Πολύ συχνά, όταν οι γυναίκες δυσκολεύονται να συλλάβουν, βιάζονται να κατηγορήσουν τον εαυτό τους και παραβλέπουν την πιθανότητα ο λόγος της υπογονιμότητας να σχετίζεται με την αναπαραγωγική υγεία του συντρόφου.
Ο αριθμός των ανδρών που διαγιγνώσκονται με σοβαρή υπογονιμότητα έχει διπλασιαστεί μέσα σε μία δεκαετία και οι μελέτες αναδεικνύουν ότι η συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων στο ανδρικό σπέρμα συνεχίζει να έχει μια καθοδική πορεία.
Ταυτόχρονα, ένα στα επτά ζευγάρια περίπου έχει δυσκολία στη σύλληψη, ενώ η κακή ποιότητα σπέρματος μπορεί να είναι ο μοναδικός ή συμπληρωματικός αιτιολογικός παράγοντας που εξηγεί την υπογονιμότητα στο 50% των περιπτώσεων.

Παρ’ όλα αυτά, λιγότερο από το 5% των κλινικών υπογονιμότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να παρέχει μια ανάλυση σπέρματος και μια καθοδήγηση της θεραπείας της ανδρικής υπογονιμότητας σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, ζευγάρια καταφεύγουν στη λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης χωρίς πρώτα να έχουν προσπαθήσει να συλλάβουν με τη βοήθεια πιο απλών και οικονομικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας.

Μια ομάδα ειδικών μάλιστα επισημαίνει την ανάγκη αναθεώρησης των κατευθυντήριων οδηγιών αναφορικά με την ανδρική υπογονιμότητα, έτσι ώστε τα ζευγάρια να ενημερώνονται σχετικά με αυτήν και την αντιμετώπισή της και να μην καταφεύγουν άμεσα στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Η ενδοτραχηλική και η ενδομητρική σπερματέγχυση, για παράδειγμα, είναι δύο μέθοδοι λιγότερο παρεμβατικές και πιο οικονομικές. Στις κλινικές δοκιμές η ενδοτραχηλική σπερματέγχυση έχει 20% επιτυχία και δεν χρειάζεται να διεξαχθεί σε περιβάλλον νοσοκομείου που είναι ιδιαίτερα στρεσογόνο. Υπάρχει μάλιστα μια ειδική συσκευή σπερματέγχυσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο περιβάλλον του σπιτιού. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί οι γυναίκες που βρίσκονται σε στρες είναι πιο δύσκολο να συλλάβουν. Μια πρόσφατη έρευνα, μάλιστα, έδειξε ότι μόνο το 9% των υπογόνιμων ζευγαριών γνώριζε για αυτές τις μεθόδους υποβοηθουμένης αναπαραγωγής. Αντιθέτως, το 57% των γυναικών που αγωνίζονταν να ξεκινήσουν την οικογένειά τους σκεφτόταν να προχωρήσει σε εξωσωματική γονιμοποίηση, παρότι το 61% ανησυχούσε για το πολύ υψηλό κόστος.
Πολλά είναι τα ζευγάρια που μετά την ολοκληρωμένη ενημέρωσή τους επιλέγουν να δοκιμάσουν αρχικά μια πιο οικονομική λύση που δεν έχει πολύ χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας από την εξωσωματική γονιμοποίηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής, ανάλογα πάντα και με την ηλικία της γυναίκας, δεν ξεπερνούν το 33%.
Όταν ένα ζευγάρι λοιπόν έρχεται αντιμέτωπο με την υπογονιμότητα, η γυναίκα δεν πρέπει να βιάζεται να αναλάβει όλη την ευθύνη. Είναι σημαντικό να εντοπιστεί το αίτιο της υπογονιμότητας και να βρεθεί ο κατάλληλος ειδικός που θα βοηθήσει το ζευγάρι να ξεκινήσει την οικογένειά του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης