Τα τοπικά αναισθητικά συνιστούν τον παλαιότερο διαθέσιμο τρόπο αντιμετώπισης της πρόωρης εκσπερμάτισης (ΠΕ). Ωστόσο, συχνά επικρίνονται για το ότι δεν είναι ειδικά σχεδιασμένα για την ΠΕ καθώς και για τους περιορισμούς σχετικά με την  βραδεία δράση και την απαίτηση χρήσης προφυλακτικού με σκοπό την αποτροπή της μεταφοράς τους στη σύντροφο με συνέπεια της πρόκληση υποαισθησίας

Πρόσφατα αναπτύχτηκε ένα τοπικό αναισθητικό διάλυμα, το TEMPE ειδικά σχεδιασμένο για την ΠΕ που περιλαμβάνει 7,5 mg λιγνοκαΐνης και 2,5 mg πριλοκαΐνης διαλυμένα εντός διαλύματος, το οποίο αποτρέπει τη διείσδυση στο κερατινοποιημένο δέρμα  του πέους  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα τοπικό φαινόμενο απευαισθητοποίησης. Η αποτελεσματικότητά του έχει αξιολογηθεί σε 2 τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές. Συνολικά, 530 άνδρες με ΠΕ χωριστήκαν σε δυο ομάδες κι έλαβαν είτε το TEMPE ή εικονικό φάρμακο σε 69 κέντρα σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική . Η αύξηση του χρόνου μέχρι την εκσπερμάτιση παρατηρήθηκε και στις δύο μελέτες και ήταν  6,3 και 4,6 φορές, αντίστοιχα. Οι πιθανότητες επίτευξης χρόνου μέχρι την εκσπερμάτιση άνω του ενός λεπτού και άνω των 2 λεπτών ήταν 9 φορές και 12,8 φορές μεγαλύτερες με το TEMPE σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, αντίστοιχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Ωστόσο, παρόλο που μετά από 3 μήνες το 90% των ανδρών που έλαβαν TEMPE πέτυχαν ένα μέσο χρόνο μέχρι την εκσπερμάτιση άνω του 1 λεπτού, το 54% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου πέτυχε το ίδιο. Αυτό υποδηλώνει ένα πολύ ισχυρό αποτέλεσμα εικονικού φαρμάκου, το οποίο και θέτει και πάλι υπό αμφισβήτηση την ουσιαστική κατανόηση της πρόωρης εκσπερμάτισης και των μηχανισμών της. Η ψυχολογική συνιστώσα φαίνεται να είναι εξαιρετικά σημαντική τόσο στη διάγνωση της ΠΕ όσο και στην αντιμετώπιση της.

www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης