Τα βασικά κίνητρα της σεξουαλικής δραστηριότητας είναι η ευχαρίστηση και η αναπαραγωγή. Για την επίτευξη τους ο άνδρας θα πρέπει να διατηρεί μια στύση ικανή για συνουσία. Η στύση αυτή μπορεί να έχει προκληθεί μετά από σεξουαλικό ερέθισμα ή αντανακλαστικά. Θα μπορούσε μάλιστα ένας άνδρας να έχει σεξουαλική επαφή χωρίς κανένα ερέθισμα με την αυθόρμητη στύση που έχει βρεθεί ότι συνδέεται με τη φάση του ύπνου που ονομάζεται ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών (REM). Οι επιστήμονες μάλιστα θεωρούν ότι η εξελικτική ανάγκη για αναπαραγωγή είναι αυτή που μπορεί να εξηγήσει την ύπαρξη αυθορμήτων πρωινών στύσεων που συνδέονται με τον REM. O άνδρας λοιπόν σε ένα σχεδόν ενστικτώδες επίπεδο αναζητά σεξουαλική σύντροφο για να μεταφέρει το γεννητικό του υλικό και να παράγει απογόνους. Οι αυθόρμητες στύσεις μπορούν λοιπόν να εξηγηθούν από αυτή την ενστικτώδη ανάγκη.

Συχνά όταν οι άνδρες βιώνουν μεγάλη πίεση ή κόπωση η στύση μπορεί να μην επιτυγχάνεται μέσα από σεξουαλικά ερεθίσματα. Αυτό έχει μεγάλη σημασία εξελικτικά καθώς στις προϊστορικές κοινωνίες οι άνδρες μπορεί να γύριζαν κατάκοποι από το κυνήγι η τη συλλογή τροφίμων και δεν μπορούσαν να έχουν σεξουαλική επαφή μετά την επιστροφή τους. Η καλύτερη ωρα ήταν κατά τη διάρκεια του ύπνου κι ενώ είχαν ξεκουραστεί αρκετά. Ίσως λοιπόν οι στύσεις που σχετίζονται με την REM φάση του ύπνου να επέτρεπαν την αναπαραγωγή του προϊστορικού ανθρώπου ανεξάρτητα από την θέληση ή την πρόθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι γίνεται όμως με του συγχρόνους άνδρες; Οι στρεσογόνοι παράγοντες τόσο σωματικοί όσο και ψυχολογικοί είναι άφθονοι. Οι υποχρέωσες πολλές, η κόπωση μεγάλη και συχνά δεν καταφέρνουν να έχουν σεξουαλική επαφή πριν από τον ύπνο. Επιπρόσθετα το στρες ευθύνεται και για τη στυτική δυσλειτουργία που παρουσιάζεται όλο και πιο συχνά. Συχνά μάλιστα το άγχος της επίτευξης η της διατήρησης τη στύσης ή ο φόβος απόρριψης της σεξουαλικής τους διεκδίκησης από την παρτενέρ μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα τόσο στη στύση όσο και στην εκσπερμάτιση.

Όπως οι άνδρες έχουν αυθόρμητες στύσεις κατά τον REM ύπνο έτσι και οι γυναίκες βιώνουν μια μεγέθυνση της κλειτορίδας εξαιτίας της αυξημένης ροής του αίματος στα γεννητικά τους όργανα. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα της γυναίκας είναι έτοιμο να έχει σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια του REM ύπνου. Παράλληλα οι γυναίκες που είναι μεταξύ ύπνου και αφύπνισης είναι λιγότερο πιθανό να αντισταθούν στον σύντροφο τους ακόμα και αν στην παρούσα φάση αντιμετωπίζουν προβλήματα μαζί του.

Σε μια κορεάτικη μελέτη μάλιστα βρέθηκε ότι τα ζευγάρια που είχαν προβλήματα στη σχέση τους δεν επέλεγαν το διαζύγιο σαν λύση. Πολλοί ήταν αυτοί που πίστευαν ότι όλα τα συζυγικά προβλήματα λύνονται μέσω της σεξουαλικής δραστηριότητας. Ακόμα και στην περίπτωση που τα ζευγάρια επέλεγαν να κοιμούνται σε διαφορετικές κρεβατοκάμαρες εξαιτίας των προβλημάτων τους, οι ερευνητές βρήκαν ότι είχαν σεξουαλικές επαφές καθώς οι γυναίκες, παρόλο που αρνούνταν τη σεξουαλική επαφή υπό άλλες συνθήκες, ήταν δεκτικές όταν οι σύζυγοι τους έρχονταν κατά τη διάρκεια του ύπνου στο κρεβάτι τους. Αυτό σημαίνει ότι σε περίοδο στρες η σεξουαλική διέγερση που σχετίζεται με το REM μπορεί να κάνει δυνατή τη σεξουαλική επαφή. Μια άλλη μελέτη μάλιστα βρήκε ότι πολλές γυναίκες που δεν είχαν βιώσει οργασμό έφθασαν στην κορύφωση της σεξουαλικής τους ικανοποίησης ενώ έκαναν σεξ μεταξύ ύπνου και αφύπνισης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάποιοι επιστήμονες μάλιστα θεωρούν ότι το σεξ μεταξύ ύπνου και αφύπνισης μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα σύλληψης καθώς η γυναικά δεν κινείται πολύ και τα σπερματοζωάρια είναι πιο πιθανό να φθάσουν στο στόχο τους. Οι αυθόρμητες πρωινές στύσεις του άνδρα λοιπόν που συνδέονται με την REM φάση του ύπνου είναι πιθανό να αυξάνουν την αναπαραγωγική επιτυχία και να έχουν κατ’ επέκταση μεγάλη εξελικτική σημασία.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης