Μια νέα ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Urology βρήκε ότι η ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους του άνδρα, των μυών δηλαδή που περιβάλλουν τη βάση του πέους, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της στυτικής δυσλειτουργία και της πρόωρης εκσπερμάτισης. Ακόμα όμως κι εάν ο άνδρας δεν υποφέρει από κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης του πυελικού εδάφους μπορεί να βελτιώσουν τη σεξουαλική του επίδοση.

Η ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους γίνεται με τις ασκήσεις Kegel, οι οποίες λανθασμένα θεωρούνται από πολλούς ότι είναι κατάλληλες μόνο για τις γυναίκες. Όταν ο άνδρας κράτα σε σύσπαση τους μυς του πυελικού εδάφους, κράτα το αίμα μέσα στο πέος με αποτέλεσμα σταδιακά η δυνατότητα για σύσπαση να γίνεται μεγαλύτερη και ο άνδρας να είναι ικανός να διατηρήσει περισσότερο μια καλή στύση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια παλαιότερη μελέτη του 2005 έδειξε ότι το 75% των ανδρών που έκαναν συστηματικά Kegels, εμφάνισαν βελτίωση στη σεξουαλική τους επίδοση.

Η τεχνική των ασκήσεων είναι πολύ εύκολη. Ο άνδρας θα πρέπει να κρατήσει σε σύσπαση του μυς της πυέλου, αυτό δηλαδή που κάνει όταν θέλει να διακόψει την ούρησή του, για τρία δευτερόλεπτα. Για τα επόμενα τρία θα πρέπει να χαλαρώσει και να επαναλάβει τη διαδικασία 30 συνεχόμενες φορές.

Στην αρχή είναι πιο εύκολο η εξάσκηση να γίνεται σε ύπτια θέση . Όταν οι μύες δυναμώσουν, ο άνδρας μπορεί να δοκιμάσει να κάνει τις ασκήσεις Kegel ενώ κάθεται, στέκεται ή περπατάει. Θα πρέπει τα 30 αυτά λεπτά εξάσκησης να γίνονται 3-4 φορές την εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέρα από τις ασκήσεις Kegel οι ειδικοί, βασιζόμενοι σε πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα, συστήνουν την πρόσληψη βιταμίνης D καθώς και την κατανάλωση καρπουζιού για τη βελτίωση της σεξουαλικής επίδοσης και λειτουργίας του άνδρα.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης