Το  αίσθημα καύσου στην περιοχή του κόλπου είναι ένα αρκετά συχνό παράπονο των γυναικών. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες που ενδέχεται να οδηγήσουν σε αυτό και κάθε μια έχει τα δικά της συμπτώματα και τη δική της θεραπευτική αντιμετώπιση. Οι 10 πιο συχνές αιτίες είναι:

1. Ο ερεθισμός της περιοχής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κόλπος μπορεί να ερεθιστεί από διάφορα προϊόντα με τα οποία έρχεται  άμεσα σε επαφή , όπως είναι σαπούνια, υφάσματα και αρώματα. Εκτός από το αίσθημα καύσου συνήθως παρουσιάζεται και έντονος κνησμός, ξηρότητα, αίσθημα τσιμπήματος ή πόνος. Συνήθως ο ερεθισμός υποχωρεί με την αποφυγή της χρήσης των προϊόντων που τον προκάλεσαν. Σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να χρειαστεί αγωγή.  

2.Βακτηριακή κολπίτιδα

Εμφανίζεται όταν μια ομάδα βακτηρίων αναπτύσσεται υπερβολικά στο περιβάλλον του κόλπου, διαταράσσοντας τη φυσιολογική ισορροπία. Πρόκειται για τη πιο συχνή κολπική λοίμωξη σε γυναίκες ηλικίας 15-44.  Εκτός από το αίσθημα καύσου, το οποίο μπορεί επίσης να εμφανίζεται κατά την ούρηση, άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν  τις κολπικές εκκρίσεις τον πόνο, τον κνησμό και την έντονη μυρωδιά ψαριού, ιδιαίτερα μετά από τη σεξουαλική επαφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βακτηριακή κολπίτιδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο προσβολής από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα για αυτό καλό είναι μια γυναίκα που έχει τα παραπάνω συμπτώματα να επισκεφθεί άμεσα τον ιατρό της. Για την αντιμετώπιση της βακτηριακής κολπίτιδας συνήθως χορηγούνται αντιβιοτικά.

3. Μυκητιασική λοίμωξη

Επίσης γνωστή ως καντιντίαση, η λοίμωξη από μύκητες μπορεί εκτός από αίσθημα καύσου να προκαλέσει κνησμό, ερεθισμό, πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, πόνο ή δυσφορία κατά την ούρηση και κολπικές εκκρίσεις.

Ο κίνδυνος της κολπικής μυκητίασης αυξάνεται με την εγκυμοσύνη, τον διαβήτη, τη λήψη αντισυλληπτικών, τη θεραπεία με αντιβιοτικά, καθώς και την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος. Αντιμετωπίζεται με αντιμυκητιασική αγωγή που λαμβάνεται είτε τοπικά είτε από το στόμα.

4. Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος

Μια γυναίκα που υποφέρει από ουρολοίμωξη είναι πολύ πιθανό να νιώθει ένα αίσθημα καύσου στον κόλπο κατά την ούρηση. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν την ξαφνική και συχνότερη ανάγκη για ούρηση, τον πόνο κατά την ούρηση, τα θολά και δύσοσμα ούρα, το αίμα στα ούρα, τον πόνο χαμηλά στην κοιλιά, καθώς και το αίσθημα κόπωσης και δυσφορίας. Ο γιατρός συνήθως συνταγογραφεί αντιβιοτικά και η λοίμωξη υποχωρεί μετά από πέντε ημέρες αγωγής. Σε περίπτωση υποτροπής θα πρέπει η αγωγή να επαναληφθεί.

5. Λοίμωξη από τριχομονάδες

Είναι η πιο συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη στις ΗΠΑ. Προκαλείται από ένα παράσιτο που μεταφέρεται κατά τη σεξουαλική επαφή. Μόνο το 30% όμως των προσβεβλημένων ατόμων παρουσιάζουν συμπτώματα. Εκτός από το αίσθημα καύσου σε αυτά περιλαμβάνονται η ερυθρότητα, ο κνησμός, ο ερεθισμός, η δυσφορία κατά την ούρηση και η δύσοσμη κολπική έκκριση.Για την αντιμετώπιση της χορηγείται από το στόμα μετρονιαζόλη ή τινιδαζόλη

6. Γονόρροια

Είναι μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο ναϊσσέρια της γονόρροιας και προσβάλει τις μεμβράνες των βλεννογόνων. Είναι ιδιαίτερα συχνό σε άτομα ηλικίας 15-24. Στις γυναίκες τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αίσθημα καύσου και πόνο κατά την ούρηση, κολπικές εκκρίσεις και κολπική αιμορραγία στα μεσοδιαστήματα των περιόδων. Συνήθως αντιμετωπίζεται με θεραπεία διπλού σχήματος.

7. Λοίμωξη από χλαμύδια

Είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο Chlamydia trachomatis.Η σχετική έρευνα έχει δείξει ότι τουλάχιστον το  70 % των ατόμων που έχουν προσβληθεί από χλαμύδια  δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Όταν όμως υπάρχουν συμπτώματα  μια γυναίκα μπορεί εκτός από το αίσθημα καύσου στον κόλπο να εμφανίσει αυξημένα κολπικά υγρά, πόνο κατά την ούρηση και κατά τη σεξουαλική επαφή, καθώς  και αιμορραγία κατά τη επαφή και στα μεσοδιαστήματα των περιόδων. Η αντιμετώπισή της γίνεται με αντιβιοτικά.

8. Ο έρπης των γεννητικών οργάνων

Προκαλείται από τη δερματική επαφή με άτομο που φέρει τον ιό. Στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι 1 στους 6 που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 14-49 έχουν έρπη των γεννητικών οργάνων, ενώ παράλληλα οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες.  Εάν κάποιος προσβληθεί από τον ιό θα πρέπει να ζήσει με αυτόν, καθώς δεν υπάρχει ριζική θεραπεία. Μπορεί όμως να μην έχει κανένα σύμπτωμα μέχρι ο ιός να ενεργοποιηθεί.

Εάν ο ιός ενεργοποιηθεί, μια γυναίκα ενδέχεται εκτός από αίσθημα καύσου στον κόλπο να έχει επίσης κνησμό, συμπτώματα τύπου γρίπης, πρησμένους λεμφαδένες, πόνο στην κολπική περιοχή, ιδιαίτερα κατά την ούρηση, καθώς και αλλαγή στις κολπικές εκκρίσεις. Επίσης μετά από κάποιες ημέρες ενδέχεται να εμφανιστούν επώδυνα έλκη, πληγές ή φουσκάλες.

Τα συμπτώματα ενδέχεται να υποχωρήσουν με τη λήψη αντί-ιικής αγωγής άλλα δε θα επέλθει πλήρης ίαση.

9. Εμμηνόπαυση

Η αλλαγή στα επίπεδα των ορμονών κατά την είσοδο μια γυναίκας στην εμμηνόπαυση ενδέχεται να επηρεάσει τον κόλπο. Μια πιθανή επίπτωση είναι το αίσθημα καύσου στην περιοχή ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης περιλαμβάνουν τις εξάψεις, τις νυχτερινές εφιδρώσεις, τη δυσκολία στον ύπνο, τη μειωμένη σεξουαλική ορμή, την κολπική ξηρότητα, τους πονοκεφάλους και τις αλλαγές στη διάθεση. Μια γυναίκα μπορεί να συζητήσει με τον ιατρό της τις εναλλακτικές για την ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

10. Αλλεργίες

Το ανοσοποιητικό σύστημα των γυναικών μπορεί να είναι υπερευαίσθητο σε κάποιες ουσίες οι οποίες όταν έρθουν σε επαφή με τον κόλπο ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. Σε αυτές περιλαμβάνονται το σπέρμα, τα σπερματοκτόνα, το λάτεξ των προφυλακτικών, κάποια λιπαντικά, συγκεκριμένα φάρμακα που λαμβάνονται τοπικά ή από το στόμα, κάποιες ουσίες των ούρων, κάποια προϊόντα υγιεινής όπως είναι τα αρωματισμένα σαπούνια, καθώς  και αντικείμενα που έχουν επικάλυψη νικελίου όπως είναι τα φερμουάρ.

Η υποχώρηση του ερεθισμού επιτυγχάνεται με την απομάκρυνση και την αποφυγή της ουσίας που τον προκάλεσε. Εάν ο εντοπισμός του αλλεργιογόνου δεν είναι εύκολος το άτομο μπορεί να απευθυνθεί σε ειδικό αλλεργιολόγο ώστε να αναγνωριστεί με ασφάλεια η ουσία που προκαλεί τα συμπτώματα.

andrologia.gr

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης