Τα σπερματοζωάρια είναι τα ανδρικά αναπαραγωγικά κύτταρα τα οποία εμπεριέχονται στο προϊόν της εκσπερμάτισης, το σπέρμα. Ο ειδικός μπορεί να διαπιστώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων στο σπέρμα με  μια εξέταση που λέγεται ανάλυση σπέρματος. Ο μέσος αριθμός σπερματοζωαρίων κυμαίνεται από 40 έως 300 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά ml σπέρματος.

Παρατηρείται λοιπόν ότι ο  αριθμός αυτός μπορεί να διαφέρει ανάμεσα στα διαφορετικά εργαστήρια που κάνουν τις αναλύσεις με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη η εξέταση της συσχέτισής τους με τη γονιμότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός διεξάγει ανάλυση σπέρματος για διάφορους λόγους, όπως είναι η διερεύνηση πιθανών αιτιών υπογονιμότητας, η εξέταση της λειτουργίας των αναπαραγωγικών οργάνων, καθώς και η επιβεβαίωση της επιτυχούς διεξαγωγής μιας βαζεκτομής.

Για την εκτίμηση της συγκέντρωσης των σπερματοζωαρίων στο σπέρμα λοιπόν, ο ιατρός θα ζητήσει από το άτομο δείγμα σπέρματος, το οποιο θα αποσταλεί σε εργαστήριο οπού θα εκτιμηθούν τόσο η συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων όσο και άλλοι σημαντικοί παράγοντες, όπως είναι η μορφολογία και  η κινητικότητα.

Όπως προαναφέρθηκε τα αποτελέσματα της ανάλυσης εξαρτώνται και από το εργαστήριο που τη διεξήγαγε, οπότε ο αριθμός των σπερματοζωαρίων δεν μπορεί να είναι καθοριστικός παράγοντας αναφορικά με την αναπαραγωγική ικανότητα του ατόμου. Είναι σημαντικό μάλιστα να σημειωθεί ότι ακόμα και τα άτομα που έχουν συγκέντρωση σπερματοζωαρίων εντός των οριζόμενων ως φυσιολογικών ορίων  μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας, καθώς υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα των σπερματοζωαρίων να γονιμοποιήσουν το ωάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άλλη, ακόμα κι ένας πολύ χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων, πάρα το γεγονός ότι επηρεάζει αρνητικά την αναπαραγωγική ικανότητα του άνδρα, δεν καθιστά τη σύλληψη απαγορευτική. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ένα μόνο σπερματοζωάριο εάν εγχυθεί άμεσα σε ένα ωάριο μπορεί να το γονιμοποιήσει.

Στην περίπτωση που ένας άνδρας έχει συγκέντρωση από 20 έως 40 εκατομμύρια ανά ml, τιμή χαμηλότερη από αυτή του μέσου όρου, ο γιατρός είναι πολύ πιθανό να διεξάγει επιπλέον εξετάσεις για να διερευνήσει την ποιότητα του σπέρματος. Εάν για παράδειγμα ο αριθμός των σπερματοζωαρίων ειναι χαμηλός, αλλά τα σπερματοζωάρια ειναι υψηλής ποιότητας, έχουν καλό σχήμα και μέγεθος και ικανοποιητική ταχύτητα κολύμβησης, ο γιατρός μπορεί να θεωρήσει ότι η συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων ειναι σε φυσιολογικά επίπεδα.

Υπάρχει βεβαία και η περίπτωση κάποιοι άνδρες να έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση από 300 εκατομμύρια ανά ml. Οι επιστήμονες ωστόσο δεν έχουν βρει θετική συσχετική ανάμεσα σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερης των 40 εκατομμυρίων ανά ml και αυξημένης γονιμότητας.

Εάν ένας άνδρας ανησυχεί για τη γονιμότητα του θα πρέπει να απευθυνθεί στον γιατρό του. Παράλληλα κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής ενδέχεται να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα του σπέρματος και κατά συνέπεια τη γονιμότητα του.

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης