Οι μυρμηκιές ή ακροχορδώνες είναι μαλακές σαρκώδεις βλατίδες που αναπτύσσονται στο δέρμα. Επίσης γνωστές ως θηλώματα,  έχουν μέγεθος 2-5 mm, αν και μπορούν να φτάσουν έως και μερικά εκατοστά και συνήθως έχουν το χρώμα του δέρματος με ελαφρώς πιο σκούρο το εξωτερικό τους περίγραμμα. Κατά κανόνα δεν πρόκειται για επώδυνες βλάβες, ενδέχεται ωστόσο να προκληθεί δυσφορία κατά την τριβή τους με τα ρούχα ή τα εσώρουχα. 

Σχεδόν το 50%-60% των ενηλίκων έχουν εμφανίσει μία τουλάχιστον μυρμηκιά κάποια στιγμή στη ζωή τους. Οι ειδικοί δεν έχουν κατανοήσει εξολοκλήρου τον μηχανισμό εμφάνισής τους, διευκρινίζουν ωστόσο ότι δεν είναι απαραίτητα ενδεικτικές ενός μη υγιεινού τρόπου ζωής. Έχουν ωστόσο εντοπιστεί κάποιοι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης τους όπως είναι: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι γενετικοί: Άτομα με οικογενειακό ιστορικό ακροχορδώνων είναι πιο πιθανό να τις εμφανίσουν.

Η ηλικία: Οι ακροχορδώνες  αναπτύσσονται πιο συχνά στις ηλικίες 20-70 ετών. 

Παχυσαρκία : Η παχυσαρκία αυξάνει την πάχυνση του δέρματος αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο ανάπτυξης ακροχορδώνων. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διαβήτης ή η αντίσταση στην ινσουλίνη. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη καθιστά τα άτομα πιο ευάλωτα στην ανάπτυξη ακροχορδώνων. 

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV): Μια ανασκόπηση του 2020 ανέδειξε τη πιθανή σχέση της λοίμωξης από τον  HPV και της ανάπτυξης μυρμηκιών. Κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο ιός παίζει ρόλο στην ανάπτυξη των συγκεκριμένων δερματικών βλαβών. 

Οι ακροχορδώνες ενδέχεται να προκαλέσουν δυσφορία και ερεθισμό ιδιαίτερα εάν εμφανιστούν στα γεννητικά όργανα, αλλά δεν είναι επικίνδυνες για τη ζωή του ασθενή. Ενδέχεται ωστόσο να προκαλέσουν ερεθισμό. Στους άνδρες πιο συγκεκριμένα, εάν αναπτυχτούν στο όσχεο μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία κατά τη σεξουαλική επαφή, ιδιαίτερα εάν η βλάβη είναι μεγάλη. Επίσης εάν μια βλάβη πιαστεί σε κάποιο ρούχο και αιμορραγήσει ή εάν ο ασθενής προσπαθήσει να την αφαιρέσει μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τη μόλυνση της. Τονίζεται επίσης ότι τα άτομα που έχουν ήδη εμφανίσει ακροχορδώνες ενδέχεται να αναπτύξουν και άλλες. Αν και αυτό δε θεωρείται επικίνδυνο για την υγεία και τη ζωή τους μπορεί να προκαλεί έντονη  συναισθηματική δυσφορία.  

Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα μπορεί κανείς να θεωρήσει λανθασμένα ότι μια δερματική βλάβη είναι μυρμηκιά ενώ πρόκειται για κάτι πιο σοβαρό. Είναι πολύ σημαντικό το άτομο να ζητήσει ιατρική βοήθεια εάν παρατηρήσει ότι η μυρμηκιά του αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, αλλάζει χρώμα ή σχήμα, εάν προκαλεί κνησμό ή πόνο, καθώς κι εάν αιμορραγεί. Κάποια από τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι ενδεικτικά καρκίνου του δέρματος και για αυτό θα πρέπει να ζητηθεί η εκτίμηση του ειδικού. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης