Ως αιδοιοδυνία χαρακτηρίζεται ο ανεξήγητος πόνος στο αιδοίο. Συνιστά πολύ σοβαρό πρόβλημα για τις γυναίκες που υποφέρουν από αυτή και μπορεί να εμφανιστεί καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής της γυναίκας.

Έχει παρατηρηθεί ότι σε ένα σημαντικό ποσοστό των γυναικών που υποφέρουν από αιδοιοδυνία τα συμπτώματα υποχωρούν με την αύξηση της ηλικίας, ακομα κι αν δεν λάβουν καμία θεραπεία. Ωστοσο η φυσική εξέλιξη της αιδοιοδυνίας, καθως και οι παράγοντες που μπορούν να εξηγήσουν την επιμονή ή την υποχώρησή της παραμένουν άγνωστοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε τα δεδομένα 173 γυναικών που είχαν διαγνωστεί με αιδοιοδυνία. Τα δεδομένα περιλάμβαναν πληροφορίες πάνω στην ένταση του πόνου, τις θεραπείες που είχαν ληφθεί, τα χαρακτηριστικά του πόνου και κάποιους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες. Η συλλογή τους πραγματοποιήθηκε 3 φορές μέσα σε μια περίοδο 7 ετών.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε δυο διαφορετικές εξελικτικές πορείες της αιδοιοδυνίας με την αύξηση της ηλικίας. Στο 28.9% ο πόνος επέμενε ενώ μεγάλωναν και στο 71.1% υποχωρούσε. Το εάν είχε ληφθεί κάποια θεραπεία δε βρέθηκε να επηρεάζει την εξελικτική πορεία προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Παράλληλα βρέθηκε ότι οι γυναίκες που εμφάνισαν την αιδοιοδυνία σε μεγαλύτερη ηλικία ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν μετατόπιση του πόνου σε άλλο σημείο, καθως και περισσότερο άγχος. Έπισης στις γυναίκες αυτές ήταν πιο πιθανό ο πόνος να επιμένει.

Τα ευρήματα της μελέτης λοιπόν δείχνουν ότι η εξέλιξη της αιδοιοδυνίας καθως μια γυναίκα μεγαλώνει σε ηλικία εξαρτάται από παράγοντες όπως είναι τα χαρακτηριστικά του πόνου και το άγχος. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι σημαντικό να αξιοποιηθεί η νέα αυτή γνώση στο πλαίσιο της κλινικής πρακτικής και της καλύτερης διαχείρισης της αιδοιοδυνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης