Η διυδροτεστοστερόνη (DHT) είναι ένα ανδρογόνο, μια ορμόνη δηλαδή που ευθύνεται για τα βιολογικά χαρακτηριστικά των ανδρών, όπως είναι η βαθιά φωνή, η τριχοφυΐα στο σώμα και η αυξημένη μυϊκή μάζα. Κατά τη διάρκεια της ενδομήτριας ζωής, η DHT παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του πέους και του προστάτη.

Στους άνδρες το ένζυμο 5 άλφα ρεντουκτάση (5-AR) μετατρέπει την τεστοστερόνη σε DHT στους όρχεις και στον προστάτη. Σχεδόν το 10% της τεστοστερόνης μετατρέπεται φυσιολογικά σε DHT. Η DHT είναι μάλιστα πιο ισχυρή από την τεστοστερόνη καθώς προσδένεται ευκολότερα στους ίδιους υποδοχείς και μένει εκεί για μεγαλύτερο διάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η DHT έχει συνδεθεί με την εμφάνιση καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, καθώς και καρκίνου του προστάτη, κυρίως όμως γνωστός είναι ο ρόλος της στην εμφάνιση ανδρικού τύπου αλωπεκίας.

Η ανδρικού τύπου αλωπεκία είναι η πιο συχνή μορφή απώλεια μαλλιών στους άνδρες. Οι τρίχες στο μπροστινό μέρος και στην κορυφή του κεφαλιού σταδιακά λεπταίνουν και εν τέλει εξαφανίζονται.

Η ακριβής αιτία δεν είναι γνωστή αλλά έχουν ενοχοποιηθεί διάφοροι γενετικοί, ορμονικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Η DHT θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η DHT προκαλεί σμίκρυνση των θυλάκων των τριχών συμβάλλοντας στην απώλεια μαλλιών. Στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι οι μισοί άνδρες μέχρι την ηλικία των 50 θα εμφανίσουν ανδρικού τύπου αλωπεκία σχετιζόμενη με την DHT. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι  θεραπείες που εμποδίζουν την πρόσδεση της  DHT στους υποδοχές ενδέχεται να λειτουργήσουν προληπτικά στην απώλεια μαλλιών.

Είναι σημαντικό ωστόσο να διευκρινιστεί ότι η DHT επηρεάζει διαφορετικά άτομα με διαφορετικό τρόπο αυτό μπορεί να οφείλεται:

  • Στην αύξηση των υποδοχέων της στο θύλακα της τρίχας.
  • Στη μεγαλύτερη παραγωγή της  DHT τοπικά.
  • Στην υψηλότερη ευαισθησία των υποδοχέων των ανδρογόνων.
  • Στην αυξημένη παραγωγή σε κάποιο άλλο σημείο του οργανισμού και τη μεταφορά της μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.
  • Στα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης η οποία μετατρέπεται σε DHT

Τέλος τονίζεται ότι αν και  η DHT προσδένεται στους υποδοχείς των θυλάκων 5 φορές ταχύτερα από την τεστοστερόνη, η ποσότητά της στο τριχωτό της κεφαλής είναι ελάχιστη σε σχέση με τα επίπεδα της στον προστάτη.  Η ρύθμιση και ο έλεγχος των επιπέδων της δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητά. Η περεταίρω έρευνα του ρόλου της DHT στην ανδρικού τύπου αλωπεκία αυξάνει τις ελπίδες για την εύρεση  λύσης στο πρόβλημα  της απώλειας μαλλιών των ανδρών.

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης