Το δύσκολο με τον κορωνοϊό  είναι το γεγονός ότι ένα άτομο μπορεί να προσβληθεί από αυτόν και να μην εμφανίσει ποτέ συμπτώματα. Ένα ασυμπτωματικό άτομο λοιπόν είναι καταρχάς σχεδόν απίθανο να υποβληθεί σε τεστ αλλά ακόμα κι εάν το κάνει τίποτε δε διασφαλίζει ότι μέχρι τη στιγμή που θα πάρει τα αποτελέσματα και θα έρθει σε επαφή με το σύντροφο του δε θα έχει στο μεσοδιάστημα προσβληθεί από τον ιό. Όπως λοιπόν κάποια άτομα δεν εμφανίζουν συμπτώματα ενώ έχουν προσβληθεί από γονόρροια ή χλαμύδα έτσι και κάποια άτομα δεν εμφανίζουν συμπτώματα κορωνοϊού παρόλο που έχουν προσβληθεί. Σε κάθε περίπτωση ο ασυμπτωματικός μπορεί να μεταδώσει τη λοίμωξη. 

Το σίγουρο είναι ότι  η πανδημία του covid-19 έχει θέσει ένα ακόμα επίπεδο στα ζητήματα σεβασμού κι εμπιστοσύνης κι υπευθυνότητας. Οι δυο σύντροφοι δεν πρέπει μόνο να συζητήσουν για το σεξουαλικό τους ιστορικό, να κάνουν τους απαραίτητους προληπτικούς ελέγχους και να προστατεύονται από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Τώρα οφείλουν και οι δυο να είναι απόλυτα ενημερωμένοι γα τους τρόπους μετάδοσης του κορωνοϊού, για την πιθανότητα έκθεσης των ίδιων και των συντρόφων τους σε αυτόν, καθώς και για την υπεύθυνη τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας. Πρέπει αμφότεροι να δρουν με ορθή κρίση και ψυχραιμία να εκτιμούν σωστά τις καταστάσεις και τους κινδύνους και να αποφασίζουν υπεύθυνα αναφορικά με τη σεξουαλική τους σχέση και απόλαυση. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το προφυλακτικό και η χρήση οδοντικών φραγμών περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο αλλά στην περίπτωση του κορωνοϊού το πιο σημαντικό μετρό είναι το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών και των σεξουαλικών βοηθημάτων πριν και μετά τη σεξουαλική πράξη. Το πλύσιμο πρέπει να γίνεται με νερό και σαπούνι και να διαρκεί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Η σωστή καθημερινή έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση και η υπεύθυνη στάση είναι τώρα πιο σημαντική από ποτέ. Θα ήταν ευχής έργο η υπεύθυνη σεξουαλική συμπεριφορά να διατηρηθεί και μετά το τέλος της πανδημίας, καθώς η πανδημία του COVID-19 θα εχει σίγουρα μικρότερη διάρκεια από αυτή των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. 

Πηγή: andrologia.gr 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης