Δεδομένων των συνθηκών είμαστε όλοι αναγκασμένοι να παραμείνουμε σπίτι ώστε να συμβάλλουμε στη μείωση της εξάπλωσης του COVID-19. Σε ποιο βαθμό όμως επηρεάζει αυτή η απομόνωση τη σεξουαλική δραστηριότητα; Οι ειδικοί δίνουν συμβουλές για το πώς μπορεί κανείς να απολαύσει το σεξ με ασφάλεια και αποφεύγοντας την εξάπλωση του ιού.

Καταρχάς είναι σημαντικό να γνωρίζουν όλοι τον τρόπο μετάδοσης του ιού, με άμεση δηλαδή επαφή με το σίελο ή τους βλεννογόνους. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί σε απόσταση μικρότερη του 1,5 με 2 μέτρων, ιδιαίτερα εάν το άτομο που τον φέρει βήξει ή φταρνιστεί. Αναφορικά με τη μεταδοτικότητα του ιού κατά το σεξ δεν έχουν ακόμα όλα ξεκαθαριστεί. Ο ιός έχει βρεθεί στο πρόσωπο των ατόμων που έχουν προσβληθεί αλλά όχι στο σπέρμα ή τα κολπικά υγρά. Επίσης είναι γνωστό ότι άλλοι κορωνοϊοί δε μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής πράξης. Η σεξουαλική πράξη όμως δεν είναι η διείσδυση. Η εγγύτητα των σωμάτων, καθώς και το φιλί αρκούν για τη μετάδοση του ιού. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ειδικοί λοιπόν τονίζουν ότι η πιο ασφαλής σεξουαλική πρακτική με βάση τα παραπάνω δεδομένα είναι ο αυνανισμός, ιδιαίτερα εάν το άτομο πλύνει σχολαστικά τα χέρια του για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με νερό και σαπούνι πριν και μετά από αυτόν. Η αμέσως ασφαλέστερη επιλογή είναι το σεξ με σύντροφο που μένει στο ίδιο σπίτι. Είναι σημαντικό να αποφεύγονται οι σεξουαλικές επαφές με άτομα που δε μένουν στο ίδιο σπίτι. 

Εάν κάποιος γνωρίζει του συντρόφους του διαδικτυακά είναι καλό την περίοδο αυτή να μη προχωρά σε δια ζώσης συνάντηση αλλά να δοκιμάσει εναλλακτικές όπως είναι το διαδικτυακό σεξ. Εάν το πληκτρολόγιο, το ποντίκι ή ότι άλλο χρησιμοποιήθηκε για τον σκοπό αυτό είναι κοινόχρηστο θα πρέπει να απολυμανθεί προσεκτικά. Επίσης τα σε σεξουαλικά παιχνίδια ή βοηθήματα θα πρέπει να πλένονται με ζεστό νερό και σαπούνι.

Εάν ωστόσο κανείς επιλέξει να έχει σεξουαλική επαφή με άτομο έκτος σπιτιού είναι σημαντικό να αποφεύγει το φιλί και να χρησιμοποιεί προφυλακτικό τόσο κατά το κολπικό όσο και κατά το στοματικό και το πρωκτικό σεξ. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην επαφή του στόματος με την περιοχή του πρωκτού. Το πλύσιμο σώματος και χεριών πριν και μετά την επαφή είναι πιο απαραίτητο από ποτέ.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, σε κάθε περίπτωση το σεξ θα πρέπει να αποφεύγεται εάν ένας από τους δύο συντρόφους δεν αισθάνεται καλά και παρουσιάζει συμπτώματα όπως πυρετό βήχα, πονόλαιμο ή δύσπνοια. Καλό είναι επίσης να αποφεύγονται οι σεξουαλικές επαφές εάν ο ένας σύντροφος έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα, όπως είναι τα νοσήματα του πνεύμονα, τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης ο καρκίνος ή εάν έχει αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό.   

Τέλος, οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι το ασφαλές σεξ δεν παύει να είναι απαραίτητο για την πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων καθώς και της μη προγραμματισμένης κύησης. 

Πηγή: andrologia.gr 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης