Μέρος πρώτο: Ερωτήσεις μετά τη διάγνωση και πριν το χειρουργείο 

Η σεξουαλικότητα των  ατόμων με καρκίνο συχνά επηρεάζεται σημαντικά από τις αλλαγές που συμβαίνουν στην εμφάνιση τους, όπως είναι η απώλεια μαλλιών, διάφορες ουλές ή η απώλεια κάποιων μερών του σώματος τους. Συχνά τα άτομα αυτά ανησυχούν σχετικά με τη σεξουαλική τους λειτουργία και επίδοση, με την ικανότητα τους να κάνουν παιδί, καθώς και για το πόσο ασφαλές είναι να είναι σεξουαλικά δραστήριοι. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου, του χειρουργείου  και της θεραπείας που χρειάζεται υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις ασθενών στις οποίες συστήνεται  αποφυγή της σεξουαλικής δραστηριότητας για κάποιο διάστημα. Αυτό φυσικά διαφέρει από ασθενή σε ασθενή και δεν είναι δυνατόν να καταγράφουν όλες οι πιθανές περιπτώσεις. Κάθε ασθενής όμως είναι σημαντικό να απευθύνει στην ιατρική του ομάδα όποιες ερωτήσεις έχει, καθώς οι απαντήσεις που θα λάβει θα βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση του άγχους, του στρες και του φόβου.  

Ο άνδρας δεν θα πρέπει να υποθέτει ότι οπωσδήποτε οι επαγγελματίες υγείας που έχουν αναλάβει τη θεραπεία του  θα  ξεκινήσουν μια συζήτηση για τη σεξουαλικότητα. Πολλές φορές την πρωτοβουλία πρέπει να την πάρει ο ίδιος ο ασθενής. Πολλές μελέτες μάλιστα δείχνουν ότι οι επαγγελματίες υγείας τείνουν να αποφεύγουν τις ερωτήσεις σχετικά με τη σεξουαλικότητα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μη λαμβάνουν την απαραίτητη για αυτούς  πληροφόρηση, υποστήριξη και φροντίδα. Εάν λοιπόν ένας ασθενής με καρκίνο ανησυχεί σχετικά με την επίδραση τόσο της νόσου όσο και τη θεραπείας στη σεξουαλικότητα του είναι σημαντικό να θέσει τις ερωτήσεις του στην ιατρική του ομάδα ακόμα και εάν κάτι τέτοιο τον φέρνει σε αμηχανία.  

Για ένα διάστημα μετά τη διάγνωση του καρκίνου είναι πιθανό ο άνδρας να μην μπορεί να επικεντρωθεί σε τίποτα άλλο πέρα από τον καρκίνο. Η σεξουαλική επιθυμία ενδέχεται να είναι μειωμένη καθώς τους  περισσότερους ανθρώπους σε αυτή τη φάση τους απασχολεί το μέλλον τους και όχι το να έχουν σεξουαλική επαφή. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ορισμένες περιπτώσεις αμέσως μετά τη διάγνωση ακολουθεί το χειρουργείο ή η έναρξη της θεραπείας. Σε άλλες δίνεται χρόνος-κάποιες ημέρες ή εβδομάδες  και ο άνδρας εχει το περιθώριο να συνειδητοποιήσει καλυτέρα τι του εχει συμβεί και κατά συνέπεια να του είναι πιο εύκολο να διατυπώσει τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες του. Εάν μάλιστα η συζήτηση για τη σεξουαλικότητα ξεκινήσει από νωρίς ο άνδρας θα νιώθει πιο άνετα να εκφράζει τις ερωτήσεις του κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Ακολουθούν κάποιες ερωτήσεις που μπορεί ο ασθενής να απευθύνει στην ιατρική του ομάδα στο διάστημα ανάμεσα στη διάγνωση και τη θεραπεία:

  • Τι είδους σεξουαλικά προβλήματα μπορεί να προκύψουν εξαιτίας του καρκίνου μου; 

  • Είναι ασφαλές να κάνω σεξ πριν υποβληθώ σε χειρουργείο ή θεραπεία; 

  • Χρειάζεται να χρησιμοποιώ προφυλακτικό ή κάποια αντισυλληπτική μέθοδο πριν την υποβολή μου σε χειρουργείο η θεραπεία; 

Εάν ο άνδρας υποβληθεί σε χειρουργείο για την αφαίρεση κάποιου όγκου ή οργάνου υπάρχουν κάποιες σημαντικές ερωτήσεις τις όποιες  μπορεί να απευθύνει στην ομάδα  του πριν από αυτό. Ακολούθου κάποιες ενδεικτικές ερωτήσεις οι οποίες βέβαια δεν είναι κατάλληλες για όλους: 

  • Πως θα επηρεάσει το χειρουργείο την εξωτερική μου εμφάνιση;

  •  Θα χρειαστεί να αφαιρεθεί κάποιο μέρος του σώματος μου ή κάποιο όργανο; Θα αφαιρεθεί ολόκληρο ή μερικώς; Μπορεί να αποκατασταθεί με κάποιο τρόπο; 

  • Πόσο μεγάλη θα είναι η τομή μου; 

  • Πώς θα επηρεάσει το χειρουργείο αυτό τη σεξουαλική μου ζωή; Θα εχει επιπτώσεις στη σεξουαλική μου επιθυμία, ανταπόκριση ή λειτουργία; Τι μπορεί να γίνει γι αυτό; 

  • Πόσο σύντομα μπορώ να έχω και πάλι σεξουαλικές επαφές μετά το χειρουργείο; 

  • Υπάρχουν σεξουαλικές στάσεις ή πρακτικές που θα πρέπει να αποφεύγω όταν ξεκινήσω και πάλι τη σεξουαλική μου δραστηριότητα; 

  • Θα μπορώ να τεκνοποιήσω μετά το χειρουργείο; 

Τονίζεται ότι οι ερωτήσεις που θα επιλέξει κανείς να ρωτήσει εξαρτώνται από πολλούς παρόντες όπως είναι η ηλικία του άνδρα, η φάση ζωής που διανύει, η οικογενειακή του κατάσταση, εάν είναι σε σχέση, καθώς και ο τύπος του καρκίνου και του χειρουργείου. Εάν ο άνδρας ξεχάσει να ρωτήσει κάποιες από αυτές πριν το χειρουργείο μπορεί να το κάνει  αμέσως μετά ώστε να ξέρει τι να περιμένει  κατά την ανάρρωση του.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης