Η εμμηνόπαυση είναι ο όρος που αναφέρεται στο τέλος του αναπαραγωγικού κύκλου της γυναίκας. Όμως και οι άνδρες καθώς μεγαλώνουν σε ηλικία βιώνουν αλλαγές και συμπτώματα συχνά παραπλήσια με αυτά που βιώνουν οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση.

Η κατάσταση αυτή των ανδρών συχνά αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία ως ανδρική εμμηνόπαυση ή ανδρόπαυση. Πρόκειται όμως για έναν όρο παραπλανητικό, ενώ παράλληλα ο καθορισμός των συμπτωμάτων, των αίτιων και των θεραπειών της κατάστασης που περιγράφεται με τους παραπάνω όρους δεν είναι ακόμα ξεκάθαρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με μια σχετική επιστημονική δημοσίευση, η ανδρόπαυση ήταν ένα πολυσυζητημένο θέμα ήδη από τη δεκαετία του ’30 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 50, άλλα οι σύγχρονοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι εάν δεν καθοριστούν  ξεκάθαρα κριτήρια δεν μπορεί να είναι χρήσιμη η διάγνωση της ανδρόπαυσης. 

Αυτό ωστόσο δε σημαίνει ότι η αύξηση ηλικίας αφήνει το ανδρικό σώμα ανεπηρέαστο. Καθώς ένας άνδρας μεγαλώνει, τα επίπεδα των ορμονών του επηρεάζονται με επιπτώσεις στη γενική του υγεία κι ευεξία. Κάποιοι ερευνητές μάλιστα αναφέρονται στα συμπτώματα του άνδρα με το ακρωνύμιο (ADAM) που αναλύεται ως εξής : Androgen Decline in the Aging Male, δηλαδή ανδρογονική ανεπάρκεια στους ηλικιωμένους άρρενες.

 Ευρέως χρησιμοποιούμενος επιστημονικός όρος είναι και ο όψιμος υπογοναδισμός.  Η βασική διαφορά του όψιμου υπογοναδισμού, της ADAM ή της ανδρόπαυσης από τη γυναίκεια εμμηνόπαυση είναι ότι ενώ η δεύτερη είναι ένα φυσιολογικό στάδιο στη ζωή της γυναίκας η επονομαζόμενη ανδρόπαυση εμφανίζεται μόνο στο 2.1% των ανδρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διάγνωση του όψιμου υπογοναδισμού τίθεται όταν ο άνδρας έχει τουλάχιστον τρία σεξουαλικά συμπτώματα και τα επίπεδα των ανδρογόνων του είναι κάτω από 11 nmol/L.

Ωστόσο οι γιατροί δεν πιστεύουν ότι η φυσιολογική μείωση των επίπεδων τεστοστερόνης που συνδέεται με την ηλικία αποτελεί τη βασική αίτια των συμπτωμάτων της ανδρόπαυσης γιατί σε αυτή τη περίπτωση θα έπρεπε όλοι οι άνδρες να εμφανίζουν τα σχετικά συμπτώματα. Είναι πιο πιθανό τα συμπτώματα να εμφανίζονται σε ηλικιωμένους που είναι παχύσαρκοι, έχουν υπέρταση, διαβήτη τύπου 2 ή κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα. Δεν είναι λοιπόν οι ορμόνες ο καθοριστικός παράγοντας. Παράγοντες κίνδυνου που μπορεί να εντείνουν το πρόβλημα είναι:

  • Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας
  • Το κάπνισμα
  • Η κατανάλωση αλκοόλ
  • Το στρες
  • Το άγχος
  • Η έλλειψη ύπνου

Κάποιοι άνδρες μπορεί επίσης να παρουσιάζουν καταθλιπτικά συμπτώματα που συνδέονται με την επαγγελματική ή την προσωπική τους ζωή ,τα οποία μπορούν να ενεργοποιήσουν διάφορους παράγοντες που οδηγούν στα συμπτώματα της ADAM.

Συμπερασματικά,  αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα ώστε να τεκμηριώνεται η διάγνωση της ανδρόπαυσης. Οι ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν ότι αλλαγές στον τρόπο ζωής που περιλαμβάνουν μια ισορροπημένη διατροφή, τακτική άσκηση και περιορισμό του καπνίσματος και του αλκοόλ, είναι πιθανό να ενισχύσουν την αίσθηση ευεξίας και να μειώσουν τα σωματικά συμπτώματα στους ηλικιωμένους άνδρες.

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης