Δυο μελέτες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, επιβεβαίωσαν ότι οι διαδικτυακές συμπεριφορές των έφηβων φαίνεται να επηρεάζουν τις συμπεριφορές τους στην πραγματική ζωή και να δημιουργούν προβλήματα, όπως είναι οι κακοποιητικές σχέσεις καθώς και οι αρνητικές σκέψεις για την εικόνα σώματος. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η εκπαίδευση και η συνεπής γονεϊκή παρακολούθηση μπορούν να μειώσουν τις συμπεριφορές αυτές καθώς και τις αρνητικές τους συνέπειες.

Η μελέτη που διεξήχθη στην Καλιφόρνια και στην οποία συμμετείχαν έφηβοι 14-19 ετών, βρήκε ότι το 41% ανάφερε ότι έχει υποστεί διαδικτυακή κακομεταχείριση μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες, η όποια μπορεί να περιλάμβανε την άσκηση έλεγχου, την παρενόχληση, την έκφραση απειλών καθώς και την παρακολούθηση. Πιο συχνά τα θύματα ήταν κορίτσια, ενώ παράλληλα η διαδικτυακή κακομεταχείριση συνδεόταν με μεγαλύτερο κίνδυνο σωματικής κακοποίησης, σεξουαλικής κακοποίησης ή σεξουαλικής επίθεσης στην πραγματική ζωή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαδικτυακή κακομεταχείριση αύξησε επίσης τον κίνδυνο της μη χρήσης αντισυλληπτικών μεθόδων. Η μελέτη είναι μέρος μιας μεγαλύτερης έρευνας σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της διαδικτυακής κακομεταχείρισης/ κακοποίησης. Τα αποτελέσματα της θα δημοσιευτούν τον Ιανουάριο. Μέχρι τότε, είναι σημαντικό το ευρύ κοινό να γνωρίζει πόσο συχνό είναι το φαινόμενο.

Οι ερευνητές τονίζουν πως το σημαντικό μήνυμα που απευθύνεται προς τους γονείς είναι ότι μια κρυμμένη διάσταση κακοποίησης των παίδων είναι πολύ συχνή μέσα στο διαδίκτυο, η όποια μάλιστα μπορεί να επικίνδυνη και για την πραγματική τους ζωή. Είναι σημαντικό οι κλινικοί, οι εκπαιδευτικοί που είναι αρμόδιοι σε θέματα υγείας καθώς και οι προπονητές των ομάδων του γυμνάσιου να γνωρίζουν αυτή τη διάσταση της κακομεταχείρισης /κακοποίησης.

Στη μελέτη που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης βρέθηκε ότι οι διαδικτυακές συμπεριφορές σεξουαλικού χαρακτήρα δεν είναι συχνές στους μαθητές γυμνασίου, συμπεριλαμβανομένης και της επίσκεψης πορνογραφικών sites. Όσοι όμως από τους μαθητές υιοθετούσαν τέτοιες συμπεριφορές ήταν πιο πιθανό να έχουν αρνητικές σκέψεις για το σώμα τους και στρεβλωμένες αντιλήψεις σχετικά με τη σεξουαλικότητά τους. Σε γενικές γραμμές όμως, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που ήταν πολύ συχνή στους εφήβους, βρέθηκε να συνδέεται με περισσότερη κριτική του σώματος τους, λιγότερη ικανοποίηση από τις σεξουαλικές εμπειρίες, καθώς και με μειωμένη αυτοεκτίμηση στην περίπτωση των κοριτσιών. Η παρουσίαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνεται πάντα με έντονη έμφαση στα θετικά στοιχειά. Πολλές φορές όταν οι έφηβοι βλέπουν μια τόσο καλή εικόνα των συνολικών δεν μπορούν παρά να συγκρίνουν τον εαυτό τους με αυτή. Η μελέτη επίσης βρήκε ότι η μεγαλύτερη πρόσβαση στο διαδίκτυο, καθώς και η σχετική χαλαρότητα των γονέων σχετίζονται με αυξημένη συμμέτοχη των εφήβων σε σεξουαλικές διαδικτυακές συμπεριφορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ευρήματα αυτά συμφωνούν με αυτά των προηγούμενων μελετών και αναδεικνύουν πως τα παιδιά μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά από συγκεκριμένους γονεϊκούς κανόνες σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου. Είναι απαραίτητη η διασαφήνιση των κανόνων, γιατί όπως φαίνεται από τη βιβλιογραφία οι γονείς και τα παιδιά έχουν πολύ διαφορετική αντίληψη αναφορικά με το ποτέ ένας κανόνας ισχύει και ποτέ όχι.

Οι συγγραφείς των μελετών προειδοποιούν ότι τα δείγματα που χρησιμοποιήθηκαν δεν επιτρέπουν την εφαρμογή των ευρημάτων στον ευρύτερο πληθυσμό. Η σχετική ερεύνα έτσι κι αλλιώς θα συνεχιστεί από τη στιγμή που η χρήση συσκευών που επιτρέπουν την όλο και πιο συχνή επαφή με το διαδίκτυο είναι πλέον πολύ διαδεδομένη τόσο στους εφήβους όσο και στα παιδιά.

Οι γονείς θα πρέπει να έχουν παρόμοια παρουσία στη διαδικτυακή ζωή των παιδιών τους με αυτή που έχουν στην πραγματική. Αν αυτό δεν είναι δυνατό θα πρέπει τουλάχιστον να είναι σε θέση να κατανοούν τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και την επικινδυνότητά τους. Είναι πολύ σημαντική η συνειδητοποίηση της αμφίδρομης σχέσης που υπάρχει ανάμεσα σε αυτό που συμβαίνει στο διαδίκτυο και σε αυτό που συμβαίνει στην πραγματική ζωή. Είναι επίσης σημαντικό οι γονείς να επιδεικνύουν καλή διαδικτυακή συμπεριφορά οι ίδιοι στις δίκες τους διαδικτυακές σχέσεις, λειτουργώντας έτσι ως θετικό πρότυπο.

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης