Η σεξουαλική επαφή επιδρά με διάφορους τρόπους στο μυαλό και στο σώμα. Το εάν μάλιστα η σεξουαλική εμπειρία θα είναι ευχάριστη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ορμόνες που απελευθερώνονται σε εγκεφαλικό επίπεδο οι οποίες υποστηρίζουν τη σεξουαλική ευχαρίστηση  και ερμηνεύοντας κατάλληλα τα σεξουαλικά ερεθίσματα. Σύμφωνα μάλιστα με μια μελέτη του 2016 ο εγκέφαλος θα μπορούσε να είναι το πιο σημαντικό σεξουαλικό όργανο.

Ήδη από τη δεκαετία του 60 οι  WilliamMasters και VirginiaJohnson εντόπισαν 4 διαφορετικές φάσεις σεξουαλικής διέγερσης, καθεμία με διαφορετικές επιδράσεις στο σώμα. Η πρώτη είναι η φάση της επιθυμίας ή διέγερσης κατά την οποία το άτομο αισθάνεται ευχάριστες αισθήσεις από διαφορετικά μέρη του σώματος. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης ο ιστός του πέους, του κόλπου, του αιδοίου και της κλειτορίδας  γεμίζουν με αίμα με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ευαισθησία της περιοχής. Η καλύτερη αιμάτωση ενισχύει επίσης τη λίπανση του κόλπου. Παράλληλα οι μύες σε όλο το σώμα συσπώνται, ενώ πολλοί άνθρωποι αναπνέουν γρηγορότερα ή εμφανίζουν ερυθρότητα στο δέρμα τους εξαιτίας της αυξημένης ροής του αίματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δεύτερη φάση είναι η φάση πλατό, κατά την οποία η διέγερση του ατόμου συνεχίζει να εντείνεται και ο κόλπος, το πέος και η κλειτορίδα γίνονται πιο ευαίσθητα. Σε αυτό το στάδιο αυτό όμως τόσο η ευαισθησία όσο και η διέγερση παρουσιάζουν  αυξομειώσεις.  Η τρίτη είναι η φάση του οργασμού. Για τις περισσότερες γυναίκες ο κλειτοριδικός ερεθισμός είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να φτάσουν σε οργασμό. Οι άνδρες μπορεί να χρειαστούν παρατεταμένο ερεθισμό του σώματος ή της βαλάνου του πέους.

Οι περισσότεροι άνδρες εκσπερματίζουν κατά τη διάρκεια του οργασμού αλλά είναι πιθανό ένας άνδρας να έχει οργασμό χωρίς εκσπερμάτιση. Κάποιες γυναίκες επίσης εμφανίζουν κάτι σαν εκσπερμάτιση κατά τη διάρκεια του οργασμού. Πρόκειται για υγρά που εκτινάσσονται από τον κόλπο και των οποίων η σύσταση αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής συζήτησης. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έχουν έντονες μυϊκές συσπάσεις κατά τη διάρκεια του οργασμού. Οι άνδρες έχουν συσπάσεις στο πέος, τη λεκάνη και το ορθό, και οι γυναίκες στη μήτρα, τον κόλπο και το ορθό. Κάποια άτομα κατά τον οργασμό έχουν συσπάσεις σε όλο τους το σώμα.

Η τέταρτη φάση είναι αυτή της λύσης κατά την οποία το σώμα χαλαρώνει επιστρέφει με αργούς ρυθμούς στην προ διέγερση κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή η διαδικασία είναι διαφορετική για τους άνδρες και τις γυναίκες. Αν και οι περισσότεροι άνδρες δεν μπορούν να έχουν έναν οργασμό απευθείας μετά την εκσπερμάτιση, οι γυναίκες μπορούν να έχουν σύντομα και δεύτερο οργασμό καθώς έχουν πολύ βραχεία λανθάνουσα περίοδο. Κατά τη διάρκεια της 4ης φάσης σχεδόν όλοι οι άνδρες και πολλές γυναίκες περνούν στη λανθάνουσα περίοδο. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος το άτομο δεν ανταποκρίνεται σε σεξουαλικά ερεθίσματα.

Ιδιαίτερα για τις γυναίκες έχουν προταθεί και άλλα μοντέλα σεξουαλικής απόκρισης  τα οποία δεν είναι γραμμικά. Άλλα είναι κυκλικά υπογραμμίζοντας ότι μια ικανοποιητική σεξουαλική εμπειρία μπορεί άμεσα να οδηγήσει σε μια επόμενη και άλλα δίνουν έμφαση στο ότι η γυναίκα έχει σεξουαλική επαφή για διάφορους λόγους και ότι υπό συνθήκες η σεξουαλική απόκριση μπορεί να μην ακολουθήσει τα προβλεπόμενα στάδια.

Για τις γυναίκες το πιο ευαίσθητο σημείο του σώματος τους που αποτελεί τη βασική πηγή ευχαρίστησης είναι η κλειτορίδα. Για τους άνδρες το αντίστοιχο είναι η βάλανος του πέους.

Για να είναι όμως τα σεξουαλικά ερεθίσματα που δέχεται το σώμα ευχάριστα, ο εγκέφαλος θα πρέπει να τα ερμηνεύσει ως τέτοια. Τα νεύρα στις σεξουαλικές περιοχές του σώματος στέλνουν συγκεκριμένα μηνύματα στον εγκέφαλο και ο εγκέφαλος τα χρησιμοποιεί για να παράγει τις σεξουαλικές αισθήσεις. Στον εγκέφαλο υπάρχουν οι νευροδιαβιβαστές, ορμόνες που μεταφέρουν μηνύματα και βοηθούν τον εγκέφαλο να επικοινωνήσει με άλλες περιοχές του σώματος.

Οι νευροδιαβιβαστές που παίζουν ρόλο στη σεξουαλική ευχαρίστηση είναι:

  • Η προλακτίνη τα επίπεδα τη οποίας ανεβαίνουν αμέσως μετά τον οργασμό. Μπορεί να σχετίζεται με μειωμένη σεξουαλική απόκριση εξηγώντας έτσι τη λανθάνουσα περίοδο.
  • Η ντοπαμίνη είναι η ορμόνη που συνδέεται με το κίνητρο και την ανταμοιβή. Αυξάνει τη σεξουαλική διέγερση και το σώμα την εκκρίνει κατά τη πρώτη φάση της σεξουαλικής απόκρισης αυτή της επιθυμίας.
  • Η ωκυτοκίνη, επίσης γνωστή ως ορμόνη του δεσμού και της αγάπης, προάγει αισθήματα εγγύτητας και οικειότητας.

Το σώμα παράγει σεροτονίνη η οποία υποστηρίζει τα συναισθήματα ευεξίας και χαράς κατά τη διάρκεια της διέγερσης.

Η νορεπινεφρίνη προκαλεί διαστολή και συστολή των αιμοφόρων αγγείων καθιστώντας τα γεννητικά όργανα πιο ευαίσθητα. Απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του σεξουαλικού ερεθισμού.

Η επίδραση της σεξουαλικής επαφής στο σώμα και το νου βιώνεται διαφορετικά από κάθε άτομο. Δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος να νιώσει κανείς. Είναι σημαντικό όμως το ζευγάρι να έχει διάθεση να ερευνήσει διαφορετικά ερεθίσματα, στάσεις, φαντασιώσεις, έτσι ώστε να διατηρείται και για τους δύο συντρόφους σε υψηλά επίπεδα η ικανοποίηση από τη σεξουαλική εμπειρία.

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης