Μια νέα μελέτη αναζητά την πιθανή σύνδεση μεταξύ υπερθυρεοειδισμού και πρόωρης εκσπερμάτισης (ΠΕ).

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2020 στο Sexual Medicine Reviews, αναλύει 32 σχετικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί στο παρελθόν πάνω στο θέμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπερθυρεοειδισμός (αλλιώς υπερενεργός θυρεοειδής) παρουσιάζεται όταν ο θυρεοειδής αδένας παράγει περισσότερες θυρεοειδικές ορμόνες από όσες είναι απαραίτητες στον οργανισμό. Οι ορμόνες αυτές είναι ζωτικής σημασίας για πολλές σωματικές λειτουργίες μεταξύ των οποίων η αναπνοή, ο καρδιακός ρυθμός και η πέψη.

Υπερβολικές ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να επηρεάσουν αυτές τις λειτουργίες και με την σειρά τους να επηρεάσουν επίσης την σεξουαλική λειτουργία του ατόμου. Μερικοί άνδρες που πάσχουν από υπερθυρεοειδισμό είναι πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα με την στύση τους, την εκσπερμάτιση και την ερωτική επιθυμία.

Ο ορισμός της πρόωρης εκσπερμάτισης διαφέρει μεταξύ των διάφορων επιστημονικών οργανισμών. Για παράδειγμα το International Society for Sexual Medicine (ISSM) την ορίζει ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι μια ανδρική σεξουαλική δυσλειτουργία που χαρακτηρίζεται από:

  • Εκσπερμάτιση η οποία πάντα ή σχεδόν πάντα λαμβάνει χώρα μέσα σε ένα λεπτό ή νωρίτερα από την στιγμή της κολπικής διείσδυσης, από την πρώτη σεξουαλική επαφή του ατόμου (πρωτοπαθής ή χρόνια πρόωρη εκσπερμάτιση). Εναλλακτικά, εκσπερμάτιση η οποία παρουσιάζει κλινικά σημαντική μείωση στον χρόνο, συχνά περίπου στα 3 λεπτά ή λιγότερο (δευτεροπαθής ή επίκτητη πρόωρη εκσπερμάτιση).
  • Αδυναμία καθυστέρησης της εκσπερμάτισης κατά την διάρκεια όλων ή σχεδόν όλων των κολπικών διεισδύσεων, συνοδευόμενη από αρνητικές επιδράσεις στην ποιότητα ζωής του ατόμου, όπως ενόχληση, δυσφορία, απογοήτευση ή/και την αποφυγή της σεξουαλικής πράξης.

Οι μηχανισμοί που συνδέουν τον υπερθυρεοειδισμό με την ΠΕ δεν είναι ακόμα πλήρων κατανοητοί, όπως εξηγούν οι αναλυτές της παρούσας μελέτης. Συστήνεται περαιτέρω έρευνα και ενθαρρύνονται οι ανδρολόγοι να εξετάζουν για προβλήματα στον θυρεοειδή αδένα τους άνδρες που τους επισκέπτονται με πρόωρη εκσπερμάτιση.

Η συγκριτική μελέτη των ερευνών κατέδειξε ότι η θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στον χρόνο εκσπερμάτισης των ασθενών με ΠΕ.

Ως παράδειγμα αναφέρεται έρευνα σε 24 ασθενείς που βρήκε ότι η θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού γενικά βελτίωσε τον χρόνο εκσπερμάτισης κατά την κολπική διείσδυση ∙ σε μερικούς άνδρες μάλιστα ο χρόνος διπλασιάστηκε.

Η αντιμετώπιση ταυτόχρονα της ΠΕ και του υπερθυρεοειδισμού οφείλει να είναι μια συλλογική προσπάθεια σύμφωνα με τους αναλυτές, οι οποίοι προσθέτουν ότι η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση της δυσφορίας που προκαλεί στους άνδρες.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι «Είναι πολύ σημαντικό οι συσχετισμοί να ερευνηθούν περαιτέρω ώστε να βελτιωθεί η διαχείριση και η αντιμετώπιση της πρόωρης εκσπερμάτισης με υπόστρωμα υπερθυρεοειδισμού».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης