Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που ενδέχεται να ασκήσουν δυσβάσταχτη πίεση σε έναν γάμο, όπως είναι οι οικονομικές ανησυχίες, το εργασιακό στρες, καθώς και ο ερχομός ενός νέου μέλους. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη ένας παράγοντας που μπορεί να επιφέρει επιπλέον δυσκολίες είναι η ηλικιακή διαφορά των δύο συντρόφων.

Οι ερευνητές βρήκαν πως ενώ στην αρχή της σχέσης τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες αναφέρουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τον έγγαμο βίο όταν ο σύντροφος είναι μικρότερος σε ηλικία, η ικανοποίηση αυτή μπορεί σύντομα να υποχωρήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ερευνητικά δεδομένα προήλθαν από τη βάση δεδομένων μιας μεγάλης αυστραλιανής μελέτης σχετικά με το οικογενειακό εισόδημα και το εργατικό δυναμικό, η οποία περιλάμβανε στοιχεία 19.914 ατόμων και 7600 νοικοκυριών. Η ανάλυση των ερευνητών εστίασε σε ένα διάστημα 10 ετών κι εκτίμησε το πως η ηλικιακή διαφορά των συζυγών επηρέαζε τη συζυγική ικανοποίηση σε βάθος χρόνου. 

Στα πρώτα χρόνια του εγγάμου βίου βρέθηκε ότι οι άνδρες που παντρεύτηκαν νεότερες γυναίκες ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης σε σύγκριση με αυτούς που παντρεύτηκαν μεγαλύτερες. 

Το ίδιο ίσχυε και στην περίπτωση των γυναικών. Όσες είχαν νεότερους συζύγους ήταν πιο ικανοποιημένες στην αρχή του έγγαμου βίου σε σύγκριση με αυτές που είχαν συζύγους μεγαλύτερους σε ηλικία από αυτές. Το εύρημα αυτό προξένησε έκπληξη μάλιστα στους ερευνητές καθώς φαινομενικά μοιάζει να αντικρούει προηγούμενα ευρήματα που σχετίζονταν με τις επιλογές των γυναικών να βγουν ραντεβού. Είναι πολύ πιθανό όμως οι γυναίκες να λειτουργούν πιο στρατηγικά αναφορικά με την αποκάλυψη των προτιμήσεων τους. Παράλληλα έχει γίνει εδώ και αρκετά χρόνια αισθητή η μειωμένη επιρροή των στερεοτυπών αναφορικά με την ηλικία στις επιλογές συντρόφων τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περαιτέρω ανάλυση ωστόσο των δεδομένων έδειξε ότι η αυξημένη συζυγική ικανοποίηση των ζευγαριών με σημαντική διαφορά ηλικίας είναι βραχύβια και εξαλείφεται μετά από 6-10 χρόνια. Παρατηρήθηκε επίσης αυξημένη πιθανότητα διαζυγίου σε σύγκριση με τα ζευγάρια συνομηλίκων, το οποίο δεν προξένησε έκπληξη στους ερευνητές. Αυτό που δεν ήταν αναμενόμενο, όμως, ήταν η ταχύτητα με την οποία ένας γάμος άρχιζε να φθίνει στα ζευγάρια με μεγάλη διαφορά ηλικίας

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα μεγάλο μέρος της εξήγησης των ευρημάτων τους μπορεί να στηριχθεί στην αντιμετώπιση των οικονομικών ζητημάτων. Οι σύντροφοι που έχουν ίδια ηλικία συγχρονίζονται καλύτερα στις μεγάλες αποφάσεις ζωής και είναι πιο ανθεκτικοί στις μεγάλες οικονομικές αλλαγές που μπορεί για παράδειγμα να επιφέρει μια απόλυση. Επίσης η μεγάλη διαφορά ηλικίας μπορεί να σημαίνει ότι ένας από τους δυο δεν εργάζεται το οποίο επίσης καθιστά το ζευγάρι περισσότερο ευάλωτο οικονομικά.

Οι ερευνητές θα ήθελαν να συνεχίσουν την έρευνά τους μελλοντικά, εστιάζοντας στο πώς μεγάλα γεγονότα ζωής μπορούν να επηρεάσουν τη συζυγική ευτυχία. 

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης