Όλα τα θεωρητικά μοντέλα σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών εστιάζουν στο σεξουαλικό ενδιαφέρον για τα παιδιά και το πώς τελικά αυτό εκφράζεται. Η παιδοφιλία-παιδεραστία είναι μια διαστροφή. Αυτά τα άτομα έχουν έντονες φαντασιώσεις για σεξουαλική δραστηριότητα με παιδιά, τις οποίες ορισμένες φορές πραγματοποιούν.

Τονίζεται επίσης  ότι οι παιδοσεξουαλικοί παραπτωματίες, αρνούνται κατηγορηματικά  την ανάληψη ευθύνης της εγκληματικής τους πράξης αλλά ακόμα και εάν παραδεχθούν ότι τη διέπραξαν, ελαχιστοποιούν την έκταση και τις συνέπειες αυτής. Οι μελέτες δείχνουν ότι συνήθως είναι άτομα χαμηλού κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου, υπάρχουν, όμως όλο και περισσότερες περιπτώσεις δραστών υψηλού μορφωτικού επιπέδου και κυρούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιδιαίτερα, λοιπόν σήμερα που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξάνουν την έκθεση παιδιών και εφήβων και κατ’επέκταση την πιθανότητα να πέσουν θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα πρόληψης και προστασίας των ανήλικων.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να αναπτυχθεί ένα εργαλείοανίχνευσης της παιδοφιλίας.  Πρόσφατα μια ομάδα ερευνητών εξέδωσε μια αναθεωρημένη έκδοση της κλίμακας αξιολόγησης παιδοφιλικού ενδιαφέροντος με υποσχόμενα αποτελέσματα. Η εγκυρότητα, η αξιοπιστία, η ευαισθησία και η ειδικότητα του ερωτηματολογίου εξετάστηκε με τη συμμετοχή 1.900 ανδρών, οι οποιοι σύμφωνα με τα αρχεία ψυχιατρικών εκτιμήσεων είχαν στο ιστορικό τους τουλάχιστον ένα ανήλικο θύμα σεξουαλικής κακοποίησης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το εν λόγω ψυχομετρικό εργαλείο μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο στο πεδίο της έρευνας, όσο και σε αυτό της πρόληψης και προστασίας. Το εργαλείο μπορεί να ανιχνεύσει το σεξουαλικό ενδιαφέρον για παιδιά που δεν έχουν μπει ακόμα στην ήβη, καθώς και παιδιών που έχουν μπει μέχρι και τη ηλικία των 15. Τονίζεται, ωστόσο ότι για την αξιοποίηση οποιουδήποτε μέτρου πρόληψης και προστασίας είναι σε κάθε περίπτωση απαραίτητη η άμεση αναφορά υποψιών από γονείς για οποιοδήποτε άτομο κρίνουν ότι συμπεριφέρεται «περίεργα» σε κάποιον ειδικό καθώς και στις αρμόδιες αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης