Στις περισσότερες περιπτώσεις η τακτική καθαριότητα του πέους διατηρεί την οσμή του σε χαμηλά επίπεδα. Υπάρχουν, όμως, κάποιες καταστάσεις που ενδέχεται να επιφέρουν ιδιαίτερα έντονη και δυσάρεστη οσμή στο ανδρικό μόριο. Συχνά ο άνδρας μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση στο σπίτι του με απλές τεχνικές. Υπάρχουν ωστόσο και οι περιπτώσεις όπου η ιατρική παρέμβαση είναι απαραίτητη.
Οι έξι πιο συχνοί λόγοι για τους οποίους το πέος ενός άνδρα μπορεί να έχει δυσάρεστη οσμή είναι:
1. Σμήγμα. Το σμήγμα αποτελείται από την άθροιση των νεκρών κυττάρων δέρματος και των φυσικών λιπαρών που διατηρούν το πέος υγρό. Εάν ένας άνδρας δεν καθαρίζει τακτικά την περιοχή, το σμήγμα θα συσσωρεύεται δίνοντας την εικόνα μιας λευκής παχύρευστης ουσίας. Η συσσώρευση αυτή είναι πιο συχνή στους άνδρες που δεν έχουν κάνει περιτομή. Εκτός από δυσάρεστη μυρωδιά, το σμήγμα μπορεί επίσης να προκαλέσει ερυθρότητα κι ερεθισμό, να εμποδίσει την ελεύθερη κίνηση της ακροποσθίας και να αυξήσει τον κίνδυνο βακτηριακής λοίμωξης.

2. Βαλανίτιδα. Η βαλανίτιδα είναι ένας ερεθισμός του δέρματος στην κορυφή του πέους. Προκαλείται συχνά από κακή υγιεινή, από λοιμώξεις, από δερματικά νοσήματα όπως είναι η ψωρίαση, καθώς και από αλλεργικές αντιδράσεις σε φάρμακα, σαπούνια ή προφυλακτικά. Εάν ένας άνδρας υποψιάζεται ότι η κακή οσμή του πέους του οφείλεται σε βαλανίτιδα, πρέπει να απευθυνθεί σε ιατρό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

3. Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Τα ΣΜΝ που ενδέχεται να προκαλέσουν πιο συχνά δυσάρεστη οσμή στο πέος είναι τα χλαμύδια και η γονόρροια. Τα συμπτώματα των χλαμυδίων περιλαμβάνουν μια λευκή λεπτόρρευστη έκκριση από το πέος, πόνο κατά την ούρηση κι επώδυνους όρχεις, ενώ στα συμπτώματα της γονόρροιας περιλαμβάνονται μια πράσινη λευκή ή κιτρινωπή έκκριση, πόνος ή καύσος κατά την ούρηση και φλεγμονή της ακροποσθίας. Εάν ένας άνδρας υποψιάζεται ότι έχει προσβληθεί από κάποιο ΣΜΝ, θα πρέπει να ζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια.

4. Μη γονοκοκκική ουρηθρίτιδα. Πρόκειται για φλεγμονή της ουρήθρας που δεν οφείλεται σε κάποια γνωστή αιτία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν λευκή έκκριση από το πέος, συχνή ανάγκη για ούρηση, πόνο ή καύσο κατά την ούρηση κι ερεθισμό στην κορυφή του πέους.

5. Μυκητιασική λοίμωξη. Συμβαίνει όταν τα επίπεδα συγκέντρωσης του μύκητα Candida fungus ξεπερνούν ένα όριο στην περιοχή του πέους. Εκτός από την κακή οσμή, μια μυκητιασική λοίμωξη μπορεί να επιφέρει αίσθημα καύσου, κνησμό, ερυθρότητα κι ευερεθιστότητα στο πέος, μια λευκή έκκριση, η εικόνα της οποίας μοιάζει με τυρί τύπου cottage, καθώς και ασυνήθιστη υγρασία στην περιοχή. Είναι σημαντικό η μυκητιασική λοίμωξη να αντιμετωπιστεί, καθώς μπορεί να επιφέρει επιπλέον λοιμώξεις κι επιπλοκές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

6. Λοίμωξη του ουροποιητικού. Συμβαίνει όταν ένα βακτήριο ή ένας ιός εισέρχεται μέσα στο ουροποιητικό σύστημα. Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού μπορεί να προκαλέσουν πέρα από τη δυσάρεστη οσμή του πέους, ροζ απόχρωση στα ούρα, θολά ούρα, συχνή ανάγκη για ούρηση κι αίσθημα καύσου κατά την ούρηση. Στους παράγοντες κίνδυνου που σχετίζονται με την εμφάνιση των λοιμώξεων του ουροποιητικού περιλαμβάνονται η νεφρολιθίαση, το αυξημένο μέγεθος προστάτη, η σεξουαλική δραστηριότητα, ο διαβήτης και η τοποθέτηση ουροκαθετήρα. Η θεραπεία μιας λοίμωξης του ουροποιητικού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη περαιτέρω επιπλοκών, όπως είναι τα προβλήματα στους νεφρούς ή η εξάπλωση της λοίμωξης εκτός ουροποιητικού.

Η τακτική και σχολαστική υγιεινή μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή των λοιμώξεων και στη μείωση οποιασδήποτε οσμής έρχεται από το πέος. Είναι απαραίτητο το πλύσιμο των γεννητικών οργάνων τουλάχιστον μία φορά την ημέρα με ένα ήπιο καθαριστικό και με ζεστό νερό. Μετά τον καθαρισμό ο άνδρας πρέπει να στεγνώσει προσεκτικά την περιοχή πριν ντυθεί. Πέρα από το σχολαστικό καθημερινό πλύσιμο οι άνδρες μπορούν να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα εάν θέλουν να έχουν ένα πέος χωρίς οσμή. Αυτά περιλαμβάνουν:

• τον καθαρισμό της περιοχής μετά τη σεξουαλική δραστηριότητα
• την επιλογή χαλαρών ενδυμάτων και υφασμάτων που αφήνουν το δέρμα να αναπνεύσει
• τη χρήση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια του σεξ
• την αποφυγή σεξουαλικής επαφής με σύντροφο που έχει κάποιο ΣΜΝ ή κάποια λοίμωξη
• τον προσεκτικό καθαρισμό κάτω από την ακροποσθία σε περίπτωση που δεν έχει γίνει περιτομή.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να αποφεύγονται τα προϊόντα με άρωμα, καθώς ενδέχεται να ερεθίσουν το δέρμα και να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης. Δεν θα πρέπει λοιπόν να χρησιμοποιείται κολόνια, αρωματισμένη κρέμα ή αλλά αρώματα απευθείας στο πέος με σκοπό να μειωθεί η οσμή του. Εάν ένα άτομο υποψιάζεται ότι έχει κάποια λοίμωξη, είναι σημαντικό να επισκεφτεί έναν ειδικό ώστε να τεθεί η διάγνωση κα να λάβει την κατάλληλη θεραπεία. Πιο συγκεκριμένα, ένας άνδρας θα πρέπει να επισκεφτεί ιατρό εάν παρατηρήσει ασυνήθιστη έκκριση από το πέος του, εάν έχει πόνο ή καύσο κατά την ούρηση ή αυξημένη ανάγκη για ούρηση, καθώς κι αν εμφανίσει ερεθισμό ή ερυθρότητα στο εξωτερικό του πέους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο άνδρας μπορεί να αντιμετωπίσει τη δυσάρεστη οσμή του πέους στο σπίτι του με απλές τεχνικές, όπως είναι η καλή υγιεινή. Εάν υπάρχουν κι άλλα συμπτώματα, όπως πόνος κι ερεθισμός, θα πρέπει να αναζητήσει τη συμβουλή ιατρού.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης