Η άμεση αντιμετώπιση με σιλδεναφίλη μπορεί να δώσει καλύτερα αποτελέσματα σε ασθενείς που έχουν υποστεί ριζική προστατεκτομή σύμφωνα με με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Urology.

Η ριζική προστατεκτομή (ΡΠ) είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, όμως αρκετοί άνδρες βιώνουν ακράτεια ούρων και στυτική δυσλειτουργία μετά την επέμβαση ακόμα και όταν αυτή έχει διενεργηθεί ρομποτικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η άμεση θεραπεία με αναστολείς φωσφοδιαστεράσης τύπου 5 (όπως η σιλδεναφίλη) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ελαχιστοποίηση αυτών των παρενεργειών. Παρόλα αυτά το ιδανικό χρονοδιάγραμμα για την θεραπεία αυτή δεν έχει καθοριστεί επαρκώς.

Για την παρούσα μελέτη 124 άνδρες που επρόκειτο να κάνουν επέμβαση ΡΠ διανεμήθηκαν τυχαία σε δυο ομάδες.

Η ομάδα Α’ άρχισε να λαμβάνει 100 mg σιλδεναφίλης δυο φορές την εβδομάδα αμέσως μόλις αφαιρέθηκε ο καθετήρας μετά την επέμβαση. Μετά το πέρας τριών μηνών ήταν ελεύθεροι να λαμβάνουν σιλδεναφίλη κατ’ επίκληση και σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομάδα Β’ ακολούθησε το ίδιο δοσολογικό σχήμα, με εκκίνηση όμως της θεραπείας τους τρεις μήνες μετά την επέμβαση αφαίρεσης προστάτη.

Τα αποτελέσματα αξιολογήθηκαν με βάση το ερωτηματολόγιο «International Index of Erectile Function» (IIEF-5) και το ερωτηματολόγιο «Sexual Encounter Profile» (SEP) το οποίο αξιολογείτο κατά πόσον η στύση είναι αρκετά σκληρή για διείσδυση και αν διήρκεσε καθ’όλη την συνουσία. Αυτές οι αξιολογήσεις έλαβαν χώρα στους 3, 6 και 9 μήνες με την τελική αξιολόγηση να γίνεται στους 12 μήνες.

Κατά την τελική αξιολόγηση το 41.4% της ομάδας Α’ και το 17.7% της ομάδας Β’ επέδειξαν πλήρη ανάκτηση της στυτικής τους λειτουργίας, όπως ορίζεται από τις επιδόσεις στο ερωτηματολόγιο IIEF-5. Η ομάδα Β’ επέδειξε καλύτερη λειτουργία σε κάθε έλεγχο και οι επιδόσεις στο ερωτηματολόγιο έβαιναν συνεχώς βελτιούμενες.

Οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν ότι οι άνδρες της ομάδας Α’ είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναρρώσουν πλήρως απ’ότι οι άνδρες της ομάδας Β’.

Όσον αφορά τις επιδόσεις στο ερωτηματολόγιο SEP, το 56.9% της ομάδας Α’ και το 46.8% της ομάδας Β’ απάντησαν ότι είχαν επαρκή σκληρότητα για διείσδυση μετά από 12 μήνες. Σχετικά με την διατήρηση της στύσης το 37.9% της ομάδας Α’ μπορούσαν να διατηρήσουν την στύση τους ενώ στην ομάδα Β’ μόλις το 17.7%.

Η συνηθέστερα αναφερόμενη παρενέργεια ήταν το ήπιο κοκκίνισμα του προσώπου αν και η γρήγορη έναρξη της χορήγησης σιλδεναφίλης δεν φάνηκε να επηρεάζει την συχνότητα εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών.

Εν κατακλείδι η επιστημονική ομάδα αναφέρει  «Η δοκιμή μας παρέχει δεδομένα που υποστηρίζουν την άποψη ότι η ταχεία έναρξη χορήγησης σιλδεναφίλης συνεισφέρει περισσότερο στην διατήρηση των ιδιοτήτων του σπογγώδους ιστού του πέους» και τονίζει πως χρειάζονται περαιτέρω μελέτες με μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα για να γίνουν πλήρως κατανοητοί οι μηχανισμοί δράσης αυτής της θεραπευτικής προσέγγισης.

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης