Οι νέοι άνδρες είναι πιθανό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, να βελτιώσουν τις στύσεις τους καταναλώνοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά και λιγότερα γαλακτοκομικά.

Το κλειδί φαίνεται να είναι τα φλαβονοειδή, ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Οι φλαβόνες, μάλιστα, μια υποκατηγορία των φλαβονοειδών που βρίσκονται στο θυμάρι, τον μαϊντανό, το σέλερυ και τις καυτερές πιπεριές είναι οι πιο ευεργετικές σύμφωνα με τους επιστήμονες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη μελέτη συμμετείχαν 350 άνδρες ηλικίας 18-40 οι οποίοι συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη γενική υγεία και τις διατροφικές τους συνήθειες και πιο συγκεκριμένα την κατανάλωση τροφών πλουσίων σε φλαβονοειδή. Για την αξιολόγηση της στυτικής λειτουργίας χρησιμοποιήθηκε ένα εξειδικευμένο ερωτηματολόγιο,  ο Διεθνής Δείκτης Στυτικής Λειτουργίας.

Με βάση τις βαθμολογίες στον δείκτη, 86 άνδρες πληρούσαν τα κριτήρια για τη διάγνωση της στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ). Κανένας από τους άνδρες δεν είχε νοσήματα που συνδέονται με τη ΣΔ, όπως είναι ο διαβήτης ή η υπέρταση.

Σε γενικές γραμμές το ¼ περίπου των ανδρών ήταν καπνιστές. Παράλληλα, τα 2/3  διατηρούσαν μακροχρόνιες σχέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι άνδρες με ΣΔ ήταν μεγαλύτερης ηλικίας και κάπνιζαν περισσότερο σε σύγκριση με αυτούς που δεν είχαν ΣΔ. Επίσης έτρωγαν λιγότερες τροφές  πλούσιες σε φλαβονοειδή και σε γενικές γραμμές λιγότερα φρούτα και λαχανικά, ενώ κατανάλωναν περισσότερα γαλακτοκομικά και αλκοολούχα ροφήματα.

Οι ερευνητές επίσης βρήκαν ότι η πρόσθεση ή η αφαίρεση συγκεκριμένων τροφών και ροφημάτων μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση στη ΣΔ. Για παράδειγμα κάθε επιπρόσθετη μερίδα γαλακτοκομικών αύξανε τον κίνδυνο ΣΔ κατά 22% κι ένα επιπλέον αλκοολούχο ποτό τον αύξανε κατά 46%. Η κατανάλωση ωστόσο περισσότερων λαχανικών σε εβδομαδιαία βάση μείωνε τον κίνδυνο κατά 13%, ενώ η προσθήκη μιας επιπρόσθετης μερίδας φρούτου σε ημερήσια βάση τον μείωνε κατά 38%.  Αφού  οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως είναι η ηλικία, ο δείκτης μάζας σώματος και το κάπνισμα, βρήκαν ότι η αύξηση της κατανάλωσης φλαβονοειδών κατά 10 mg ημερησίως μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ κατά 7%.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη τροφών πλουσίων σε αντιοξειδωτικά, όπως είναι τα φλαβονοειδή, ενδέχεται να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.  Ακριβώς επειδή η ΣΔ μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι καρδιαγγειακών προβλημάτων η προσθήκη περισσοτέρων αντιοξειδωτικών στη διατροφή  μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης στυτικών προβλημάτων.

Ταυτόχρονα η μεσογειακή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά, έχει συνδεθεί με αυξημένη δράση του νιτρικού οξειδίου, η  οποία μπορεί επίσης να βελτιώσει τη στυτική λειτουργία.

Τέλος, οι ερευνητές επισήμαναν ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, η μειωμένη πρόσληψη αλκοόλ και ο περιορισμός ή η διακοπή του καπνίσματος μπορούν να δράσουν προληπτικά στην εμφάνιση της ΣΔ. 

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης