Κατά την διάρκεια της πανδημίας οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που αναφέρουν μειωμένη σεξουαλική λειτουργία, είναι πιθανότερο να παρουσιάζουν αλεξιθυμία, άγχος και κατάθλιψη σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που διενεργήθηκε σε Τούρκους ασθενείς και δημοσιεύτηκε στο Sexuality and Disability. 

Γενικότερα, οι ασθενείς με διαβήτη είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν σεξουαλικές διαταραχές όπως στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) και κολπική ξηρότητα σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αναλυτές ορίζουν την αλεξιθυμία ως «μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την δυσκολία κατανόησης, ορισμού και έκφρασης των συναισθημάτων του ιδίου του ατόμου». Προηγούμενες μελέτες υποδεικνύουν ότι η κοινωνική απομόνωση μαζί με το άγχος πυροδοτούν την αλεξιθυμία κατά την διάρκεια της πανδημίας, παρόλα αυτά έχει μελετηθεί λιγότερο ο συσχετισμός αυτών των συμπτωμάτων και της σεξουαλικής λειτουργίας στους ασθενείς με διαβήτη.

Οι ερευνητές εργάστηκαν με 162 ασθενείς (μέσος όρος ηλικίας 56 χρόνια) στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ της 21ης Μαΐου 2020 και της 5ης Ιουλίου 2020. Όλοι οι συμμετέχοντες έπασχαν από διαβήτη τύπου 2. Οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν παντρεμένοι (80%), το 83% είχαν σεξουαλικούς συντρόφους. Το 56% του συνόλου ήταν γυναίκες.

Οι ασθενείς συμπλήρωσαν διάφορα διαγνωστικά ερωτηματολόγια, συμπεριλαμβανομένων των Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS) και Toronto Alexithymia Scale (TAS). Επίσης απάντησαν ερωτήσεις σχετικά με τον διαβήτη τους και την σεξουαλική τους λειτουργία πριν και κατά την πανδημία..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα σημαντικότερα συμπεράσματα που προέκυψαν είναι τα ακόλουθα:

  • Σχεδόν το 83% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι η σεξουαλική τους λειτουργία επιδεινώθηκε μετά την διάγνωσή τους με διαβήτη και το 70% ανέφερε περαιτέρω επιδείνωση λόγω της πανδημίας. Το 67% ανέφεραν ότι η επιδείνωση οφείλεται και στον διαβήτη και στην πανδημία. Κανένας ασθενής δεν ανέφερε βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας.
  • Συγκεκριμένοι τομείς που επηρεάστηκαν ήταν η επιθυμία, η συχνότητα των επαφών, η διάρκεια των επαφών και η σεξουαλική ικανοποίηση. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να επηρεάστηκαν από την αναγκαστική συμβίωση κάθε λεπτό της ημέρας και τον περιορισμό του προσωπικού χώρου και χρόνου.
  • Οι συμμετέχοντες έδωσαν διάφορες εξηγήσεις για την επιδείνωση που παρατηρήθηκε. Το 75% ανέφερε ότι το σεξ δεν ήταν πλέον ανάμεσα στις προτεραιότητές του, ενώ πάνω από τα 2/3 σημειώνουν ότι το άγχος και η ψυχολογική πίεση επηρέασαν την σεξουαλική τους λειτουργία. Το 50% ανησυχεί για τη μετάδοση του SARS-CoV-2 λόγω της εγγύτητας της σεξουαλικής επαφής.
  • Περίπου ένας στους πέντε ασθενείς μπόρεσε να βρει λύσεις για την αλλαγή της ερωτικής διάθεσής τους, ενώ τα 2/3 παρατήρησαν ότι έχει επηρεαστεί η διάθεσή του.
  • Οι συμμετέχοντες δεν ένιωθαν πάντα άνετα να συζητήσουν την ερωτική τους ζωή με κάποιον γιατρό. Πιο συγκεκριμένα, το 82% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αισθάνεται λίγο άβολα ή πολύ άβολα να κάνει τέτοιες συζητήσεις.
  • Οι επιδόσεις στα ερωτηματολόγια TAS και HADS πληρούσαν τα διαγνωστικά κριτήρια της αλεξιθυμίας και άγχους/κατάθλιψης αντίστοιχα. Οι επιδόσεις μάλιστα ήταν σημαντικά υψηλότερες (δηλαδή ύπαρξη βαρύτερων συμπτωμάτων) στους ασθενείς που ανέφεραν χειρότερη σεξουαλική λειτουργία.

Η ηλικία μπορεί να έχει παίξει ρόλο σε αυτά τα αποτελέσματα, καθώς το 43% των ασθενών ήταν 65 ετών ή μεγαλύτεροι. Οι μεγαλύτεροι άνθρωποι είναι πιθανότερο να αντιμετώπιζαν σεξουαλικά προβλήματα και πριν την εμφάνιση της πανδημίας και είναι επίσης πιθανότερο να πάσχουν από διαβήτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι οι ασθενείς ήταν αποκλειστικά Τούρκοι και τα αποτελέσματα μπορεί να μην ισχύουν σε πολιτισμικά διαφοροποιημένο δείγμα. Επίσης ως περιορισμός της μελέτης αναφέρεται η έλλειψη ομάδας ελέγχου.

Συστήνεται οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας να παρακολουθούν την σεξουαλική και ψυχολογική υγεία των ασθενών με διαβήτη, και ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της πανδημίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης