Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ) συμβαίνει όταν τα κύτταρα του προστάτη διαιρούνται και πολλαπλασιάζονται με μη φυσιολογικό τρόπο, με αποτέλεσμα ο αδένας να αυξάνεται σε μέγεθος.

Η αύξηση του μεγέθους του προστάτη μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα, όπως είναι τα συμπτώματα από το ουροποιητικό σύστημα καθώς και οι σεξουαλικές δυσκολίες. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να έχουν σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής του ατόμου, αλλά ωστόσο η ΚΥΠ δεν σχετίζεται με τον καρκίνο του προστάτη και συνήθως δεν αποτελεί απειλή για την υγεία. Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων υπάρχουν πολλές επιλογές, μεταξύ των οποίων και κάποιες εναλλακτικές φυσικές θεραπείες. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Παρακάτω αναφέρονται οι 10 πιο γνωστές φυσικές θεραπείες για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της καλοήθους υπερπλασία του προστάτη.

1. Το εκχύλισμα του αφρικανικού δένδρου Pygeum

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το Pygeum περιέχει λιπαρά οξέα, αλκοόλες και στερόλες, με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση στο ουρογεννητικό σύστημα. Οι λίγες σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση 100 -200 mg του εκχυλίσματος σε μία ή σε δύο δόσεις μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της ΚΥΠ.

2. Το Sawpalmetto

Είναι ένα από τα βότανα που έχουν μελετηθεί περισσότερο αναφορικά με την αποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση της ΚΥΠ και είναι πολλές οι μελέτες που έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα. Ο πιθανός μηχανισμός της δράσης του είναι η αναστολή της παραγωγής τεστοστερόνης και η μείωση του μεγέθους του εσωτερικού τοιχώματος του προστάτη. Υπάρχουν ωστόσο και κάποιες μελέτες που δεν βρήκαν κάποια σημαντική επίδραση της χρήσης sawpalmetto στα συμπτώματα της ΚΥΠ σε σύγκριση με αυτά της χρήσης placebo.

3. Το χάπι Zi-Shen

Περιέχει ένα μείγμα τριών φυτών, συμπεριλαμβανομένης της κινεζικής κανέλας. Προέρχεται από την αρχαία κινεζική ιατρική του 13ου αιώνα. Μελέτες έχουν δείξει ότι το χάπι μειώνει τα συμπτώματα της υπερπλασίας του προστάτη σε αρουραίους. Χρειάζεται, όμως, περαιτέρω έρευνα σε ανθρώπους για να τεκμηριωθεί η αποτελεσματικότητά του.

4. Το εκχύλισμα γύρης σίκαλης (Cernilton)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Κάποια άτομα χρησιμοποιούν φυτικά σκευάσματα που περιέχουν εκχύλισμα γύρης σίκαλης για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ΚΥΠ, όπως είναι η αδυναμία κένωσης της ουροδόχου κύστης και η νυκτουρία. Με την εμπορική ονομασία Cernilton,το εκχύλισμα γύρης σίκαλης κυκλοφορεί ως φαρμακευτικό σκεύασμα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ΚΥΠ. Η αποτελεσματικότητά του ωστόσο δεν έχει αποδειχθεί σε μεγάλες επιστημονικές μελέτες. Αν και κάποια εμπειρικά δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει το μέγεθος του αδένα, είναι σημαντικό να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα.

5. Το μπαμπασού

To μπαμπασού είναι ένα είδος φοίνικα που φύεται στη Βραζιλία. Πολλές φυλές και τοπικές κοινότητες χρησιμοποιούν τους αποξηραμένους σπόρους του για να θεραπεύσουν συμπτώματα του ουρογεννητικού. Το έλαιο του μπαμπασού έχει επίσης βρεθεί ότι αναστέλλει την παραγωγή τεστοστερόνης, ενώ άλλα μέρη του καρπού του έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

6. Η τσουκνίδα

Η τσουκνίδα περιέχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά συστατικά παρόμοια με αυτά του Pygeum και του sawpalmetto. Η ρίζα της τσουκνίδας, μάλιστα, κάποιες φορές χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με το sawpalmetto, αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να τεκμηριωθεί εάν αυτό είναι αποτελεσματικό.

7. Οι σπόροι κολοκύθας

Οι σπόροι κολοκύθας περιέχουν βήτα- σιτοστερόλη, μια ουσία παρόμοια με τη χοληστερόλη. Οι προκαταρκτικές σχετικές μελέτες έδειξαν ότι η βήτα -σιτοστερόλη μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ροής των ούρων και να μειώσει την ποσότητα των ούρων που παραμένουν στην κύστη μετά την ούρηση. Κάποιες μελέτες προτείνουν την καθημερινή κατανάλωση 10 g σπόρων κολοκύθας για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ΚΥΠ.

8. Το λυκοπένιο

Σε μια μελέτη βρέθηκε ότι το λυκοπένιο μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη της ΚΥΠ. Η πλουσιότερη πηγή λυκοπενίου είναι οι ντομάτες, αλλά υπάρχουν κι άλλα φρούτα και λαχανικά που περιέχουν το ισχυρό αυτό αντιοξειδωτικό, όπως είναι η παπάγια, το ροζ γκρέιπφρουτ, το καρπούζι, η γκουάβα, τα καρότα, οι κόκκινες πιπεριές, τα βερίκοκα και το κόκκινο λάχανο.

9. Ο ψευδάργυρος

Τα συμπληρώματα ψευδαργύρου μπορεί να βοηθήσουν τα συμπτώματα του ουροποιητικού που σχετίζονται με την ΚΥΠ. Παράλληλα, η χρόνια ανεπάρκεια ψευδαργύρου έχει συνδεθεί με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης ΚΥΠ. Η λήψη συμπληρωμάτων ή η ενίσχυση της διατροφής με τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο ενδέχεται να μειώσουν τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον αυξημένο όγκο του προστάτη. Ο ψευδάργυρος βρίσκεται στα πουλερικά, τα θαλασσινά, καθώς και σε διάφορους τύπους ξηρών καρπών και σπόρων, όπως είναι το σουσάμι και οι κολοκυθόσποροι.

10. Το πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι έχει πολλά αντιοξειδωτικά που ονομάζονται κατεχίνες κι έχει βρεθεί ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και επιβραδύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη. Είναι σημαντικό να θυμάται κάποιος ότι το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη, η οποία μπορεί να διεγείρει την ουροδόχο κύστη και να εντείνει την ανάγκη για ούρηση. Με τον τρόπο αυτόν θα μπορούσε, λοιπόν, υπό συνθήκες να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ΚΥΠ.
Οι συμβουλές για τον τρόπο ζωής που μπορεί να βοηθήσουν κάποιον να διαχειριστεί τα συμπτώματα ενός διογκωμένου προστάτη περιλαμβάνουν:

• προσπάθεια για ούρηση πριν φύγει κάποιος από το σπίτι ώστε να αποφευχθεί η απώλεια ούρων που μπορεί να προκαλεί έντονο στρες και ντροπή.
• διπλή κένωση της κύστης με απόπειρα δεύτερης ούρηση λίγα λεπτά μετά την πρώτη, έτσι ώστε να αδειάσει καλά η κύστη
• αποφυγή πρόσληψης υγρών δύο ώρες πριν τον ύπνο
• πρόσληψη τουλάχιστον δύο λίτρων υγρών καθημερινά ώστε να διασφαλιστεί η ενυδάτωση. Καλό είναι να μην καταναλώνεται μεγάλη δόση υγρών μονομιάς.
• διατήρηση ενός υγιούς σωματικούς βάρους
• τακτική φυσική άσκηση
• διαχείριση του στρες ώστε να μειωθεί η επιτακτικότητα της ανάγκης για ούρηση

• αποφυγή ή περιορισμός προϊόντων που προκαλούν αφυδάτωση, όπως είναι τα αποσυμφορητικά φάρμακα.
Τέλος, ο άνδρας που υποφέρει από συμπτώματα του ουροποιητικού που σχετίζονται με την ΚΥΠ δεν θα πρέπει να διστάζει να χρησιμοποιήσει προϊόντα που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του και να τον βοηθήσουν να ανακτήσει την καθημερινή του δραστηριότητα. Η χρήση ειδικών σερβιετών, για παράδειγμα, που απορροφούν τις διαρροές ούρων και μειώνουν το αίσθημα υγρασίας και δυσφορίας, είναι μια τέτοια επιλογή. Εάν τα συμπτώματα είναι πιο έντονα, υπάρχουν και οι θήκες ακράτειας ούρων. Επίσης, ο άνδρας μετά την ούρηση μπορεί να κάνει μαλάξεις στην ουρήθρα πιέζοντας με τα δάχτυλά του από τη βάση του πέους με φορά προς τα πάνω, ώστε να αποβληθούν τα ούρα που ενδέχεται να έχουν μείνει στην ουρήθρα και να προλάβει την επερχόμενη διαρροή.
Σε κάθε περίπτωση ο άνδρας που υποφέρει από συμπτώματα που σχετίζονται με την ΚΥΠ θα πρέπει να απευθυνθεί στον ειδικό που εμπιστεύεται και να ενημερωθεί σχετικά με τις διαθέσιμες εναλλακτικές, έτσι ώστε να συνεχίσει τις δραστηριότητές του και να προφυλάξει την ποιότητα της ζωής του.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης