κατά το σχεδιασμό των κυβερνητικών πολιτικών και να τεθούν στόχοι που διασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών υγείας για όλους χωρίς αποκλεισμούς.

Πηγή: andrologia.gr, Δρ. Κωνσταντινίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης