Σχεδόν πάνω από τα ¾ των ηλικιωμένων στις ΗΠΑ δηλώνουν ότι το σεξ είναι σημαντικό στοιχείο μιας σχέσης, ανεξάρτητα από την ηλικία του ζευγαριού.

Πρόκειται για μια δημοσκόπηση που διεξήχθη διαδικτυακά και στην οποία συμμετείχαν 1002 ενήλικες ηλικίας 65-80. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων , το 72%, είχε σταθερή σχέση, ενώ παράλληλα οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να είναι παντρεμένοι ή δεσμευμένοι (73%) σε σύγκριση με τις γυναίκες (60%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο της δημοσκόπησης οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν σχετικά με 7 τομείς της σεξουαλικής υγείας. Ο πρώτος ήταν η σημασία του σεξ, όπου το 70% των ανδρών και το 40% των γυναικών δήλωσαν ότι είναι σημαντικός παράγοντας που συμβάλει στη συνολική ποιότητα ζωής. Ο δεύτερος ήταν η σεξουαλική δραστηριότητα, όπου το 40% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι ήταν σεξουαλικά δραστήριοι. Βρέθηκε ωστόσο ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μειωνόταν με την αύξηση της ηλικίας. Ο τρίτος ήταν το σεξουαλικό ενδιαφέρον, όπου το 65% δήλωσε ότι ενδιαφερόταν για το σεξ. Πιο συγκεκριμένα οι μισοί άνδρες δήλωσαν μεγάλο ή πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, κάτι που έγινε μόνο από το 12 % των γυναικών. Ο τέταρτος ήταν η σεξουαλική ικανοποίηση. Εδώ τα ¾, το 43% των γυναικών και το 31% των ανδρών, δήλωσαν ικανοποιημένοι με τη σεξουαλική τους ζωής. Ο πέμπτος ήταν η λήψη φαρμάκων και συμπληρωμάτων, η οποία δηλώθηκε από το 18% των ανδρών και το 3% των γυναικών. Ο εκτός ήταν η συζήτηση με τους επαγγελματίας υγείας σχετικά με τη σεξουαλική υγεία. Μόνο  το 17% δήλωσε ότι  είχε συζητήσει πρόβλημα σεξουαλικής υγείας με ιατρό μέσα στα τελευταία 2 χρονιά. Από αυτούς οι περισσότεροι ένιωσαν ανετά κατά τη συζήτηση.   Ο τελευταίος ήταν η συζήτηση με τον οποιοδήποτε σχετικά με κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα. Το 62% ανέφερε ότι εάν υπήρχε πρόβλημα θα απευθύνονταν σε ιατρό, το 1/3 θα το συζητούσε με τον/την σύντροφο και το 10% θα μιλούσε σε φίλο συγγενή ή κάποιο άλλο πρόσωπο. Το 17% , όμως, δε θα μιλούσε σε κανέναν.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η σεξουαλική υγεία των ηλικιωμένων δεν λαμβάνει την απαραίτητη προσοχή των ειδικών ενώ συνδέεται στενά με την ποιότητα ζωής, την υγεία και την ευεξία τους.  Είναι σημαντικό οι επαγγελματίες υγείας που έρχονται σε επαφή με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να συζητούν μαζί τους τις αλλαγές που φέρνει η ηλικία όχι μόνο στη σωματική τους υγείας αλλά και στις σχέσεις και τον τρόπο ζωής τους.

www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης