Διαβήτης και υπογονιμότητα

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 23 Νοεμβρίου 2014, 07:46
Διαβήτης και υπογονιμότητα
Συνήθως οι άνδρες με διαβήτη είναι ενημερωμένοι για επιπλοκές όπως η καρδιακή ισχαιμία, η νεφρική ανεπάρκεια, η κακή κυκλοφορία γενικά, η κακή όραση, οι νευρολογικές διαταραχές, αλλά δεν έχουν ενημέρωση για την πιθανότητα να δυσκολευτούν στην πατρότητα.

Οι διαβητικοί άνδρες εκτός από τη σεξουαλική κόπωση, ιδιαίτερα αν έχουν αρρύθμιστο διαβήτη, μπορούν να παρουσιάσουν και ένα δυσάρεστο σύνδρομο που καταργεί την φανερή εκσπερμάτιση (δεν βλέπουν σπέρμα στον οργασμό).

Η κατάσταση αυτή ονομάζεται παλίνδρομη εκσπερμάτιση δηλαδή το σπέρμα πάει προς τα πίσω στη ουροδόχο κύστη και αναμιγνύεται με τα ουρά.

Είναι σημαντικό οι άνδρες να γνωρίζουν, πως το σπέρμα αυτό μπορεί να γίνει γόνιμο με κατάλληλη επεξεργασία και να επιτευχθεί εξωσωματική γονιμοποίηση στις ειδικές μονάδες υποβοηθούμενης γονιμότητας, που στη χώρα μας είναι αρκετές και αξιόπιστες.

Άρα δεν χρειάζεται πανικός στον άνδρα που θα δει να χάνεται το σπέρμα του αλλά να κοιτάξει με τους γιατρούς του τις πιθανότητες λύσης που σήμερα είναι πολλές και σίγουρες.

Η πάθηση αυτή οφείλεται κυρίως στη βλάβη του νευρικού ιστού που αποσυντονίζει τις συσπάσεις και διαστολές του σπερματικού λοφιδίου και της ουρήθρας.

Πηγή: dailymail

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 23 Νοεμβρίου 2014, 08:01