Επτά τρόποι ενίσχυσης της στυτικής λειτουργίας

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2019, 14:50
Επτά τρόποι ενίσχυσης της στυτικής λειτουργίας

Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) αναφέρεται στην αδυναμία επίτευξης μιας στύσης ικανής για συνουσία με αποτέλεσμα το άτομο να μην έχει μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή. Για ναεπιτευχθεί μια ικανοποιητική στύση είναι σημαντικό να λειτουργούν σωστά οι μύες και τα νεύρα του πέους και να υπάρχει καλή ροή του αίματος.

Αν και η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να οφειλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες, συχνά αποτελεί ένδειξη υποκείμενων ιατρικών προβλημάτων και γι’ αυτό είναι σημαντικό ο άνδρας που αντιμετωπίζει στυτικά προβλήματα να απευθύνεται σε ειδικό.

Σήμερα υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Υπάρχουν όμως και τρόποι πρόληψης της εμφάνισής της. Παρακάτω αναφέρονται 7 τρόποι με τους οποίους ο άνδρας μπορεί να ενισχύσει τη στυτική του λειτουργία και να περιφρουρήσει τη σεξουαλική του υγεία:

1.Η υιοθέτηση μιας υγιεινήςδιατροφής

Οι ίδιες τροφές που επιβαρύνουν την καρδιαγγειακή υγεία επιβαρύνουν και τη στυτική λειτουργία. Καθώς η ΣΔ προκαλείται από μειωμένη ροή αίματος στο πέος, είναι σημαντική η πρόσληψη τροφών ικανών ναπροάγουν την καλήκυκλοφορία του αίματος, όπως είναι πράσιναφυλλώδηλαχανικά που είναι πλούσια σε νιτρώδη, η μαύρη σοκολάτα που είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και τα όστρακα που είναι πλούσια σε ψευδάργυρο. Επίσης τα αντιοξειδωτικά, όπως το λυκοπένιο, που βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά, και κυρίως στην τομάτα, στα μούρα και στο καρπούζι,μπορούνεπίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της ΣΔ.

2. Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους

Ένα μη υγιές βάρος ενδέχεται να αυξήσειτον κίνδυνοεμφάνισης πολλών χρόνιων νοσημάτων και ιδιαίτερα του διαβήτητύπου 2, ο οποίοςμπορεί να επηρεάσει το νευρικόσύστημα και να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία. Το υπερβολικόβάροςμπορείεπίσης να δημιουργήσεικαρδιαγγειακάπροβλήματα τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν ΣΔ.

3.Η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης σε φυσιολογικά επίπεδα

Εκτός από ένα υγιές βάρος είναι σημαντικόκανείς να κρατάυπόέλεγχοκαι τα ζωτικά του σημεία. Ο τακτικόςέλεγχος της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης είναι σημαντικός για τον έγκαιρο εντοπισμό προβλημάτων. Αρκετές μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης μπορεί να περιορίσουν τις υγιείς στύσεις εξαιτίας της θρόμβωσης που προκαλούν στις αρτηρίες με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η καλήροή του αίματος μέσα από αυτές.  

4. Η ενημέρωση για τυχόν σεξουαλικές παρενέργειες φαρμάκων που λαμβάνονται

Σύμφωνα με ερευνητικά ευρήματα, υπάρχουν κάποια φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν ΣΔ. Εάν ένας άνδρας ανησυχεί ότι η αγωγή που λαμβάνει επηρεάζει τη στύση του δεν πρέπει να διστάσει να το συζητήσει  με τον ιατρό του. Συγκεκριμένα κάποια αντιυπερτασικά και κάποια αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορεί να έχουν αρνητική επίπτωση τόσο στη σεξουαλική ορμή όσο και στη στυτική λειτουργία.

5. Η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο

Αν και δεν υπάρχει άμεση κι επιστημονικά τεκμηριωμένη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση αλκοολούχων ροφημάτων και της ΣΔ, οι σχετικές μελέτες δείχνουν ότι  η συχνή κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ΣΔ σαν αποτέλεσμα της καταστροφής των νεύρων και της διαταραχής των επιπέδων των ανδρογόνων. 

6. Η αποφυγή της λήψης αναβολικών στεροειδών

Η χρήση αναβολικών στεροειδών από τους αθλητές ή τους body builders συνιστά μια  αποδεδειγμένη αιτία εμφάνισης της ΣΔ. Πιο συγκείμενα η λήψη αναβολικών στεροειδών προκαλεί συρρίκνωση του όσχεου με αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης. 

7. Η διακοπή του καπνίσματος

Το κάπνισμα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε όλο τον οργανισμό. Αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης, καρδιαγγειακών νοσημάτων και άλλων χρόνιων νοσημάτων. Παράλληλα, καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία και τελικά επηρεάζει την καλή κυκλοφορία του αίματος, οδηγώντας έτσι σε ΣΔ.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2019, 14:50