Η διαδικτυακή επικοινωνία πέραν των πολλών προβλημάτων που έχει επιλύσει εν μέσω πανδημίας, δίνει επίσης τη δυνατότητα συναισθηματικής ανταπόκρισης ακόμα και χωρίς την σωματική επαφή. Οι άνθρωποι ανά τον κόσμο πάρα τον κατ’ οίκον περιορισμό μπορούν να νιώσουν σεξουαλική διέγερση, να νιώσουν ότι κάποιος τους επιθυμεί, τους διεκδικεί, τους κατανοεί, τους βρίσκει ευχάριστους και αυτό μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας από την άνεση τους σπιτιού τους. Είναι πιθανό αν κανείς το επιθυμεί να συζητήσει και να φλερτάρει με άτομα από όλον τον κόσμο χωρίς να σηκωθεί από τον καναπέ του. Είναι ακόμα δυνατό να διατηρεί κανείς ένα παράλληλο διαδικτυακό δεσμό ενώ ο δια ζώσης σύντροφος βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της διαδικτυακής σεξουαλικής δραστηριότητας με τις σχετικές εφαρμογές να χρησιμοποιούνται κατά 25-30 % περισσότερο. Οι εφαρμογές αυτές επιτρέπουν το φλερτ και τη σεξουαλική σύνδεση και έκφραση κατά τη διάρκεια της δύσκολης αυτής περιόδου περιορισμού της φυσικής επαφής. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέρα από τα στοιχεία για τη μεγάλη συμβολή του διαδικτύου στη σεξουαλική ζωή  των ατόμων εν καιρώ πανδημίας, άλλα εμπειρικά δεδομένα σχετικά με τη σεξουαλική συμπεριφορά του πληθυσμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του κορωνοϊού είναι πολύ περιορισμένα. Χρήσιμες πληροφορίες ωστόσο παράγονται σε καθημερινή βάση. Για παράδειγμα το τμήμα ειδήσεων του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC διεξάγει μια μεγάλη δημοσκόπηση σχετικά με την επίδραση του κορωνοϊού στη σεξουαλική ζωή των ατόμων. Μέχρι στιγμής έχουν απαντήσει πάνω από 11000, το 22% εκ των όποιων ανέφερε ότι ο ιός επηρέασε θετικά τη σεξουαλική τους ζωή,  το 28% απάντησε ουδέτερα και το 50% δήλωσε ότι η πανδημία είχε ξεκάθαρα αρνητικές επιπτώσεις στη σεξουαλική τους ζωή.

Παράλληλα μια βρετανική μελέτη παρουσίασε δεδομένα από μια μεγάλη επιδημιολογική διαδικτυακή έρευνα. Στη μελέτη συμμετείχαν 868 βρετανοί ενήλικες που είχαν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό εξαιτίας της πανδημίας. Η συχνότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας βρέθηκε ότι ήταν χαμηλότερη από 40%. Επισημαίνεται ότι ως  σεξουαλική δραστηριότητα δεν θεωρήθηκε αυστηρά η συνουσία με σύντροφο αλλά συμπεριλήφθηκαν τα προκαταρκτικά όπως και ο αυνανισμός. Το 60% λοιπόν των συμμετεχόντων που δεν έφεραν καμία σεξουαλική δραστηριότητα απείχαν και από τον αυνανισμό. Σε μια κινεζική μελέτη όπου συμμετείχαν 270 άνδρες και 189  γυναίκες, το 25,5% ανέφερε μείωση της σεξουαλικής τους επιθυμίας ενώ αύξηση αναφέρθηκε μονό από το 18% των ανδρών και το 8% των γυναικών. Μια υποανάλυση έγγαμων ατόμων έδειξε ότι το  49% των παντρεμένων ανδρών και το  29% των παντρεμένων γυναικών ανέφεραν μείωση στη συχνότητα των σεξουαλικών δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, το 32% των ανδρών και το  39% των γυναικών βίωσαν μια μείωση των επιπέδων σεξουαλικής ικανοποίησης. Κάποια δεδομένα ελήφθησαν επίσης από μελέτες που διεξήχθησαν σε τρεις νοτιανατολικές ασιατικές χώρες, το Μπαγκλαντές, την Ινδία και το Νεπάλ. Όλοι οι συμμετέχοντες συζούσαν με σύντροφο και οι περισσότεροι ανέφεραν ότι είχαν σεξουαλικές επαφές 1-5 φορές την εβδομάδα πριν την πανδημία και ότι αυτό δεν άλλαξε. Μονό ένα 3.3% ανέφερε μια αύξηση των σεξουαλικών επαφών. Αυτή η αύξηση αποδόθηκε από τους ειδικούς είτε στην ανάγκη για τρυφερότητα και ασφάλεια είτε στον περισσότερο χρόνο που περνούσαν οι σύντροφοι στο σπίτι. Διαφορετικά είναι τα αποτελέσματα μιας τουρκικής μελέτης σχετικά με τη γυναικεία σεξουαλική δραστηριότητα. Το ενδιαφέρον εύρημα αυτής της μελέτης είναι ότι βρήκε μια αύξηση στη σεξουαλική επιθυμία και δραστηριότητα των γυναικών. Βρεθήκαν όμως  επίσης μειωμένα επίπεδα σεξουαλικής ικανοποίησης, μειωμένη βαθμολογία στο ερωτηματολόγιο για τη γυναικεία σεξουαλική λειτουργία και περισσότερες διαταραχές του εμμηνορρυσιακού κύκλου. 

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι οι μελέτες αυτές παρέχουν κάποια προκαταρκτικά ευρήματα σχετικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα του γενικού πληθυσμού αλλά δεν παρέχουν τη δυνατότητα επαρκούς κατανόησης των παραγόντων που εξηγούν την αναφερόμενη σεξουαλική συμπεριφορά. Για παράδειγμα καμία μελέτη δεν εκτίμησε την επίδραση των αλλαγών της διάθεσης ή της ποιότητας της σχέσης. Είναι πολύ πιθανό ο ρόλος αυτών των παραγόντων  να μετριάζει την επίδραση της πανδημίας στη σεξουαλική δραστηριότητα και συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

www.andrologia.gr 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης