Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων (FGM) είναι πιθανό να έχουν σεξουαλική δυσλειτουργία, σύμφωνα με  μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine. Οι γυναίκες μάλιστα που υποβλήθηκαν σε πιο εκτεταμένο ακρωτηριασμό είναι πιθανότερο να έχουν και τα πιο σοβαρά σεξουαλικά προβλήματα. 

Ο  FGM ή γυναικεία περιτομή. όπως συχνά αποκαλείται περιλαμβάνει την τομή ή την αφαίρεση των γυναικείων γεννητικών οργάνων για μη ιατρικούς λόγους. Παρά το γεγονός ότι είναι παράνομος σε πολλές χώρες, ασκείται σε πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο, κυρίως σε περιοχές της Αφρικής, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής. Πολλοί πολιτισμοί θεωρούν τον FGM μια παραδοσιακή ιεροτελεστία για νεαρά κορίτσια – έναν τρόπο διατήρησης της σεξουαλικής καθαρότητας και βελτίωσης των προοπτικών γάμου. Πολλά από τα κορίτσια είναι μικρότερα των δεκαπέντε ετών όταν υποβάλλονται σε αυτές τις πρακτικές ακρωτηριασμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τύπος και η έκταση του ακρωτηριασμού ποικίλλει από πολιτισμό σε πολιτισμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κλειτορίδα ή τα χείλη (ή και τα δύο) αφαιρούνται εν μέρει ή πλήρως. Το κολπικό άνοιγμα μπορεί να είναι καλυμμένο ή ραμμένο. Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν μια σημαντική έλλειψη γνώσης σχετικά με τον FGM και πραγματοποίησαν μια συστηματική ανασκόπηση του θέματος.

Στην πραγματικότητα, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης συχνά δεν γνωρίζουν τις πολλές αρνητικές συνέπειες στην υγεία και παραμένουν ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι προκειμένου  να τις αναγνωρίσουν και να τις αντιμετωπίσουν σωστά. Οι ερευνητές ανέλυσαν πέντε μελέτες που δημοσιεύθηκαν μετά το 2000. Όλες οι μελέτες αφορούσαν ενήλικες γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε FGM και αντιμετώπιζαν σεξουαλικά προβλήματα. Όλες οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν το Female Sexual Function Index (FSFI), ένα εργαλείο που αξιολογεί τη σεξουαλική διέγερση, τη λίπανση του κόλπου, τον οργασμό, την επιθυμία, τον πόνο και την ικανοποίηση των γυναικών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες. Οι υψηλότερες βαθμολογίες στο FSFI δείχνουν καλύτερη σεξουαλική λειτουργία.

Οι μελέτες πραγματοποιήθηκαν στη Σαουδική Αραβία και τις γύρω χώρες, καθώς και στο Σουδάν, την Κένυα και την Αίγυπτο. Σε  τέσσερις μελέτες, η μέση ηλικία των γυναικών κυμαινόταν από 26 έως 40. Στην πέμπτη μελέτη, περίπου το ένα τέταρτο των συμμετεχουσών ήταν ηλικίας 15 έως 24 ετών και οι υπόλοιπες ήταν 25 ετών και άνω.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια ανάλυση των αποτελεσμάτων του FSFI έδειξε ότι, γενικά, οι γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε FGM είχαν χειρότερη σεξουαλική λειτουργία από τις γυναίκες που δεν είχαν FGM. Αυτό το εύρημα ισχύει για τις συνολικές βαθμολογίες FSFI καθώς και τις βαθμολογίες για μεμονωμένους τομείς. Ωστόσο, οι επηρεαζόμενοι τομείς δεν ήταν οι ίδιοι για όλες τις μελέτες.

Αναφορικά με το πώς μπορεί ο FGM να επιδεινώσει τη σεξουαλική λειτουργία των γυναικών, οι συγγραφείς εξήγησαν ότι σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε FGM, τμήματα των ερωτογενών γεννητικών ζωνών και του σεξουαλικά ευαίσθητου αγγειακού ιστού αποκόπτονται. Οι νευρικές απολήξεις μπορεί να καταστραφούν κατά τη διαδικασία, μειώνοντας τη σεξουαλική ανταπόκριση. Επίσης επώδυνη είναι και η διαδικασία της επούλωσης. 

Στην παρούσα φάση η επανορθωτική χειρουργική και η συμβουλευτική είναι οι βασικές επιλογές για την αντιμετώπιση σεξουαλικών προβλημάτων σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε FGM. Οι συγγραφείς ενθάρρυναν περαιτέρω έρευνα σχετικά με τη διαχείριση των επιπλοκών του FGM.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης