Τα σεξουαλικά προβλήματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση είναι συνήθως αποτέλεσμα της μείωσης των οιστρογόνων στον οργανισμό. Η εμμηνόπαυση επίσης προκαλεί μια μείωση των επίπεδων τεστοστερόνης, η οποία παράγεται σε μικρές ποσότητες στις γυναίκες. Η χαμηλή τεστοστερόνη στις γυναίκες ενδέχεται να συμβάλλει στην έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας.

Μετά την εμμηνόπαυση, τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων επιφέρουν κολπική ξηρότητα και λέπτυνση των τοιχωμάτων του κόλπου, με αποτέλεσμα η συνουσία να είναι επώδυνη ή να προκαλεί δυσφορία στη γυναίκα. Η εμπειρία της δυσφορίας ή του πόνου κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής μπορεί να οδηγήσει στη σύνδεση των δυσάρεστων αισθημάτων με το σεξ, με αποτέλεσμα η γυναίκα να χάσει το σεξουαλικό της ενδιαφέρον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφορικά με την εγκυμοσύνη, οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της καθώς και μετά τον τοκετό ενδέχεται να επηρεάσουν τη γυναικεία σεξουαλική ορμή. Οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν κάθε γυναίκα διαφορετικά. Άλλες μπορεί να έχουν αυξημένο σεξουαλικό ενδιαφέρον ενώ άλλες μειωμένη libido.

Τα επίπεδα των ορμονών συνεχίζουν να εμφανίζουν διακυμάνσεις τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό με αποτέλεσμα να επηρεάζουν τη σεξουαλική ορμή κατά το διάστημα αυτό.

Σε κάποιες περιπτώσεις ο ιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει θεραπεία με οιστρογόνα για την αντιμετώπιση της μειωμένης libido που οφείλεται στην εμμηνόπαυση ή σε άλλο αίτιο, αλλά η σχετική έρευνα δεν έχει ακόμα τεκμηριώσει την αποτελεσματικότητά της. Η τοπική θεραπεία με οιστρογόνα σε μορφή κολπικής κρέμας ή κολπικού δακτυλίου ανακουφίζει από τα κολπικά συμπτώματα, όπως είναι η ξηρότητα. Μπορεί όμως να έχει παρενέργειες και για αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται χωρίς ιατρική καθοδήγηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κάθε περίπτωση μια γυναίκα που αντιμετωπίζει πρόβλημα στη σεξουαλική επιθυμία είναι σημαντικό να ζητά την βοήθεια του ειδικού που εμπιστεύεται.

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης