Τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές αναζητούν εναλλακτικές θεραπείες για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Σε προηγούμενες μελέτες, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη γνωσιακή -συμπεριφορική θεραπεία (CBT) για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης με καλά αποτελέσματα στη μείωση των εξάψεων και των νυχτερινών εφιδρώσεων.

Το CBT είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που επικεντρώνεται στην τροποποίηση των αρνητικών σκέψεων και συμπεριφορών. Αυτός ο τύπος θεραπείας ενθαρρύνει τα άτομα να αποκτήσουν επίγνωση των αρνητικών τους σκέψεων και να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις με πιο αποτελεσματικό τρόπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το CBT έχει καλά αποτελέσματα στην θεραπεία διάφορων ψυχικών διαταραχών, όπως είναι οι αγχώδεις διαταραχές και η κατάθλιψη.  Αναφορικά με την εμμηνόπαυση η προηγουμένη σχετική έρευνα έχει εστιάσει στο σύμπτωμα των εξάψεων.

 Μια νέα μελέτη στην οποία συμμετείχαν 71 γυναίκες, βρήκε ότι η γνωσιακή θεραπεία ενδέχεται να βοηθήσει στη διαχείριση και άλλων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης όπως είναι η κατάθλιψη, οι διαταραχές ύπνου και οι σεξουαλικές ανησυχίες. Δε βρέθηκε ωστόσο παρόμοια επίδραση στη διαχείριση του άγχους που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση Τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Menopause.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα καλά αποτελέσματα είχαν διατηρηθεί στους 3 μήνες μετά τη θεραπεία. Αν και πρόκειται για μια μικρή μελέτη, συνιστά ένα σημαντικό βήμα για την αναζήτηση εναλλακτικών τροπών διαχείρισης των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.  Είναι απαραίτητο ωστόσο να διεξαχθούν μελέτες που θα συγκρίνουν την αποτελεσματικότητα του CBT με αυτή άλλων θεραπειών έτσι ώστε να υπάρξει καλύτερη κατανόηση του πώς λειτουργεί η θεραπεία, αλλά και κυρίως του πώς θα βοηθήσει εκατομμύρια γυναικών να διαχειριστούν τα δυσάρεστα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης