Η ονείρωξη λαμβάνει χώρα όταν ένα άτομο φτάνει σε οργασμό ακούσια, ενώ κοιμάται, εξαιτίας κάποιου ονείρου το οποίο μπορεί να έχει ερωτικό περιεχόμενο αλλά μπορεί και όχι. Οι ονειρώξεις είναι επίσης γνωστές ως «υγρά όνειρα», καθώς όταν συμβαίνουν στους άνδρες έχουν σαν αποτέλεσμα την αφύπνισή τους πάνω σε υγρά σεντόνια εξαιτίας της εκσπερμάτισης. Ο ίδιος όρος ωστόσο χρησιμοποιείται συχνά και στην περίπτωση των γυναικών όταν φτάνουν σε οργασμό κατά τη διάρκεια του ύπνου τους. Οι ονειρώξεις δεν προκαλούνται από τον ερεθισμό των γεννητικών οργάνων με το χέρι. 

Η σχετική έρευνα έχει αποκαλύψει ότι το 8% των ονείρων έχουν ερωτικό περιεχόμενο . Επίσης στην ίδια μελέτη βρέθηκε ότι οι γυναίκες και οι άνδρες ανέφεραν ότι είχαν οργασμό στο 4% των ερωτικών τους ονείρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με τις ονειρώξεις που ενδέχεται να δημιουργήσουν άγχος και σύγχυση εάν κανείς δε γνωρίζει τι να περιμένει. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να γνωρίζει κανείς ότι:

1. Οι ονειρώξεις δε μειώνουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Αντιθέτως βοηθούν στην αποβολή των πιο γερασμένων σπερματοζωαρίων κι ενισχύουν την παραγωγή νέων και υγιών. 

2.Υγρά όνειρα έχουν και οι γυναίκες. Η γυναικεία ονείρωξη μπορεί να καταλήξει σε κολπικές εκκρίσεις εξαιτίας της διέγερσης. Ίσως είναι βέβαια πιο συχνό το φαινόμενο στους άνδρες καθώς υπό φυσιολογικές συνθήκες έχουν αρκετές νυχτερινές στύσεις. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

3. Οι ονειρώξεις δεν επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Δεν υπάρχει καμία σχετική τεκμηρίωση ούτε επιστημονική βάση.

.4. Οι ονειρώξεις δε συμβαίνουν μόνο κατά τη διάρκεια της εφηβείας, αν και είναι πιο συχνές τότε εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών. Επίσης οι νεαροί έφηβοι είναι πιθανό να μην αυνανίζονται τακτικά και να μην έχουν σεξουαλικές επαφές, με αποτέλεσμα τα γερασμένα σπερματοζωάρια να απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του ύπνου. 

5. Δεν είναι σημάδι κάποιας ασθένειας, αντιθέτως είναι ενδεικτικές μιας υγιούς σεξουαλικής λειτουργίας.

6. Ο αυνανισμός μάλλον δεν μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά στην εμφάνισή τους, αν κι ενδέχεται να μειώνει τον αριθμό τους.

7. Δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό δεδομένο που να συνηγορεί στο ότι οι ονειρώξεις μειώνουν το μέγεθος του πέους

8. Η συχνότητά τους διαφέρει από άτομο σε άτομο. Κάποια άτομα δεν εμφανίζουν ποτέ κι άλλα έχουν μόνο λίγα σποραδικά υγρά όνειρα κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Παράλληλα, υπάρχουν αυτά που έχουν πολλές ονειρώξεις κατά τη διάρκεια της εφηβείας αλλά δεν έχουν καθόλου στην ενηλικίωση, καθώς και αυτά που έχουν τακτικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. 

9. Ένα άτομο μπορεί να έχει ονείρωξη χωρίς το όνειρο να έχει απαραίτητα ερωτικό περιεχόμενο. Ο ερεθισμός μπορεί να προέλθει από την τριβή με τα σκεπάσματα.

10. Περιορισμένα ερευνητικά ευρήματα δείχνουν ότι η πιθανότητα να έχει κανείς ονείρωξη αυξάνεται εάν κοιμάται σε πρηνή θέση. Για την επιβεβαίωσή τους χρειάζεται ωστόσο περεταίρω διερεύνηση.

Αν και δεν υπάρχει αποδεδειγμένος τρόπος πρόληψης των ονειρώξεων  υπάρχουν τεχνικές που μπορεί να οδηγήσουν στη μείωσή τους. Εάν ένα άτομο αισθάνεται ντροπή και αμηχανία αναφορικά με τις ονειρώξεις του και νιώθει πως επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή του μπορεί να δοκιμάσει:

Τον συχνότερο αυνανισμό ή την τακτική σεξουαλική επαφή

Τον διαλογισμό ή την πρακτική τεχνικών χαλάρωσης πριν τον ύπνο

Την επίσκεψη σε ψυχολόγο ή σύμβουλο εξειδικευμένο σχετικά με τα όνειρα.

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι οι ονειρώξεις δεν είναι σημάδι μη ικανοποιητικής σεξουαλικής ζωής.  Όταν μάλιστα συμβαίνουν μετά τη ενηλικίωση  δε θα έπρεπε κανείς να διστάζει να μιλήσει ανοιχτά για αυτές στο σύντροφο του, καθώς αυτό μπορεί να μειώσει το άγχος και την ντροπή που τις συνοδεύει.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης