Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας έχουν βρει ότι σε γενικές γραμμές τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες στις ΗΠΑ έχουν πολύ περιορισμένη γνώση αναφορικά με τη λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και το γεγονός ότι εάν δεν ληφθεί θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του πρωκτού, των γεννητικών οργάνων και της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας. 

Σύμφωνα με τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων, η λοίμωξη από HPV είναι τόσο συχνή που σχεδόν όλα τα σεξουαλικώς ενεργά άτομα προσβάλλονται κάποια στιγμή στη ζωή τους από αυτή.  Αν και σε πολλές περιπτώσεις ο HPV μπορεί να προσβάλει τον οργανισμό και να αποχωρήσει από αυτόν χωρίς το άτομο να το αντιληφθεί, σε άλλες μπορεί να επιφέρει πολύ σοβαρές επιπτώσεις, όπως είναι κάποιοι τύποι καρκίνου.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την πρόληψη της εξάπλωσης του HPV, οι ειδικοί προτείνουν τον εμβολιασμό των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων από 11-27 ετών. Πολύ σημαντικό όμως είναι να ενημερωθεί ενδελεχώς το ευρύ κοινό αναφορικά με τους κινδύνους του HPV και τη δυνατότητα προστασίας από αυτόν, καθώς εκεί αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών έναντι του ιού.

Τα ευρήματα των ερευνητών τα οποία δημοσιεύτηκαν στο JAMA Pediatrics αναφέρουν επίσης ότι πολλοί κατάλληλοι υποψήφιοι για εμβολιασμό δεν έχουν λάβει την ανάλογη καθοδήγηση από τον γιατρό τους. 

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από 2.564 άνδρες και 3.697 γυναίκες οι οποίοι απάντησαν ερωτήσεις στο πλαίσιο μια μεγάλης έρευνας που διεξήχθη σε εθνικό επίπεδο για τη συγκέντρωση πληροφοριών υγείας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχεδόν τα 2/3 των ανδρών που απάντησαν τις σχετικές ερωτήσεις και το 1/3 των γυναικών ηλικίας 18-26 δεν είχαν γνώση αναφορικά με το ότι ο HPV μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Επίσης πάνω από το 80% των ανδρών και το 75% των γυναικών της παραπάνω ηλικιακής ομάδας είχαν άγνοια για τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στη στοματοφαρυγγική κοιλότητα, στον πρωκτό και στο πέος που σχετίζεται με τη λοίμωξη από HPV. Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες η άγνοια σχετικά με τους κινδύνους του ιού έφτανε στο 70%.

Συγκεκριμένα, η έλλειψη γνώσης στις ηλικιακές ομάδες 27-45 και 45 και άνω επηρεάζει σημαντικά τα ποσοστά εμβολιασμού από τη στιγμή που σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες περιλαμβάνονται πολλοί γονείς οι οποίοι λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών. Οι ερευνητές επίσης βρήκαν ότι μόλις το 19% των ανδρών και το 31,5% τω γυναικών που ήταν κατάλληλοι υποψήφιοι για το εμβόλιο είχαν λάβει γνώση για αυτό από τον γιατρό τους. 

Επισημαίνεται μάλιστα πως οι καμπάνιες για τον εμβολιασμό έναντι του HPV έχουν κυρίως επικεντρωθεί στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Είναι σημαντικό όμως να ενημερωθούν εξίσου και οι άνδρες και οι γυναίκες αναφορικά με τους κινδύνους του HPV και τη δυνατότητα πρόληψης μέσω εμβολιασμού. 

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι τα ποσοστά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έχουν μειωθεί τα τελευταία 15-20 χρόνια εξαιτίας του προληπτικού ελέγχου. Από την άλλη έχει σημειωθεί μια αύξηση στα ποσοστά καρκίνου στοματοφαρυγγικής κοιλότητας των ανδρών κατά 200%, καθώς και μια αύξηση στα ποσοστά των καρκίνων του πρωκτού των γυναικών κατά 150%. 

Στα συμπεράσματά τους οι συγγραφείς της μελέτης καταλήγουν στο ότι οι εκπαιδευτικές καμπάνιες σχετικά με τα οφέλη του εμβολιασμού κατά του HPV θα πρέπει να στοχεύουν και στα δύο φύλα έτσι ώστε να επιταχυνθεί η αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού και η πραγματική πρόληψη των επικίνδυνων επιπτώσεων των λοιμώξεων από HPV.

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης