Κατά τη διάρκεια της ζωής του άνδρα η εικόνα των όρχεων μπορεί να υποστεί αλλαγές. Κάποιες από αυτές είναι φυσιολογικές, κάποιες εγείρουν ανησυχίες.

Καταρχάς είναι σημαντικό να τονισθεί ότι κατά κανόνα οι όρχεις  συρρικνώνονται προσωρινά σε χαμηλές θερμοκρασίες, όπως για παράδειγμα μέσα σε κρύο νερό. Είναι φυσιολογική η αντίδρασή τους να συσπώνται στο κρύο και να διαστέλλονται στη ζέστη ώστε να κρατούν σε σταθερή θερμοκρασία τα σπερματοζωάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φυσιολογική είναι όμως και η ατροφία των όρχεων που επέρχεται σταδιακά με την αύξηση της ηλικίας. Η αλλαγή αυτή μπορεί να έρθει τόσο σταδιακά που το άτομο να μην καταλάβει την αλλαγή στο μέγεθος. Συνήθως η ατροφία των όρχεων συνοδεύεται από μειωμένη μυϊκή μάζα και απώλεια σεξουαλικής ορμής.

Μια αιφνίδια μείωση του μεγέθους των όρχεων όμως μπορεί να προκαλείται από διάφορα προβλήματα υγείας  και τραυματισμούς. Για παράδειγμα, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως η σύφιλη η γονόρροια, αλλά και ιογενείς λοιμώξεις όπως είναι η φυματίωση και η παρωτίτιδα μπορούν να προκαλέσουν συρρίκνωση των όρχεων. Εάν ένας άνδρας έχει κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ) είναι πιθανό να έχει επίσης δυσκολία ή αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, καθώς και κνησμό στη γενετήσια περιοχή. Εάν η συρρίκνωση των όρχεων προήρθε από τραυματισμό, ο άνδρας θα πρέπει να ζητήσει ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό.

Παράλληλα μια αλλαγή που μόλις εντοπιστεί θα πρέπει να κινητοποιήσει τον άνδρα στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας είναι η ύπαρξη κάποιου όγκου ή εξογκώματος στους όρχεις. Τονίζεται ωστόσο  ότι ο καρκίνος των όρχεων είναι σπάνιος και αντιμετωπίζεται με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι πολύ σημαντικό οι άνδρες να εξετάζουν οι ίδιοι τους όρχεις τους κάθε μήνα  για οποιαδήποτε ανωμαλία. Οι ειδικοί συστήνουν η αυτοεξέταση των όρχεων να γίνεται μετά από ένα ζεστό μπάνιο ώστε το δέρμα του όσχεου να είναι χαλαρό και να επιτρέπει την καλύτερη ψηλάφηση των όρχεων.

Η Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία παρέχει τις παρακάτω συμβουλές για μια σωστή αυτοεξέταση:

  • Καλό είναι η εξέταση να γίνεται σε όρθια θέση.
  • Καταρχάς ο άνδρας θα πρέπει να εξετάζει  η ύπαρξη κάποιου οιδήματος στο όσχεο.
  • Στη συνέχεια γίνεται μαλακή ψηλάφηση του όσχεου ώστε να εντοπιστεί ο πρώτος όρχις.
  • Με ήπιες κινήσεις ο άνδρας  αφήνει τον όρχι να κυλήσει ανάμεσα στον αντίχειρα και τα άλλα δάχτυλα ώστε να νιώσει όλη την επιφάνεια.
  • Επαναλαμβάνεται η διαδικασία και για τον άλλον όρχι.

Σε γενικές γραμμές ο άνδρας θα πρέπει να αναζητήσει οποιοδήποτε οίδημα, σκληρία εξόγκωμα, να εντοπίσει περιοχές ευαίσθητες ή επώδυνες καθώς και αλλαγές στο μέγεθος την υφή και τη σκληρότητα.

Ο άνδρας είναι πιθανό να νιώσει μια δομή σαν κορδόνι στη βάση του κάθε όρχι. Πρόκειται για την επιδιδυμίδα , το σωλήνα που μεταφέρει το σπέρμα από τους όρχεις. Εάν εντοπιστεί οποιαδήποτε αλλαγή το άτομο θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον ιατρό του.Ο καρκίνος των όρχεων εάν εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο είναι συνήθως ιάσιμος. Για το λόγο αυτό η τακτική αυτοεξέταση όρχεων είναι πολύ σημαντική καθώς επιτρέπει την πρώιμη διάγνωση και την αποτελεσματική θεραπεία.

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης