Διερευνώντας τους λόγους για τους οποίους ορισμένα φυσικά χαρακτηριστικά όπως το ύψος διαφέρουν μεταξύ των δυο φύλων, μια φινλανδική ερευνητική ομάδα έστρεψε την προσοχή της στο χρωμόσωμα Χ το οποίο υπάρχει και στα δυο φύλα κι ενδέχεται να επηρεάζει το ύψος.

Τα χρωμοσώματα είναι δομές DNA στον πυρήνα των ανθρώπινων κυττάρων. Τα φυλετικά χρωμοσώματα καθορίζουν το ανατομικό φύλο. Η μητέρα δίνει ένα Χ χρωμόσωμα και ο πατέρας ένα Χ  όποτε γεννιέται κορίτσι ή ένα Ψ οπότε γεννιέται αγόρι. Σε κάθε κύτταρο τους λοιπόν οι γυναίκες έχουν δυο Χ χρωμοσώματα και οι άνδρες ένα Χ κι ένα Ψ. Το Χ χρωμόσωμα περιέχει το 5% του συνολικού DNA του κυττάρου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές βρήκαν ότι ένα γονίδιο που βρίσκεται συχνότερα στους ανθρώπους που είχαν πιο χαμηλό ύψος από το μέσο όρο εκφραζόταν πιο συχνά στις γυναίκες. Αναρωτήθηκαν λοιπόν γιατί το εν λόγω γονίδιο, το ITM2A, ήταν πιο ισχυρό στις γυναίκες και με τον τρόπο αυτό κατεύθυναν τη μελέτη τους προς το Χ χρωμόσωμα. 

Το ITM2A είναι ένα γονίδιο του  X χρωμοσώματος. Υπό κανονικές συνθήκες το ένα από τα δύο Χ στα κύτταρα των γυναικών είναι απενεργοποιημένο, με εξαίρεση τα χρωμοσώματα των ωαρίων. Οι ερευνητές βρήκαν όμως ότι το ITM2A μπορούσε να εκφραστεί και στο «σιωπηλό» X. Αυτό σημαίνει ότι δύο αντίγραφα του γονιδίου ενεργοποιούνταν σε κάθε κύτταρο στην περίπτωση των γυναικών ενώ στην περίπτωση των ανδρών μονό ένα. 

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η επίδραση του γονιδίου εξηγεί τη μικρή αλλά στατιστικά σημαντική διαφορά της τάξεως του 1%-2% στο ύψος ανδρών και γυναικών στο φινλανδικό πληθυσμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακριβώς επειδή το Χ χρωμόσωμα συνιστά μία τόσο σημαντική πηγή DNA οι ερευνητές ελπίζουν ότι η  μελέτη τους θα παρέχει επιπλέον ερέθισμα για τη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο επηρεάζει και άλλες βιολογικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης